péntek, június 26, 2009

Ropogós pisztráng sült uborkás újkrumplival

Tegnapelőtt este kerültek kihirdetésre a goldenblog verseny eredményei a gasztroblog kategóriában, melyen idén a 2. helyezést értem el. Köszönöm szépen minden kedves Olvasómnak és gratulálok a helyezetteknek! No, de térjünk is rá valami izgalmasabbra ;)

Érdekes, hogy a cukkínit előszeretettel sütjük, míg az uborkát szinte kivétel nélkül nyersen fogyasztjuk. A sütőtököt is inkább sütve / főzve esszük, a dinnyét pedig nyersen. Pedig a cukkíni, az uborka és a dinnye is tök, azaz rokonok. Tavaly ettem először görögdinnyét grillezve, de azon kívül, hogy szép minta sült rá, nem tapasztaltam akkora különbséget, hogy ezentúl már csak grillezve egyem. Ettől függetlenül az uborkát is ki akartam próbálni megsütve. A hidegen feldolgozott uborkának is megvannak az előnyei, viszont megállapítottam, hogy sütve szerintem sokkal több íz csalogatható ki az uborkából.


A tányér ezúttal meglehetősen egyszerűen alakult. Amíg a krumpli főtt, majd kigőzölődött, addig kifiléztem a pisztrángot. Ezúttal egészben akartam a bőre oldalán ropogósra és egyben szaftosra megsütni, s ez a terv egész jól is sikerült. Az uborkát némi friss zöldfűszerrel és egy kevés fokhagymával ízesítettem. Összességében egy friss, egyszerű és könnyed nyári ebéd kerekedett ki belőle. (recept)

10 megjegyzés:

nana írta...

gyu egyszer rakott a súgóba, és meglepődve tapasztaltam, h nem si rossz!

és gratulálok a helyezésedhez!!!! :)

starfi írta...

beatbull, gratulálok a helyezéshez!:)

Gabojsza írta...

A sült uborka sokkal jobb ízű, mint a sült cukkini, kár, hogy kevesen tudják...

Gabah írta...

Beatbull, gratulálok a jól megérdemelt Goldenblog helyezésedhez!
Uborkát én is kakukkfűvel, fokhagymával, rozmaringgal szoktam készíteni, de cukorral, citromlével még sosem próbáltam. Legközelebb mindenképp csempészek bele egy keveset!

Renata Kalman írta...

nagy gratula Beatbull!!!

Gourmandula írta...

Szívből melengető volt látni az előkelő helyezést! GRATULA!!!! :)))))
Csak így tovább! :))
d

Gourmandula írta...

Szívet melengető, akarom mondani.. :)

Kata írta...

Gratulálok!!!!!

erős ildikó írta...

Tényleg elgondolkodtató az uborka sütése. (Legutóbb az tetszett meg, amikor Dolce Vita a piros retket sütötte meg a húsvéti sonkához. Néztem, néztem, de miért is ne?)
Most az izgat, milyen lehet az uborka íze sütve. Hogy megtudjam, ki is próbálom...

Unknown írta...

Köszönöm szépen a gratulációkat!

gabojsza: pont erre céloztam ;) Cukkíninek eleve alig van íze, ezért szinte csak sütve esszük - ezzel szemben az uborkának önmagában is van némi íze - no még sütve.

Gabah: a cukor ugyanúgy segíti a természetes édességét kihozni, mint pl. a cukkíninál vagy a töknél. A citrom pedig enyhén a savanyított/kovászos irányba viszi. A cukor és a citrom is csak a teljesebb íz érdekében került bele.

napmátka: kicsit más az íze, no meg attól is függ, mennyire pirul meg sütés közben. Salátába mondjuk inkább nyersen dobnám továbbra is, de köretként nagyon jó sütve. Próbáld ki ;)