hétfő, június 08, 2009

Kacsamáj, sárgabarack, ördögszekér laskagomba, mandula

Van néhány dolog, ami ritkaságnak számít errefelé. Kacsamájba pl. eddig még nem akadtam. Annál inkább is csodálkoztam rá, amikor megláttam a szárnyashúsos árusomnál a piacon. Az első meglepődés és öröm után viszont egy kis szomorúság is előjött, hisz sajnos nem hízlalt kacsamájak voltak. Egy éjszakát még töprengtem rajta, hogy hogyan készíthetném el, s másnap aztán mégis vettem ezekből a hagyományos (?) / egészséges (?) / nem hízlalt májakból. Mivel kacsamájat még soha nem sütöttem, ezért Joel Robuchon alapműve volt segítségemre, mellyel ugyan nagyon szép rózsaszín és szaftos eredményt értem el, de a végeredmény még így sem volt összehasonlítható a szép hízlalt májak krémességével. Azért így is finom volt ;)


Köretnek az egyik kedvenc párosításomat készítettem, ezúttal friss sárgabarackot és ördögszekér laskagombát használva. A sárgabarackokat Juan Amador óvatos sütési módszere alapján puhítottam meg a sütőben. Kevés olyan gyümölcs van, amiből melegen több ízt lehet kihozni - a sárgabarack egy ilyen gyümölcs. Sajnos a barackok héját csak nehézkesen tudtam lehúzni, de ezt inkább arra fogom, hogy még a szezon elején járunk. Nagyon finoman illett viszont így is a pirított mandulalapkákkal a kacsamájhoz. (recept)

4 megjegyzés:

Flat Cat írta...

Férj felírta a receptedet a héten megfőzendők listájára. Szerintem tetszik neki! :)
Bár én kicsit maradi vagyok, ha májról van szó, és inkább hízott kacsamájat sütök hozzá (már csak azért is, mert itt csak ilyet lehet kapni frissen ;) )

Unknown írta...

Örülök, hogy tetszik férjednek! Csak enyhe kritika akart lenni részemről a hízlalás kérdése, mert szerintem is jobb lenne sütéshez a hízlalt ;)

trinity írta...

Ó, most látom, milyen gyönyörűségről maradtam le!!!!

Vár nálam egy kérdés, amennyiben kedved tartja:

http://zamatesillat.blogspot.com/2009/06/most-meg-titok.html

Unknown írta...

Köszi, trinity!

Tavaly ősszel már nálam járt a 7-es hólabda.