csütörtök, június 04, 2009

Lazac steak fokhagymás-mentás pirított bébiarticsókával és naranccsal

Bár a zöldségesem azt mondta, hogy sajnos elég rövid lesz a bébiarticsókák szezonja, ennek ellenére még mindig lehet kapni a piacon. Sőt, nekem olyan benyomásom van, hogy idővel egyre jobb minőségűek is. Így hát ismét a szatyromban landoltak ezek a parányi kis bimbók. Már csak azon kellett töprengenem, hogy mivel és hogyan készítem el. Utóbbi - a "hogyan" - hamar eldőlt, ugyanis Ramsay pirítós-párolós módszere nagyon jól bevált. A "mivel"-re pedig az ízek bibliájában kaptam választ. Itt arról olvastam, hogy fokhagymával, mentával és citrommal nagyon jól harmonizál az articsóka. A citrom a barnulás elkerülése miatt szinte minden articsókás receptben szerepel, a fokhagyma is érthető még, de a menta keltette fel igazán az érdeklődésemet.


Az articsókához lazacot sütöttem - kívül ropogósra és belül szép szaftosra. Az articsókát kiegészítettem még egy kevés naranccsal, ami a mentalevélcsíkokkal együtt igazán friss és nyárias dimenziókba repítette a köretet. Végeredményül megállapítottam, hogy a menta és az articsóka tényleg nagyon jó társak, ugyanis rendkívül finoman harmonizáltak. (recept)

3 megjegyzés:

trinity írta...

Beatbull,
irigyellek ezekért a zöldségekért, komolyan....
Ha én bemegyek a zöldségeshez bébiarticsókáért, lehet, kihívja a mentőket:D Nemcsak bébi, de ált. semmilyen articsóka nincs, na jó: múlt héten vettem 2-t a Lidlben-most volt először. De a kukában landolt, mert a totális kiszáradás állapotában leledzett szegény. Esetleg szárított virágkompozíció lehetett volna belőle, ha nem utálnám a szárított virágot:)

De a lényegre: megint csodásat főztél, fantáziadús és egyedi! Gratulálok!!!!
Goldenblog esély, ha még nincs olyanod.....

Unknown írta...

Köszi szépen, trinity!

Mikor alapanyagbeszerzésen voltunk a Czifrayra anyukámmal Pesten, akkor a vásárcsarnokban gyönyörű articsókákat láttunk. Igaz csak nagy fejek voltak, az árukra nem emlékszem. Tárolásnál ügyelj arra, hogy nedves ruhába csomagolva tedd a hűtőbe (hasonlóan, mint pl. a spárgát is), úgy eláll 2-3 napig anélkül, hogy kiszáradna. Igaz, ha már a boltban ki volt száradva, akkor nem lehet sokat segíteni rajta.

Ez a pirítós/párolós elkészítési módszerhez a bébiarticsóka a legjobb - bár szerintem hasonló jó eredményhez kellene jutni, ha egy nagyobb fejet tisztítasz meg és mondjuk elnyolcadolod. A tisztításnál csak arra ügyelj, hogy a nagy articsókát jobban meg kell faragni, mert nem olyan zsengék a levelei, mint a bébi társaiknak.

trinity írta...

Köszi a tanácsot, ha hozzájutok, megfogadom...
Igen, azt hiszem már a boltban is száraz volt:(
Tudod, Budapest és vidék még mindig nagyon más a beszerzést illetően-sajnos....