hétfő, április 20, 2009

Kenyérlufi - avagy meglepetés-saláta és kenyérchips

Előételként vagy nyári köretként pl. egy grillezett halhoz vagy csirkemellhez gyakran kerül elénk (vagy akár tálalunk mi is) valamilyen könnyű salátát. A hozzávalóktól függően a salátát többé-kevésbé szépen is tálalhatjuk, esetleg a dresszinget csak a vendég előtt is rálocsolhatjuk, nehogy idő előtt összeessen. Másrészt, ha előételként tálaljuk a salátát, gyakran adunk ill. kapunk mellé még néhány szelet kenyeret is. Miért is ne lehetne a szép tálalást és a salátához adott kenyeret valamilyen formában ötvözni? Richard Bertinet kenyeres könyvében egy zseniális receptet találtam az ötletes tálalás és a saláta mellé adott kenyér ötvözésére: a kenyérlufit.


A tészta ugyanaz, mint a pain d'épi-nél is, csak jóval kevesebb ideig hagytam kelni. Ezután kinyújtva amolyan kis tésztapalacsintákat dobtam be a forró sütőbe Ditém gránitlapjára, melyek kis nekifutás után hirtelen felfúvódtak. Egészen mostanáig nem értem teljesen a kenyérlufi fizikai / kémiai hátterét, hisz nem kell a tésztát hajtogatni, de ezt talán hagyjuk is most - lényeg az, hogy működik! ;) Gyönyörűen felfúvódott és pusztán héjból álló kis párnákat vettem ki a sütőből, melyeket lehűlés után alul óvatosan meglékeltem és ezen a lyukon keresztül töltöttem bele a salátát. Visszafordítva a lyuknak nyoma sincs, s a vendég már csak egy nagy kenyérlufit lát. Ezt feltörve viszont kibújik a meglepetés-saláta ;) A megmaradt ill. félresikerült példányok is jól hasznosíthatóak egyébként, hisz összetörve és mártásokba tunkolva kitűnően alkalmazhatóak kenyérchipsként is. (recept)

18 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Hát ez nagyon jó !! Vajon gránitlap nélkül is ennyire fel tud fújódni?

Zsuzsi írta...

Na, ez fantasztikus!!!!

Ági, aki főz írta...

Mindig is tudtam, hogy egy zseni vagy, de ezek után már semmi kétségem sincs e felől!

MGL írta...

Nagyon nagyon jó ötlet..meg fogom csinálni, de az 5g élesztő nem kevés nagyon?

MGL

nana írta...

zseniális ötlet! :)

Unknown írta...

Köszi mindenkinek! Próbáljátok ki, nagyon frappáns tálalási módszer! ;)

lúdanyó: Nem próbáltam ugyan, de egy forró tepsin is meg kellene sülnie. A problémamentes felfúvódásnak inkább az a titka, hogy semmiféle lisztcsomót és tésztadarabkát ne hengereljünk bele a tésztakorongokba és még véletlenül se hajtódjon vissza nyújtás közben. Azaz ha tök sima a korongod, akkor garantált a siker. Persze a sütés első fázisában ne nyitogasd a sütő ajtaját.

MGL: Az élesztő pont elég. Pont ugyanebből a tésztából (250g liszt, 5g élesztő) készült a Pain d'épi kenyerem is, az is szépen felfúvódott. Időt kell hagyni és meleg, huzatmentes helyen kell pihentetni. Mondjuk ennek a lufinak spec. nem kell annyi ideig kelnie. Inkább az 5g són lehetne vitázni, hogy sok-e bele, de ez ugye ízlés kérdése ;)

Ízbolygó írta...

Állati jó!
(a pitát sem kell hajtogatni, mégis felfúvódik)

trinity írta...

Zseniális !

SZINTIA írta...

Nagy ötlet és annyira ügyes vagy!:)

MGL írta...

oké az 5 g...Így fogom készíteni.

MGL

erős ildikó írta...

Lenyűgöző vagy, mint mindig, és a türelmedet is folyamatosan csodálom!
De tényleg gyönyörűek...

Unknown írta...

Ízbolygó: köszi ;) Tudom, hogy a pita is felfúvódik. Csak azon gondolkodtam, hogy miért, s a gondolkodás során (no meg a lufi szélét tekintve) felmerült bennem, hogy tulajdonképpen a logikus az lenne, ha két korongot összehajtanék és úgy fúvódna fel. De nem. Továbbra sem értem, miért fúvódik fel ilyen lufivá - bár a lényeg az, hogy felfúvódik és csak héjból áll az egész párna ;)

Köszi trinity, Mennyei Manna!

MGL: Sok sikert ;) Nekem a 10ből 2 nem fúvódott fel, mert nyőjtás közben véletlenül ráhajtottam a tésztát. Szóval, ha nem fúvódik fel mindegyik, ne törjön le - jó lesz chipsnek is ;)

napmátka: Köszi szépen! Türelem? A szólás szerint rózsát terem ;)

Flat Cat írta...

A héten lesz a férjem névnapja, amire 5 fogásos vacsit kért. Most akkor megvan, mi lesz az előétel :D És életemben először pontosan le fogok méricskélni minden hozzávalót egy kelt tésztához :D
Nagyszerű, már megint!

Unknown írta...

Micsoda ínyenc férjed van, hogy vacsit kér névnapjára - különösen, hogy Tőled ;) A desszert látom már megvan, hisz roskadozik a mélyhűtőd a parféktól ;) Sok sikert a vacsihoz!

Névtelen írta...

Szia, tegnap a búzakalász kenyérkéd sütöttem meg.A férjem teljesen odáig volt érte. Imádja a ropogós héjat. Ma ezt a buborékos csodát. Tökéletes!!! Igaz a 10-ből csak 5-6 fúvódott fel teljesen, de a hiba bennem van, mert az elsőket nem nyújtottam ki annyira vékonyra.Mondjuk 2 mm volt. Aztán annyira elbíztam magam a következők sikerén, hogy nagyon vékonyra nyújtottam a tésztát. Na azt sem szabad, már tudom. Amik szépek lettek, azok egy nagy ropogós lufik! Köszi a recepteket! Tatin

Unknown írta...

Kedves Tatin! Örülök, hogy ilyen sikereid voltak a kenyerekkel! Lesz majd még pár egyéb ropogós "sokhéjas" kenyér ;)

Flat Cat írta...

Kedves Beatbull! Megsütöttem a Férjnek, és odáig volt, meg vissza...Egyfelől nem lehetett elráncigálni a sütőajtó elől, mert a felfújódó lufikat fixírozta, másfelől meg evés közben végig arról beszélt, hogy ezt majd még milyen salátákkal készítsem el neki! Szóval örök hála a receptért! :) Ja, és majdnem elfelejtettem gratulálni a Czifrayhoz! Most már a férjem is drukkol Neked! ;)

Unknown írta...

Flat Cat: Jót mosolyogtam, ahogy elképzeltem férjed kíváncsiskodását és rajongását ;) Örülök, hogy jól sikerült, s remélem a menü többi része is legalább ilyen klassz lett!