csütörtök, április 30, 2009

Lillafüredi Pisztrángtelep

Hihetetlen, hogy Magyarországon milyen csodálatos kis eldugott oázisokat lehet találni. Az egyik ilyen titkos tipp a Lillafüredi Pisztrángtelep Miskolctól autóval kb. 20 percre található. Ditémmel tavaly ősszel jártunk itt, de mivel épp a szezon végéhez közeledtünk, ezért csak most, az új szezon kezdetekor teszem közzé az élménybeszámolónkat. Hátha valaki kedvet kap és a hosszú hétvégén elnéz ide ;) A Lillafüredi Pisztrángtelep 1932-ben jött létre a Magyar Királyi Kincstári Erdőgazdaság jóvoltából a Bükk gyönyörű és romantikus Garadna-völgyében. Még ma is érezhető a halak ízén a tiszta szívből eredő odafigyelés a különböző pisztrángfajták nevelése során.

látkép lillafüred lillafüredi pisztrángtelep lillafüredi pisztrángkeltető miskolc bükk garadna-völgyLillafüredi Pisztrángtelep

Található és megvásárolható itt szivárványos, sebes, sőt aranypisztráng is, de tenyésztenek pl. pataki szaiblingot is. A hegyvidéki patakok tiszta vizénél és a természetes takarmányon való táplálásnál fogva ideális körülmények közt nevelkedhetnek a halak. A pisztrángkeltető a lelkiismeretes haltenyésztéséért 2000-ben elismerésben is részesült a Haltermelők Országos Szövetsége által.

látkép lillafüred lillafüredi pisztrángtelep lillafüredi pisztrángkeltető miskolc bükk garadna-völgy medencemedencék telis-tele pisztrángokkal, szaiblingokkal

A több évtizedes tapasztalat ízét a helyszínen is megkóstolhatjuk, ugyanis erdei halsütő is üzemel a völgyben. Frissen sült és frissen füstölt pisztráng közül választhatunk. A füstölt pisztrángot előző nap 12 titkos fűszerből álló páclében pihentetik egy éjszaka erejéig, majd a környékhez méltóan hideg bükkfán füstölik aranysárgára. A sült pisztránghoz a frissen fogott halat 2 féle lisztben és 8 titkos fűszerben hempergetik meg, majd ropogósra és gyönyörű aranybarnára sütve kínálják. A 8 titkos fűszer közül Ditémmel mindössze a sót, borsot és a piros paprikát sikerült azonosítanunk, a többit homály fedi, csakúgy, mint a keverési arányokat is. Az eredmény viszont csodálatos, s minden halkedvelőnél maradandó pozitív élményhez fog vezetni.

aranypisztráng pisztráng hal lillafüred lillafüredi pisztrángtelep lillafüredi pisztrángkeltető miskolc bükk garadna-völgyaranypisztrángok

Nemcsak a haltenyésztés, hanem a halsütés területén is óriási tapasztalattal rendelkeznek a Lillafüredi Pisztrángtelepen, ugyanis a hal olyan ropogósra sült, hogy az uszonyait is el lehetett ropogtatni, viszont emellett a húsa gyönyörű szaftos és tiszta ízű maradt. Külön öröm volt azt is látni, hogy a pisztrángról egy csepp zsír sem hagyott nyomot a tányéron. Ilyen tökéletesen sütött pisztrángot eddig még soha sehol nem ettünk, s tán az egész Földön sehol máshol sem lehet kapni!

sült pisztráng sült hal lillafüred lillafüredi pisztrángtelep lillafüredi pisztrángkeltető miskolc bükk garadna-völgyropogósra sült pisztráng

Cím: 3517 Lillafüred Pisztrángtelep
Telefon: +36 46 370 922
Nyitva tartás: május 1-től szeptember 30-ig (ill. jó idő esetén még egy héttel tovább), minden héten szerdától vasárnapig, reggel 8-tól délután 17-ig. Az erdei halsütő 11-től 17 óráig tart nyitva.
Október 1-től április 30-ig csak a halárusítás üzemel. Ebben az időszakban a telep nyitva tartása: keddtől péntekig 8-15, szombaton 8-12.
A pisztrángtelep honlapja: http://pisztrangtelep.fw.hu/

lillafüred hámori-tó látkép ősz miskolcHámori-tó ősszel

Megközelíthetőség:
  • Kisvasúttal Lillafüredtől Közép-Garadna megállónál kell leszállnunk. Bővebb információ a menetrendről a kisvasút honlapján található.
  • Gyalog Lillafüredtől kb. 40 percnyi séta a Hámori-tó mellett haladva Ómassa felé. Útközben megtekinthető a híres Újmassai Őskohó is.
  • A diósgyőri végállomástól ill. Lillafüredtől óránként közlekedik a 15-ös busz Ómassa felé, amelyről a pisztrángkeltető nevű megállónál kell leszállni. Részletekért ld. a miskolci közlekedés menetrendjét.
  • Autóval Miskolc felől jövet Lillafürednél a Hámori-tónál jobbra a sziklafal mellett Ómassa felé haladva a Pisztrángkeltető nevű buszmegállónál található aranypisztráng táblát keressük.

aranypisztráng pisztráng hal tábla lillafüred lillafüredi pisztrángtelep lillafüredi pisztrángkeltető miskolc bükk garadna-völgya pisztrángkeltető bejáratánál található tábla

5 megjegyzés:

sajtkukac írta...

De jó, hogy írtál róla, az egyik kedvence helyem! Sosem felejtem el, mikor a nászutunkon (Lillafüreden töltöttünk egy csodás hetet) a fák alatti padon ettük a friss pisztrángot! Életem egyik gasztro-csúcsa volt!
Nem messze van onnan Szentlélek (már a neve is meggyőző...) az ott lévő turistaparkban szoktunk nyaranta egy hosszú hétvégét relaxálni, sok pisztránggal és némi diósgyőri Kaláka-fesztivállal megtűzdelve :-)
Niki

nana írta...

én is nagyon szeretem ezt a helyet :)
jó, h írtál róla!

trinity írta...

Sajnos messze van ahhoz, hogy hétvégén elugorjunk...Pedig nagyon szép hely valóban!!!

Viszon épp ma kaptam 3 szép pisztrángot-most keresek hozzá receptet, mert még nem sütöttem!

trinity írta...

jav: viszont

Unknown írta...

Niki: Nocsak, Lillafüreden töltöttétek a mézesheteket? Magyarország egyik legszebb sarkát választottátok ki! Voltunk Szentléleken is, Ditém jól ismeri a környéket és körbevezetett kicsit ;)

nana: Azt nem tudom, hogy vegáknak mit lehet ott enni, de örülök, hogy Neked is tetszik a hely ;) Nagyon szép kis nyugis völgy.

trinity: Sajnálom, hogy ilyen messze laktok Lillafüredtől - majd talán egy hosszabb nyári kirándulásba kell beleszőni ;)
Ditém szokta mindig fűszerezni az egészben sült pisztrángokat (meg fürjeket, galambokat, csirkéket stb.), mindig ügyesen eltalálja a megfelelő só és borsmennyiséget ;) Előszeretettel dobjuk valamilyen zöldségágyra és sütőben kb. 20-30 perc alatt 200°C-on sütjük szép szaftosra (ld. pl. itt). Nem feltétlenül ropogósra, hisz a lényeg, hogy a húsa szép szaftos maradjon ;)