szerda, június 17, 2009

Ropogós fogas zöldborsó mártással és vajban párolt sárgarépával

A zöldborsó fagylalt főzése közben, mikor szép sima krémes állagúra készítettem az alapot, felmerült bennem a gondolat, hogy miért is ne lehetne zöldborsóból mártást készíteni. Elvégre zöldborsókrémlevessel lehet ugyebár manapság több helyen is találkozni. Miért is ne lehetne mártássá alakítani? Ez inkább költői kérdés volt, mert annyira foglalkoztatott a gondolat, hogy bizonyos lett: friss üde zöld borsómártást fogok készíteni.


Az igazi kérdés inkább az volt, hogy mivel együtt tálaljam. Szerintem csirke-, sertés- és még borjúhúshoz is jól menne, de én egy szép fogast választottam ki hozzá. Köretként a borsó zöld és édeskés ízét alátámasztva és egyben kiegészítve is vajban pároltam meg néhány kisebb sárgarépát. Nagyon finoman illett a zöldborsómártás a halhoz és a sárgarépához is. Összességében egy könnyed tavaszvégi / nyáreleji étel. (recept)

4 megjegyzés:

Vesta írta...

Mindig lenyűgöz, de teljesen, hogy mi mindenre képes vagy a végeredmény érdekében! Ez a mártás szuper lehet.Azt meg már sokszor mondtam, hogy a halakat itt nálad nagyon tudnám enni :)

Unknown írta...

Köszi szépen Vesta! Nem volt ez különösebb felhajtás - kb. 1 óra alatt elkészült. Persze azért is, mert előre átgondoltam, hogy mit hogy fogok csinálni és összehozni. Ebben az órában amúgy benne volt a filé bőréről a pikkelyek lekaparása is, mert ezúttal nem dolgozott sajnos szépen a halasom - magam is kifiléztem volna, de egész fogast sajnos nem árul :(
Ok, feljegyzem, hogy ha erre jársz, akkor halat süssek ;)

trinity írta...

Az a szépséges répa is, mellette, az is nagyon ott van.
Már kezdem azt hinni, hogy nem is tudsz hibázni!

Unknown írta...

Köszi szépen, trinity! Tavaly a töltött káposztámnál kicsit jobban tetszettek a kis répák, olyan kis csábosak ;)
Hogyne tudnék hibázni! Nem minden illik össze, s afélresikerült kísérleteket nem is szoktam kitenni blogra. De az elmúlt bejegyzéseknél is vannak kisebb hibák ill. javítanivalók:
- itt alig látszik a mártás
- a borsófagyi kicsit lisztes textúrájú
- a sárgabarackos kenyér kérge nem lett igazán ropogós
- a lazacpisztráng kicsit feketésbe hajlik, mert a spárga serpenyőjében készítettem (a spárgát meleg helyre téve addig, s eközben parányit megfonnyadt)
- a sárgabarackról nehéz volt lehúzni a héját
- a lazac steak másik oldala kicsit jobban megpörkölődött (kicsit kikandikálnak a sötét pöttyök alóla)
No, szóval azért vannak még dolgok, amiken lehet javítani ;)