szerda, április 29, 2009

Édesburgonya-rebarbara gratin

Két hete dúl már itt a spárgaszezon, s vele párhuzamosan a rebarbara szezonja is, én meg arra döbbentem rá, hogy eddig alig foglalkoztam még ezzel a gyümölccsel. Vagy nevezzük inkább zöldségnek, hisz a növény szárát esszük, s nem a termését. Kinézetre hasonlít az angolzellerre, s hasonlóan érdemes is megpucolni. S persze azt se hagyjuk ki, hogy nagyon savanyú termény, azaz édesítés nélkül élvezhetetlen. Pontosan ebből is indultam ki, amikor azt találtam ki, hogy édesburgonyával milyen jó párost alkothatna. Töprengtem a formán is (püré? rétegezve a'la mille-feuille? sütőben darabokban sütve?), de végül a vékony szeletekre és a gratin formára esett a választásom. Persze ez is variálható még, hiszen a képeken is látszik, hogy egyszer pikkelyesen, egyszer pedig rózsa alakban raktam ki a kis tálkákat.


Az elkészítésben a formák szép kirakosgatása a legnagyobb és legtöbb türelmet igénylő feladat. Fűszerezést tekintve még egy kevés plusszt akartam belevinni, ezért egy kevés fahéjjal és citromkakukkfűvel ízesítettem. Magában is megállja a helyét, viszont jól el tudom képzelni pl. kacsamellhez is. Nálam angolosra grillezett báránygerincfilé került mellé. (recept)

7 megjegyzés:

Flat Cat írta...

Kedves Beatbull!
A recept ismét nagyszerű (különösen ha melléképzelem a báránygerincet ;) ), de most kivételesen nem ezért írok.
Hanem a citromkakukkfű miatt. Errefelé ugyanis ilyet nem lehet kapni, viszont találtam egy ígéretes keksz receptet szárított földieperrel, amiben ez lenne az egyetlen fűszer. Szóval Te mivel helyettesítenéd? (természetesen az itteni, kissé provinciális viszonyok közepette is beszerezhető fűszerek jönnek csak szóba ;) )

Unknown írta...

Köszi, Flat Cat ;)
Kár, hogy nem terjedt el a citromkakukkfű még otthon - enyhébb kakukkfű íze van és citromos illata. Ha nincs, akkor a receptben írt citromkakukkfű mennyiséghez képest kb. harmad/negyedannyi sima kakukkfűvel (csak a levelek!) és egy kevés zöldcitrom-/citromhéjjal helyettesítsd. A héjon persze ne legyen semmi fehér keserű rész.

Flat Cat írta...

Köszönöm! Azt hiszem, így a hétvégén nekilátok a sütésnek! :)

Before írta...

Én is a citromos kakukkfű miatt írok! :)
Most fedeztem fel, hogy egyáltalán létezik, de nagyon megfogott, mert hihetetlenül kellemes, aromás az illata. (Miután a kertészetben felfedeztem, észrevettem, hogy a húgomék sziklakertje tele van vele, azóta is, ha arra járok, morzsolgatom és szagolgatom.)
Kerestem receptet is, mihez használják, de nem túl elterjedt. Saját ötletem van hozzá, de azzal meg kell várni a gombaszezont. A kérdésem az lenne, hogy hőkezelés után hogy alakul az aromája? Azt írod, hogy nagyon enyhe a kakukkfüves aroma benne, de azért érezhető? Mi lesz a citromillattal? Mennyire marad intenzív?
Előre is köszi!

Unknown írta...

Nyersen kimondottan jól érezhető a citrusos aromája, saját tapasztalataim szerint viszont főzés során ez jócskán enyhül. Azaz nem ér egy citrom közelébe, de így sokkal enyhébb hatásokra is jó. Talán a citromfűhöz (melissza) lehetne leginkább hasonlítani, bár szerintem annál enyhébb a citromkakukkfű. A kakukkfűs aroma szerintem még nyersen is csak nagyon enyhe, a citrusos ízek vannak az előtérben - főzés után pedig végképp nem lehet összehasonlítani a kakukkfűvel, azaz a kakukkfűnek sokkal de sokkal pregnánsabb az íze. (Mondjuk nálam eleve sose lehet elég a kakukkfűből ;) ) Szóval a kakukkfűhöz és/vagy citromhoz képest jóval szubtilisebb. Gombához szerintem is jól megy, de amúgy halhoz, tenger gyümölcseihez sem rossz.

Before írta...

Nekem van egy "mániám", ami nem vészes, de nagyon szeretném megcsinálni. Biztos ismered az illatos pereszke nevű gombát, annak van félelmetes aromája. Nyersen. Ezt akarom valahogy megőrizni, úgy, hogy közben ehetővé hőkezelem a gombát. Amikor elkezdtem morzsolgatni a citromos kakukkfüvet, egyből beugrott, hogy hoppá, ezek nagyon szeretnék egymást, valami omlós csirkemell kíséretében...
Sajnos sejtettem, hogy sérülékeny az aromája, de azért majd kísérletezek, ha lesz időm.

Admin írta...

Yummy recipe. Thanks for sharing.
gulab jamun recipe in hindi language, rasgulla recipes in hindi