hétfő, június 15, 2009

Vaníliás zöldborsó fagylalt málnamártással

Lassan egy éve, hogy Ditémmel a Gastronomique étteremben jártunk, de még mindig úgy emlékszem a teljes menüsorra, mintha csak tegnap ettük volna. Az esténk egyik legizgalmasabb fogása számomra a vanília, zöldborsó és málna kombinációja volt desszertként. Fabian Feldmann egy tejalapú vaníliás zöldborsó mártásra helyezett egy kis gombócnyi üdítően friss és intenzív ízű málnasorbet-t. Most, hogy újra itt a friss zsenge zöldborsó szezonzja, olyan ötletem támadt, hogy megfordítva valósítom meg ezt a fogást, azaz a zöldborsóból és vaníliából tejszín alapú fagylaltot készítettem, melyet málna coulis-val locsoltam meg bőven.


Hihetetlenül jól visszaadta ez a fordított változatom az eredeti, Gastronomique-ban tapasztalt ízélményt. A zöldborsó fagylalt a vaníliás fűszerezéssel önmagában is megállja a helyét, ám a málnamártás a savasságával kellemesen könnyít rajta. (recept)

Főételként köret és mártás formájában pl. báránybordához is nagyon finom a vaníliás zöldborsó és a málna kombinációja.

12 megjegyzés:

Dolce Vita írta...

zseniális, ha nem mondod, nem hinném, hogy passzolnak : )))

jártál a Butlersben, látom : )

Lilahangya írta...

Azt a betykojat, micsoda paros!!!

Unknown írta...

Ditémmel mi is kételkedve, de izgalommal tele olvastuk tavaly a menün - az ízek viszont nagyon meggyőzőek voltak, rendkívül jól illenek egymáshoz. Színben is szép ;)

Igen, Butlersből vannak a kis tálkák, nagyon aranyosak, nem tudtam ellenállni nekik ;)

duende írta...

Ez micsoda ötlet! Fantasztikus lehet! :) Mindig meg tudsz lepni, hihetetlen. :)

erős ildikó írta...

Hát ilyet még sohasem láttam! Csak nézem, csak nézem...annyira jól néz ki, de az ízét el sem tudom képzelni! (Ezért is próbálnám ki:))

trinity írta...

Nem lehetne megoldani, hogy képernyőn át megkóstoljam???Olyan kíváncsi vagyok.....

Unknown írta...

Köszi, lányok!
Az ízét tényleg nehéz elképzelni, ill. megkóstoláskor jön csak hirtelen az érzet, hogy "hihetetlen, ezeket tényleg egymásnak teremtették!" ;) Kb. ilyen volt a reakciónk tavaly az étteremben is. Egyetlen probléma a fagyival, hogy a főtt borsónak kicsit lisztes a textúrája és ez a fagyin is érződik. Erre sajnos még nem találtam megoldást (talán valami gyümölcsprésen ki lehetne nyomni a nyers borsó levét és azzal főzni?).

Vesta írta...

Vagy olyan idő előtt leszedett borsóból kipróbálni, amiben még azok a nagyon pici,lapos, világoszöld szemek vannak,nem?

bodza írta...

Eszméletlen páros :) Vestával egyetértek: nekem is az jutott eszembe, hogy cukorborsóval csinálni, vagy azt átnyomni a gyümölcscentrifugán. Bár lehet, hogy akkor csak egy cukros zöld leved lenne, semmi más. Esetleg cukorborsó nyersen, de botmixerrel pürésítve?

Unknown írta...

Köszi Vesta és bodza. Gondoltam rá de egyrészt az idő előtt leszedett cukorborsók (Zuckerschoten) belsejében nagyon kis mütyürkék még a borsószemek, másrészt sajnos kenyai importok és nincs helyi belőle - én meg inkább helyit szeretek olyanból venni, ami itt is megterem és szezonja van. Marad a kipréselt lé - majd kiötlöm még, hogy centrifuga nélkül hogyan lehet a levét hatékonyan leszűrni ;)

Gourmandula írta...

vov. :)) jajjdejóvisszakeringeni a blogtérbe, pont az ilyenek miatt!!! :)

Unknown írta...

Köszi Gourmandula ;) Hasonló jó lehetett az egykori paradicsomos fagyid is ;)