csütörtök, február 12, 2009

Fekete ravioli tintahallal töltve, habos citrommártással

Eredetileg azt kívántam volna kiolvasni a blogos statisztikámból, hogy hányan tévednek az oldalamra feketegyökér után kutakodva, amikor megakadt a szemem egy keresőkifejezésen: fekete ravioli. Milyen óriási, frappáns ötlet! Gondolom azért tévedt a kedves látogató akkor az oldalamra, mert készítettem már házilag raviolit és fekete tagliatellét is. A keresőkifejezésből kiindulva összeházasítottam a két tésztát. Nem akartam túlkomplikálni az egészet, ezért tintahalas tölteléket és habos citrommártást találtam ki hozzá. Avagy úgy is mondhatnánk, hogy szigorúan fekete-fehér színeket próbáltam a tányérra varázsolni.


A tintahal elkészítésénél elléggé innovatívnak éreztem magamat, ugyanis azt találtam ki, hogy tejszínnel befedve egy gerezd megnyomott fokhagymával, sóval és borssal fűszerezve sütőben készítem el szépen lassan a tintahalat. Két kritérium is vezérelt ennek az elkészítési módnak a kitalálásakor: Egyrészt ugyanis így kényelmesen szép puhára tudtam készíteni a tintahalat, azaz nem lett rágógumi belőle. Másrészt pedig a fűszeres tejszínt, amiben a tintahal megpuhult, a citromos mártás alapjaként használtam fel. Az eredmény lenyűgözően finom lett! Csak egy pohár száraz fehérbor tudta fokozni az élményt ;) (recept)

fekete ravioli fekete töltött házi tészta tintahal citromhab citrommártás tejszín szépia tintamajdnem sikerült teljesen fekete-fehérre készíteni ;)

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez fantasztikusan néz ki, és legalább annyira finomnak is tűnik! Már megint...:-)

Mamma írta...

Nahát, így jár együtt az íz a képpel!:)) Csodás, és az ízét is el tudom képzelni!

Én épp tegnap főztem citromos tésztát (most ilyen hullám van), az enyém is habos, de máshogy:)))

Unknown írta...

Köszi szépen, Flat Cat!

Köszi, Mamma! Azért erre nem nyomnám rá a "citromos tészta" pecsétet, hisz a citrom csak kiegészítő / könnyítő szerepben van jelen - a tintahal a főszereplő. Habosítás nélkül is teljesen jó hozzá a mártás (csak úgy picit híg lett volna, besűríteni meg nem volt kedvem). Nem nehéz elkészíteni, szóval hajrá! ;)

Palócprovence írta...

Kiváncsiskodom, :)

http://palocprovence.blogspot.com/2009/02/mi-lennek-ha.html

duende írta...

Ez elképesztően néz ki! :)

Nagyon extra. És biztosan isteni finom is. Kitalálhatnál neki valami jó fantázianevet, mondjuk ravioli black and white - vagy valami ilyesmi! :))

Unknown írta...

Köszi szépen, Palócprovence! Nem tudom megígérni a választ a köv. hónapon belül...

duende: Örülök, hogy tetszik Neked is! Hmm, retro ravioli? ;)

duende írta...

Az se rossz! :)