hétfő, május 04, 2009

Zöldfűszerkérges posírozott sertésszűz spárga-rizottóval

A rebarbaraszezonnal együtt szerencsére itt van végre a spárgaszezon is! Ditémnél és nálam is a kedvenc zöldségeink között szerepel a spárga, s a spárgaszezon alatt nem telik el egy hétvége anélkül, hogy ne ennénk spárgát - valamilyen formában. A spárga ugyanis szerintem az egyik legjobban alakítgatható és párosítható zöldség, emiatt nem is látok határokat a felhasználásában. Sajnálom, hogy errefelé is sok helyen csak egyszerűen főzve / párolva kínálják, no meg persze "natúr" spárgakrémlevesként... Pedig egy egyszerű kis cukros-sós-vajas pirítás mennyit tud dobni a főtt spárgán! Közben még el is fő (sül) a spárgából némi víz, ezáltal még intezívebbé téve az ízeket. A spárga levéből pedig nem csak spárgakrémlevest készíteni, hanem kitűnően alkalmazható alapléként pl. egy spárgarizottóhoz is.


Az ötlet a fehér paradicsomos rizottómból eredt, ahol a paradicsomból leszűrt átlátszó levet használtam alapléként. A spárgarizottónál hasonlóan cselekedtem, s a héjakból, valamint végekből kifőzött spárgaléből készítettem a rizottót. A spárgaalaplé még intenzívebb íző lett azáltal, hogy a fehér spárgadarabokat és a zöld spárgákat is néhány percig előfőztem benne. A rizottó - véleményem szerint - eszméletlen finom lett, bár lehet elfogult is vagyok, hisz imádom a spárgalevet magában is iszogatni ;) Hozzá egy zöldfűszerekben meghempergetett sertésszüzet posíroztam, melynél az idén elvetett zöldfűszereim közül válogattam össze néhányat (citromkakukkfű, zsálya, lilás beütésű bazsalikom ("african blue") és borágó), de ez ízlés és rendelkezésre álló készlet szerint szabadon variálható. (recept)Egyéb spárgás receptjeim - avagy a sokoldalú spárga:
Idén természetesen bővülni fog a lista - mind kombinációkat, mind halmazállapotokat tekintve ;)

3 megjegyzés:

duende írta...

Nagyon jól néz ki, ismét. :)
Tegnap én is úgy főztem a húslevest, hogy a levágott szárvégeket belefőztem - nagyon jó ízt adnak, vétek kidobni.

Ha hiszed, ha nem, én alanature szeretem a legeslegjobban. Annyira finom íze van, hogy ritkán bonyolítom túl a spárgaételeimet.

Unknown írta...

Köszi, duende!
Én a héjakból és végekből mindig főzök spárgalevet. Imádom! Amolyan spárgatea ;) Némely itteni étteremben egyébként az étlapon is fel van tüntetve a spárga főzőleve - igaz azok többnyire ízetlenebbek, mint amit itthon főzök magamnak ;)
Nem kell túlbonyolítani, de egy kis pirítás tud még dobni rajta ;) A la nature alatt azt érted, hogy főzve/párolva, vagy nyersen? Mert amúgy nyersen is jó a spárga.

duende írta...

Főzve. Isteni, sajnálom sokszor elnyomni az ízét bármivel is. Szóval dupla mennyiséget szoktam venni, mert az egyik csomaggal simán megeszem. :)) A másikból meg csinálok valami puccosabbat. :) Úgy is finom, de ki nem hagynám csak úgy magában. :)))