hétfő, június 29, 2009

Hideg sült uborkaleves füstölt pataki szaiblinggal

Nyáron gyakran egy könnyed és esetleg egyben hűsítő ebédre vágyunk. A könnyed saláták mellett a nyers vagy hűtőtt hideg levesek is ideálisak egy ilyen könnyű ebédre. Egyik legegyszerűbb s vízháztartásunknak talán legelőnyösebb leves a hideg uborkaleves. Ilyenkor nyáron nem csak a már megszokott hosszú egyenes és egyenletesen vastag kígyóuborkát lehet kapni a piacon, hanem a most érő kicsit rövidebb, de kövérkésebb, egyenetlenebb formájút is. Utóbbinak a legnagyobb előnye, hogy sokkal több íze is van, s ezért is használtam fel a hűtött sült levesemhez.


Még tovább próbáltam fokozni az uborkaízt azáltal, hogy nem nyersen pürésítettem, hanem előbb salottával és fokhagymával együtt egy kicsit megsütöttem. A kaprot egyáltalán nem kedvelem, de az uborkalevesből nélküle hiányzott volna valami, így 1-2 csipetnyi friss kapor is került bele. A levest füstölt pataki szaiblinggal tálaltam, de szerintem bármely füstölt halhoz nagyon jól megy. (recept)

4 megjegyzés:

trinity írta...

Én nagyon szeretem a kaprot!!!
A szaibling lehet, hogy most kimarad,de ezt a sült uborka levest mindenképpen kipróbálom!!!

Unknown írta...

Akkor ne tartsd vissza magad a kaporral ;) Egy kis füstölt hal szerintem mindenképp jót tesz benne, sokat dob rajta a szín és ízbeli kontraszt (füstös-sós vs. enyhe-savanykás-édeskés), s jól is harmonizálnak.

erős ildikó írta...

Mi is szeretjük a kaprot, de nem erről akarok szólni.
Nagyon jónak találom ezt a párosítást (hideg uborkaleves-füstölt hal), tényleg remek nyári ebéd lehet.
Nálunk a krémlevesek még mindig ritka vendégek, s a nyári hideg levesekről is főleg a gyümölcsleves, esetleg a habart zöldbab jut eszünkbe. Pedig mennyi nagyszerű lehetőség van!

Unknown írta...

Köszi szépen, napmátka!
Attól függően, hogy mennyi magot (avagy "uborkavizet") pürésítesz a levesbe, saját kedved és ízlésed szerint variálhatod a leves halmazállapotát a krémestől egészen a hígig.
Pont a hideg gyümölcsleveseket nem szeretem - mármint a tejfölös-lisztes habarást utálom bennük, rettentően rossz ízt kap tőle a leves szerintem és teljesen felesleges. Ha csak magában van a pürésített vagy felfogott gyümölcslé, akkor viszont nagyon szívesen eszem.