Kenyérlufi - avagy meglepetés-saláta és kenyérchips
Előételként vagy nyári köretként pl. egy grillezett halhoz vagy csirkemellhez gyakran kerül elénk (vagy akár tálalunk mi is) valamilyen könnyű salátát. A hozzávalóktól függően a salátát többé-kevésbé szépen is tálalhatjuk, esetleg a dresszinget csak a vendég előtt is rálocsolhatjuk, nehogy idő előtt összeessen. Másrészt, ha előételként tálaljuk a salátát, gyakran adunk ill. kapunk mellé még néhány szelet kenyeret is. Miért is ne lehetne a szép tálalást és a salátához adott kenyeret valamilyen formában ötvözni? Richard Bertinet kenyeres könyvében egy zseniális receptet találtam az ötletes tálalás és a saláta mellé adott kenyér ötvözésére: a kenyérlufit.
A tészta ugyanaz, mint a pain d'épi-nél is, csak jóval kevesebb ideig hagytam kelni. Ezután kinyújtva amolyan kis tésztapalacsintákat dobtam be a forró sütőbe Ditém gránitlapjára, melyek kis nekifutás után hirtelen felfúvódtak. Egészen mostanáig nem értem teljesen a kenyérlufi fizikai / kémiai hátterét, hisz nem kell a tésztát hajtogatni, de ezt talán hagyjuk is most - lényeg az, hogy működik! ;) Gyönyörűen felfúvódott és pusztán héjból álló kis párnákat vettem ki a sütőből, melyeket lehűlés után alul óvatosan meglékeltem és ezen a lyukon keresztül töltöttem bele a salátát. Visszafordítva a lyuknak nyoma sincs, s a vendég már csak egy nagy kenyérlufit lát. Ezt feltörve viszont kibújik a meglepetés-saláta ;) A megmaradt ill. félresikerült példányok is jól hasznosíthatóak egyébként, hisz összetörve és mártásokba tunkolva kitűnően alkalmazhatóak kenyérchipsként is. (recept)
18 megjegyzés:
Hát ez nagyon jó !! Vajon gránitlap nélkül is ennyire fel tud fújódni?
Na, ez fantasztikus!!!!
Mindig is tudtam, hogy egy zseni vagy, de ezek után már semmi kétségem sincs e felől!
Nagyon nagyon jó ötlet..meg fogom csinálni, de az 5g élesztő nem kevés nagyon?
MGL
zseniális ötlet! :)
Köszi mindenkinek! Próbáljátok ki, nagyon frappáns tálalási módszer! ;)
lúdanyó: Nem próbáltam ugyan, de egy forró tepsin is meg kellene sülnie. A problémamentes felfúvódásnak inkább az a titka, hogy semmiféle lisztcsomót és tésztadarabkát ne hengereljünk bele a tésztakorongokba és még véletlenül se hajtódjon vissza nyújtás közben. Azaz ha tök sima a korongod, akkor garantált a siker. Persze a sütés első fázisában ne nyitogasd a sütő ajtaját.
MGL: Az élesztő pont elég. Pont ugyanebből a tésztából (250g liszt, 5g élesztő) készült a Pain d'épi kenyerem is, az is szépen felfúvódott. Időt kell hagyni és meleg, huzatmentes helyen kell pihentetni. Mondjuk ennek a lufinak spec. nem kell annyi ideig kelnie. Inkább az 5g són lehetne vitázni, hogy sok-e bele, de ez ugye ízlés kérdése ;)
Állati jó!
(a pitát sem kell hajtogatni, mégis felfúvódik)
Zseniális !
Nagy ötlet és annyira ügyes vagy!:)
oké az 5 g...Így fogom készíteni.
MGL
Lenyűgöző vagy, mint mindig, és a türelmedet is folyamatosan csodálom!
De tényleg gyönyörűek...
Ízbolygó: köszi ;) Tudom, hogy a pita is felfúvódik. Csak azon gondolkodtam, hogy miért, s a gondolkodás során (no meg a lufi szélét tekintve) felmerült bennem, hogy tulajdonképpen a logikus az lenne, ha két korongot összehajtanék és úgy fúvódna fel. De nem. Továbbra sem értem, miért fúvódik fel ilyen lufivá - bár a lényeg az, hogy felfúvódik és csak héjból áll az egész párna ;)
Köszi trinity, Mennyei Manna!
MGL: Sok sikert ;) Nekem a 10ből 2 nem fúvódott fel, mert nyőjtás közben véletlenül ráhajtottam a tésztát. Szóval, ha nem fúvódik fel mindegyik, ne törjön le - jó lesz chipsnek is ;)
napmátka: Köszi szépen! Türelem? A szólás szerint rózsát terem ;)
A héten lesz a férjem névnapja, amire 5 fogásos vacsit kért. Most akkor megvan, mi lesz az előétel :D És életemben először pontosan le fogok méricskélni minden hozzávalót egy kelt tésztához :D
Nagyszerű, már megint!
Micsoda ínyenc férjed van, hogy vacsit kér névnapjára - különösen, hogy Tőled ;) A desszert látom már megvan, hisz roskadozik a mélyhűtőd a parféktól ;) Sok sikert a vacsihoz!
Szia, tegnap a búzakalász kenyérkéd sütöttem meg.A férjem teljesen odáig volt érte. Imádja a ropogós héjat. Ma ezt a buborékos csodát. Tökéletes!!! Igaz a 10-ből csak 5-6 fúvódott fel teljesen, de a hiba bennem van, mert az elsőket nem nyújtottam ki annyira vékonyra.Mondjuk 2 mm volt. Aztán annyira elbíztam magam a következők sikerén, hogy nagyon vékonyra nyújtottam a tésztát. Na azt sem szabad, már tudom. Amik szépek lettek, azok egy nagy ropogós lufik! Köszi a recepteket! Tatin
Kedves Tatin! Örülök, hogy ilyen sikereid voltak a kenyerekkel! Lesz majd még pár egyéb ropogós "sokhéjas" kenyér ;)
Kedves Beatbull! Megsütöttem a Férjnek, és odáig volt, meg vissza...Egyfelől nem lehetett elráncigálni a sütőajtó elől, mert a felfújódó lufikat fixírozta, másfelől meg evés közben végig arról beszélt, hogy ezt majd még milyen salátákkal készítsem el neki! Szóval örök hála a receptért! :) Ja, és majdnem elfelejtettem gratulálni a Czifrayhoz! Most már a férjem is drukkol Neked! ;)
Flat Cat: Jót mosolyogtam, ahogy elképzeltem férjed kíváncsiskodását és rajongását ;) Örülök, hogy jól sikerült, s remélem a menü többi része is legalább ilyen klassz lett!
Megjegyzés küldése