péntek, április 24, 2009

Füstölt szaibling, retek, curry-vinaigrette

Azt hiszem, legtöbb Olvasóm bólogatva veszi tudomásul, hogy az egyre melegebb napokkal együtt egyre könnyedebb (s hidegebb) ételek után kívánkozunk. Így a nyárhoz közeledve persze nem is a melegítő zsírpárnák kialakítása a cél (sőt! ;) ). Az egyik idei meleg napon én sem kívántam semmi meleget ebédre, így egy már régebb óta megvalósításra váró, percek alatt könnyen összedobható ételt készítettem el. Tavaly nyáron ettük ezt a menünk egyik előételeként Ditémmel a Gastronomique étteremben. Ditém kicsit visszafogottan kezdett neki ennek a fogásnak, mert nem rajong annyira a curryért, de a vinaigrette-ben olyan kellemesen és finoman sikerült eltalálnia Fabian Feldmann-nak a curry adagolását, hogy teljesen le voltunk nyűgözve az összízhatástól. Ezentúl azt is felfedeztük, hogy a curry mind a retekhez, mind a füstölt halhoz kitűnően jól illik.


Mint írtam, seperc alatt összedobható, hisz mindössze a retket kell megmosni és felvágni, ill. a vinaigrette-et összerázni s már kész is. Én itt most az általam jobban kedvelt madras curryt használtam a vinaigrette elkészítéséhez, mely kiválóan harmonizált a füstölt szaiblinggal. Természetesen füstölt pisztránggal is elkészíthető. A Gastronomique-ban kóstolt négyféle retket nem tudtam sajnos reprodukálni, de a piacon kapható hagyományos és jégretek is tökéletesen betöltött a szerepét. (recept)

7 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

És haza tudsz jönni a Czifray-ra?

Ízbolygó írta...

Nagy-nagy gratula a Czifray-s szereplésért!!!

Zsuzsi írta...

Gratulálok a Czifrayhoz, remélem hazajössz és megnyered:-)

Vesta írta...

Most olvastam én is, gratulálok!!!

trinity írta...

Én is gratulálok!!! Nagyon megérdemled!!!!

A szintet, amin főzöl, én már nem mondanám amatőrnek semmiképpen!!!

duende írta...

Ezt szívesen megkóstolnám... Hal, retek, curry, mind szeretem. És csodás a tálalás is! :)

Unknown írta...

Köszönöm a gratulációkat - de még légyszi tartogassátok a gratulációkat addig, míg az élő főzésen is összehozok valamit ;) Ha az időpont marad a kiírtnál, akkor megyek a zsűri elé.

duende: Köszi ;) Hasonló szépen tálalták a Gastronomiqueban is, igaz ott sárgább, azaz nem ilyen barna volt az öntet. Seperc alatt összedobható, s meglepő, hogy milyen jó a curry és a füstölt hal együtt ;)