kedd, július 21, 2009

Mákos fehércsoki-mousse és marcipán mille-feuille meggysorbet-val

Mille-feuille, azaz ezer réteg - vagy nevezhetnénk olaszul édes lasagne-nak is, mint aminek az ihlető Lilahangya keresztelte. Igaz kb. csak annyit tartottam meg Lilahangya édes lasagne-jából, hogy mák és meggy szerepel benne. Nagyon megtetszett Lilahangya ötlete, s annyira foglalkoztatott, hogy minden nap faragtam egy kicsit az ötleten, míg végül ez a kicsi, ám annál tartalmasabb desszert született belőle. A mákos tésztát házilag készült szép vékony marcipánrétegekre cseréltem, a túró helyett pedig mákos fehér csoki-mousse-t készítettem. Mindehhez egy szépen kifaragott hűsítő meggysorbet társult a tortácska édességét kiegyensúlyozva.


A csoki-mousse-t a megszokott rendkívül egyszerű receptem szerint készítettem. Mindössze annyit csavartam rajta, hogy jó sok mákot kavartam el benne, ami kimondottan jó eredményhez vezetett. A meggysorbet-nál David Lebovitz receptjét követtem, s végre sikerült kicsit kevésbé szögletes gombócokat szaggatnom teáskanál, forró víz, kézügyesség és sok-sok türelem segítségével. A marcipánt először boltban akartuk venni Ditémmel, de nem tetszett, hogy olyan kevés benne a mandula, ezért a Konfekt című kb. 30 éves könyvem nyomán (öregebb nálam ;), Time Life, 1981) házilag készítettem el. A legnagyobb fejtörést a vékony marcipánrétegek okozták, ám 2 félresikerült ill. nem igazán kielégítő kísérlet után rájöttem a trükkjére és két réteg átlátszó fólia segítségével megoldottam. Az eredmény rendkívül tartalmas, ám legalább ugyanannyira finom is volt. Szépen kényelmesen elszopogattuk Ditémmel egy szép szombat délután. (recept)

mák fehér csoki csokoládé mousse házi marcipán mandula mille-feuille meggy sorbet cseresznye meggysorbet pisztácia lasagne

8 megjegyzés:

szepyke írta...

Hát, ez pazar. És nem kicsit! Gratulálok!:)

édesem írta...

hű, de jól ki van ez találva! :-) szóval a mousse-ba végül csak tojásfehérje került? és még így sem folyt ki a süteményedből? ejha!

trinity írta...

És ezt csak így rögtön éhgyomorra-nézem-nézem és máris jól kezdődik a napom!!!
Ez megint nagyon ott van!!!

Ági, aki főz írta...

Nee! Ez így korán reggel felér egy merénylettel. Istenien néz ki. Kérek!

Limara írta...

Ez már művészet! Gyönyörű! :))

Flat Cat írta...

A legígéretesebb házi marcipán recept, amit valaha olvastam! (=vagyis biztosan ki fogom próbálni!) :)
A fehércsoki-mák kombó pedig Férj abszolút kedvence, bármikor, bármekkora mennyiségben! :) Szóval az egész recept meg van véve! :D

napmátka írta...

Megint elkápráztattál, külön-külön is szeretem minden alkotóelemét, de így együtt valóban nem mindennapi ízélmény lehet!

Beatbull írta...

Köszi szépen mindenkinek!

édesem: A mousse-ba tojássárgája és fehérje is került. Mivel 70g csokira ment 1 tojás, így eléggé krémes mousse lett belőle.

Flat Cat: Ilyen dolgokra jók a régi könyvek ;) Kicsit azért émelyítően édes a tortácska a fehér csokival és a marcipánnal - szóval mindenképp valami savanykásat tegyél mellé.

ui.: Az első torony, mint ahogy a képen is látható, kicsit szétcsúszott. A tanulság annyi volt belőle, hogy elég csak óvatosan a mousse-ra helyezni a marcipánrétegeket - a mousse elég ragacsos ahhoz, hogy ne csússzon el a marcipánkör, amikor lehúzom róla a fóliát. Emiatt sikerült szebbre a második tortácska. Az első addig a hűtőbe került tányérostul, ezért is képződtek rajta apró cseppecskék (no meg mert jó meleg is volt aznap, lecsapódott a pára rajta seperc alatt).