hétfő, február 16, 2009

Tintahal, vérnarancs, turbolya

Már egy ideje tervezgetem kipróbálni a nemrég beszerzett degusztációs kanalaimat. Ugyanattól a gyártótól származnak, mint a praktikus kis tálkák is, amikben a máglyarakás ill. a bratwurstos káposzta készült. A bevásárlócetlit irogítva azt találtam ki, hogy a fekete ravioli töltelékéhez felhasznált tintahalból teszek félre egy keveset amuse-gueule-ként. Eredetileg tűzpiros vérnarancsot terveztem volna a kanalakra a tintahal mellé, de ugye sajnos nem lehet látni, hogy a héj alatt mennyire piros gyümölcshús rejlik. Narancslékelésről meg ki hallott már? Ha valakinek van egy tippje, hogy pusztán a külseje alapján hogyan lehet a vérnarancsot megkülönböztetni a sima narancstól, akkor azt szívesen venném.


A vérnarancson túl turbolyával párosítottam a tintahalat. Ehhez pestot készítettem a turbolyából, amibe viszont nem tettem se sajtot, se fokhagymát, nehogy elnyomja a tintahal enyhe ízét. Nem csak színben, hanem ízben is nagyon szép triumvirátust alkotott a tintahal a turbolyával és a naranccsal. (recept)

9 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Elegáns.
Ezek szerint arrafelé már van friss turbolya.

Unknown írta...

Köszi, Zsuzsa!

Van, én is meglepődtem rajta! Nem tudtam eleinte, hogy milyen zöldfűszert tegyek a tintahal és a vérnarancs mellé, ezért elsoroltattam a zöldségesnél, hogy milyen zöldfűszerei vannak - s lecsaptam a turbolyára ;)

nana írta...

én is ezen hüledezem.. úgy várom már a turbolyát! a káli-medencében szoktam tépkedni a kertből, úgy nő, mint a bolondgomba. de hát hol van az még!! nálatok minden előrébb jár: a sörkertek, a turbolya.. :)

Mamma írta...

Tényleg jó hármas, nekem a turbolyapestón akadt meg a szemem. Még van egy adag tárkonyom, lehet, hogy az is pestoban végzi, bár elég sajátságos ízű:)))

Beatbull, én azt tapasztaltam, hogy a valódi vérnarancsnak a héja is sötétebb, bordósabb árnyalatok vannak benne. De ez csak arra igaz, ha valóban vérvörös a húsa!

Mamma írta...

Ó, igen, és ennyi kanál!!! :)))

trinity írta...

Igen, igen....már a fotókról simán beazonosítalak, még ha más néven blogolnál, akkor sem tudnál megtéveszteni:)
Az ötlet és a kivitelezés: frenetikus!!!!

duende írta...

Váóóó! Olyan mesebeliek ezek a kanálkák, irtó jól mutatnak és a fotód is nagyon szép megint! A tintahalat nagyon szeretem, isteni.

Unknown írta...

nana: Azért most itt is esik a hó ;)

Mamma: Szerintem semmi nem áll annak útjában, hogy tárkonyból készíts pestót ;) Köszi a tippet a vérnaranccsal, szombaton megvizsgálom!

trinity: Köszi, örülök, hogy tetszik!

duende: Köszi! Sajna csak a fénykép utomunkálatánál vettem észre, hogy az egyik kanál nincs rendesen hajlítva :( Mondjuk így egyértlemű, hogy nem tükrökkel trükköztem ;)

duende írta...

Tényleg!
De nem baj... Hasonlít rám! :))
Én is mindig "kilógtam a sorból"... :)
Ő a duende-kanalad! :)))