szerda, június 10, 2009

Gyömbéres rizottó zöld spárgával és lazacpisztránggal

Érdekes, hogy a vaníliával ellentétben a gyömbér említésekor nem kizárólag édes ételekben szoktak gondolkodni az emberek. Bár kandírozva önmagában vagy később csokiba mártva nagyon finom édesség, s a gyömbérital is kimondottan (túlságosan) édes, gyakran az ázsiai konyha finomságait is társítjuk a gyömbérrel. Talán épp az enyhe csípősségének s pikánsságának köszönhető, hogy különösebb meggondolás nélkül bevetjük sós ételekben is. Korábban egyszer-kétszer kipróbáltam por formájában is, de végül csak a friss gyömbérre esküszöm. Az igazán friss példányoknak szép sima, azaz nem ráncos a héjuk. Törési felületük szaftos, s csak enyhén szálas a húsuk. Szárazabb, öregebb társaikkal ellentétben ezáltal könnyedén reszelhetőek. Hűtőben tárolva két hétig is eláll, így nem gond, ha egy kicsit többet veszünk belőle.


Ismét Andreas Neubauer egyik receptje ihlette ezt a fogásomat. A gyömbért csak óvatosan vékonyan hámoztam meg, mert számos zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan, a gyömbérnél is közvetlenül a héj alatt található a legtöbb hatóanyag. A felhasznált gyömbérmennyiséggel kellemes enyhén pikáns rizottót kaptam eredményül, mely rendkívül jól illett a kissé karamellizált zöld spárgához. (recept)

8 megjegyzés:

Gourmandula írta...

:) pont ezen gondolkodtam a minap, a gyömbérrel vakó viszonyomon..ill. azon, hogy milyen érdekes, hogy mind a gyömbér, mind a fahéj elsősorban -és nagy általánosságban- édesség alapanyagként népszerű, ezzel szemben én édesen nem nagyon kedvelem őket, viszont sós ételekbe egyenesen kedvencek. fura, nem? :)
kár, hogy idénre lehúztam a spárgának a rolót, de majd jövőre mepróbálok emlékezni erre a rizottóra, izgalmas. :)

duende írta...

Nagyon tetszik a rizottód, meg fogom csinálni. Én is a friss gyömbérre esküszöm, mindig van a hűtőben - most is. :)
Ilyenkor nyáron nagyon sok gyömbéres limonádét iszom, nagyon szeretem. Ételekbe is használom, természetesen, de sok fogy limonádéba is nálam.

Gourmandulához csatlakozva: sütikben egyenesen rosszul vagyok a fahéjtól. Húsok fűszerezésére viszont nagyon sokszor használom, úgy fantasztikus.

Unknown írta...

Gourmandula: Szerintem a gyömbért sokan elfogadják sós (ázsiai) ételekben, míg a fahéj a vaníliához hasonlóan tényleg mindig édes társításokhoz vezet. Spárga helyett készítheted cukorborsóval is, az is édeskés zöldség. Kíváncsi vagyok, milyen lesz az első halas recepted ;)

duende: Örülök, hogy tetszik! Húsokhoz tényleg nagyon jó. Húsgombócokba pl. nálam is gyakran kerül (bőségesen) fahéj - bár meglehetősen ritkán sütök húsgombócokat/fasírtot ;)

nana írta...

én fahéjjal iszoma kávémat reggel. almával egyszerűen zseniális.. szóval én a fahéjat és a gyömbért édesben és sósban egyaránt szeretem és használom..
viszont a vaníliával (legalábbis egyelőre) nem túl jó a viszonyom..
izgalmas recept, ki fogom próbálni!

Flat Cat írta...

Ez a rizottó nagyon tetszik! Épp grillezett nyelvhal mellé nem tudtam kitalálni semmi épkézláb köretet, de ez pont jó lesz! :)
Természetesen Férj spárgaundora miatt cukorborsóval, bár gyanítom, spárgával jobb lehet! ;)

Unknown írta...

nana: Jól hangzik a fahéjas almás kávé. Nem emlékszem, hogy valamelyik kávézóban is találkoztam volna ilyen specialitással ;) Vaníliával is nagyon jó rizottót lehet készíteni, pl. fokhagymával, vagy búzasörrel, vagy ha nem vegetáriánus, akkor tenger gyümölcseivel is.

Flat Cat: Örülök, hogy tetszik! Szuper lesz a grillezett nyelvhal mellé ;) Kíváncsi vagyok, férjed hogyan fogja fogadni!

nana írta...

már mikor elküldtem, és utána visszaolvastam a kommentet, láttam, h rossz a központozás..
valahogy így szerettem volna írni:
én fahéjjal iszom a kávémat reggel. és (a fahéj) almával egyszerűen zseniális. külün-külön.. :)
de lehet, h feltaláltunk valamit? :D

Unknown írta...

Ki kell próbálni ;) Fahéjas kávé egy kis szárított almaszelettel / almachips-szel? Szerintem sokat kell cukrozni hozzá a kávét, mert különben az alma és a kávé együtt túl savas lesz.