hétfő, március 30, 2009

HDR suli 5 - A Nap és a Hold

Szabadtéri nappali és éjszakai fényképezéseink során néha lehet kedvet kapunk igazán nagy kontrasztoknak is nekifutni, mint pl. a fényes délutáni napfénynek vagy az éjszakai teliholdnak. A Nap és a Hold talán a két legextrémebb fényforrás, amivel a fényképezőgépünknek meg kell birkóznia. Legkésőbb azoknál a szituációknál tapasztaljuk fényképezőgépünk befogadóképességének határait, amikor egy olyan képet kívánunk készíteni, amin a Nap is látszódik. Most persze nem napfelkeltéről ill. naplementéről beszélek, bár ekkor is már / még rendkívül erőteljes a nap fénye. A nagy fényerősség miatt a környező épületek teljesen sötéten jelennek meg, míg az égbolt gyakran teljesen kiégett. Ezt ugyan kijátszhatjuk úgy is, hogy szándékosan sziluettet tervezünk kihozni az eredményből. Ez esetben elegendő egy felvétel. Ám ha egyszerre szeretnénk az eredményünkön látni a Napot / Holdat és a környező épületek színeit és mintáit is, akkor képsorozatokhoz, azaz a HDR technikához kell folyamodnunk.

hdr suli würzburg festung marienberg erőd nap3 expozíciós HDR felvétel tavasszal a würzburgi Marienberg erődről. A felvétel kézből, Nappal szemben készült mindenféle állvány, reflektor vagy egyéb segédeszköz nélkül. A bal felső sarokban látható hagyományos felvételen a Nap körüli terület kiégett, míg az erőd sötét. A napkorongot a sötét képből sem sikerült teljesen terv szerint rekonstruálnom, de a színeket visszahoztam a világosabb képből és a gamma érték lecsökkentésével, mint ahogy az alsó végeredményben is látható.

Ugyan nagyon látványos fényképeket tudunk Nappal szemben készíteni, ügyeljünk arra, hogy ne nézzünk közvetlenül a keresőn keresztül a Napba és fényképezőgépünkbe se hagyjuk túl sokáig besugározni a közvetlen napfényt, ugyanis ez mind szemünknél, mind fényképezőgépünknél maradandó károsodáshoz vezethet! Gondoljunk csak arra, amikor kisiskolásokként egy nagyítóval próbáltunk meggyújtani egy száraz falevelet. Én emiatt nagyjából be szoktam lőni, hogy mit szeretnék felvenni, s hogy a Nap is benne legyen a képben, "vakon" megemelem a fényképezőgépem és úgy készítem el a fényképet. A fényképezőm ehhez nálam több helyen is kimutatja, hogy mi a helyes expozíciós idő az aktuális felvételhez, így egyáltalán nem kell a keresőbe néznem. Az első felvételt ezután megnézem, s ha valami lecsúszott a képről, esetleg ferde a felvétel, akkor a képből tanulva javítok a fényképezőgépem pozícióján.

hdr suli frank hannberg templom torony erőd vártemplom templomerőd naplemente3 expozíciós HDR felvétel naplementekor a hannbergi templomerődről. A felvétel kézből, Nappal szemben készült mindenféle állvány, reflektor vagy egyéb segédeszköz nélkül. A bal felső legsötétebb felvétel alkalmas lett volna egy szép sziluett kép készítésére. A bal alsó képen ugyan szépen látszódik a templom, de az ég teljesen fehér, hiszen még csak kezdetét vette a naplemente és még eléggé erős volt a napfény. A hagyományos és a világosabb felvétel segítségével rekonstruálhattam a templom mintázatát, míg a sötét képből a az eget, ezzel egy viszonylag dramatikus hatást keltve a végeredménnyel.

Napunknak a fénye olyan erőteljes, hogy sokszor nem lesz elég a legtöbb AEB-funkcióval ellátott fényképezőgépben ajánlott +/-2EV a sötétebb és világosabb képekhez. Ha tényleg szép kerek napot szeretnénk rekonstruálni szép kék éggel és jól látható épületekkel / tájjal az előtérben, akkor két lehetőségünk van erre. Egyrészt elkészíthetjük a szokásos 3 képünket a lehető legnagyobb sötét/világos távolsággal (+/-2EV), melynél a hagyományos képet egy kicsit sötétebbre készítsük az ajánlottnál. Ezután a HDR programunkban többek között a gamma értéket lecsökkentve közelíthetjük meg a kerek Nap rajzát úgy, hogy közben az épületek színeit is megtartsuk. A másik megoldásnál a képsorozat készítésekor a -2EV-n túl további, még sötétebb felvételeket kell készítenünk ugyanarról a motívumról. Persze ne szöszmötöljünk sokáig hiszen a Nap is mozog, s szép kerek, sugaras napkorongot szeretnénk a végeredményünkön látni.

hdr suli würzburg egyetem régi épület nap3 expozíciós HDR felvétel a würzburgi egyetem régi épületéről. A felvétel kézből, Nappal szemben készült mindenféle állvány, reflektor vagy egyéb segédeszköz nélkül. A fénykép kissé szürrealista hatású, aminek főleg az ég és az épület dús mintázata az oka. Az eredeti felvételen (bal felső sarok) az ég kiégett, az épület túl sötét, mindezt a nagyon erős közvetlen napfény okozza. Érdekesség még ezen a HDR képen az is, hogy a háztetőn és a fáknál részben követhető a napfény útja.

hdr suli hausen zsilip hajóemelő nap lens flare3 expozíciós HDR felvétel a Hausen melletti zsilipről. A felvétel kézből, Nappal szemben készült mindenféle állvány, reflektor vagy egyéb segédeszköz nélkül. A célom a Nap objektív által befogott 6-sugarú ábrázolatának a megörökítése volt. A legsötétebb képen (bal felső) szépen kivehető a Nap alakja a sugarakkal együtt, valamint az ég kék színe. A hagyományos felvételen (középső kép) túl világos a Nap körüli terület, az előtér pedig túl sötét - nem igazán üde a kontraszt. A felvételek összeillesztése és tonemapping után a jobb oldalon látható képhez jutottam, amelyen az előtér és a Nap rajzolata is szépen kivehető. Nekem még külön tetszik a kép tetején látható objektív által okozott szivárvány is (lens flare).

Az éjszakai fényképezés egy külön szituáció, ugyanis itt nagyon hosszú expozíciós időkkel kell dolgoznunk. Mivel ezáltal eléggé nagy az elmosódások veszélye, ezért ne is próbáljunk meg éjszaka fényképet készíteni állvány vagy stabil támasz nélkül. Mindenképp próbáljunk minél alacsonyabb ISO érzékenységgel is dolgozni, hiszen a magasabb értékek nagyobb vizuális zajjal járnak (színes pöttyök), melyek sötét részeknél még feltűnőbbek. Ugyancsak kevésbé ötletes dolog mozgó testekről éjszaka fényképet készíteni, ugyanis a hosszú megvilágítási idők miatt ezek rendre el fognak mosódni. Persze ezt ki is használhatjuk, ha pl. elmenő autókat csak fénycsíkokként szeretnénk megörökíteni.

london harrods áruház karácsony karácsonyi kivilágítás éjszaka este éjszakai felvétel fénycsík1 expozíciós hagyományos éjszakai felvétel a londoni Harrods áruházról karácsonykor. Statívot nem vittem magammal a felvétel elkészítéséhez, viszont a szemközti oldalon épp építkeztek, ezért az ottani faállványon helyeztem el stabilan a fényképezőgépemet (avagy aki keres, az talál ;) ). Szándékosan fénycsíkokat szerettem volna csak látni az autók helyett. Ehhez levettem az ISO-t a lehető legkisebb értékre, azaz 100-ra és 2 másodperces expozíciós idővel dolgoztam. Jól látható a felvételen, hogy a bolt alja túl világos, kimondottan virít. Ezt HDR-rel lehetett volna kijavítani.

Éjszaka gyakran találkozunk olyan problémával, hogy hosszú expozíciós időkre kényszerít minket a sötétség, ám a fényképezőnkkel megörökített felvételeken bezavarnak a pontszerű fényforrások (közvilágítás, Hold), melyek körül kiégett a képünk. Emiatt éjszaka is előnyös bevetni a HDR technikát, hogy a kiégett és túlságosan sötét területek mögötti mintázatokat is rekonstruálni tudjuk a képsorozatunk felvételeiből. Így sokkal közelebb tudunk kerülni a szemünkkel észlelt valódi hangulathoz és az éjszaka varázsát digitálisan is megörökíthetjük.

hdr suli london tower bridge telihold hold éjszaka éjszakai felvétel3 expozíciós éjszakai HDR felvétel a londoni Tower Bridge-ről teliholddal. Ez volt életem legelső HDR felvétele, s ekkor még Qtpfsgui-t használtam HDR programként. Statív itt sem volt nálam, viszont a Temze-parti sétány korlátjának fala is megfelelt stabil alátétnek, hogy éles fényképet készíthessek hosszú megvilágítási idővel. A felvételek között kb. 1-2 másodpercnyi eltérés van az expozíciós időt tekintve. A hagyományos felvételen (bal felső sarok) túl sötétek az árnyékok, míg a híd megvilágítása néhol olyan erős, hogy nem lehet látni a híd mintázatát. A sötétebb és világosabb felvételek segítségével az alsó HDR képet készítettem el tonemappinggel, ahol még a híd eredeti kék színe is szépen látható. A fénysugarak is izgalmas hatást keltenek. Az egyetlen dolog, ami nem tetszik, az a telihold, ami csak egy nagy fényes folt, mindenféle arculat nélkül. Az égbolton egyre magasabbra haladó telihold egyre fényesebb - itt már olyannyira erősen tükrözi vissza a Földre a napfényt, hogy mindenféle közvilágításnál is erősebb. További sötétebb felvételekre lett volna szükségem, hogy a Hold arcát is rekonstruálni tudjam.

Az éjszakai égbolton látható telihold meglepően fényes tud lenni. Olyannyira, hogy az arcát pl. nem is tudtam rekonstruálni a Tower Bridge-ről készült éjszakai felvételemen. Csakúgy, mint a Napnál is, ilyenkor még több sötétebb felvételre van szükség, amiből rekonstruálhatjuk. Persze megtehetné egy szép fénykép is magáról a teliholdról, amit később beretusálhatunk Photoshoppal a képbe ;)

Legközelebb HDR panorámákról fogok szólni röviden. Addig is jó szórakozást a tavaszi napfénnyel és az éjszakai holddal. A következő telihold április 9-én lesz! ;)

További HDR suli fejezetek:

Nincsenek megjegyzések: