Mákos fehércsoki-mousse és marcipán mille-feuille meggysorbet-val
Mille-feuille, azaz ezer réteg - vagy nevezhetnénk olaszul édes lasagne-nak is, mint aminek az ihlető Lilahangya keresztelte. Igaz kb. csak annyit tartottam meg Lilahangya édes lasagne-jából, hogy mák és meggy szerepel benne. Nagyon megtetszett Lilahangya ötlete, s annyira foglalkoztatott, hogy minden nap faragtam egy kicsit az ötleten, míg végül ez a kicsi, ám annál tartalmasabb desszert született belőle. A mákos tésztát házilag készült szép vékony marcipánrétegekre cseréltem, a túró helyett pedig mákos fehér csoki-mousse-t készítettem. Mindehhez egy szépen kifaragott hűsítő meggysorbet társult a tortácska édességét kiegyensúlyozva.
A csoki-mousse-t a megszokott rendkívül egyszerű receptem szerint készítettem. Mindössze annyit csavartam rajta, hogy jó sok mákot kavartam el benne, ami kimondottan jó eredményhez vezetett. A meggysorbet-nál David Lebovitz receptjét követtem, s végre sikerült kicsit kevésbé szögletes gombócokat szaggatnom teáskanál, forró víz, kézügyesség és sok-sok türelem segítségével. A marcipánt először boltban akartuk venni Ditémmel, de nem tetszett, hogy olyan kevés benne a mandula, ezért a Konfekt című kb. 30 éves könyvem nyomán (öregebb nálam ;), Time Life, 1981) házilag készítettem el. A legnagyobb fejtörést a vékony marcipánrétegek okozták, ám 2 félresikerült ill. nem igazán kielégítő kísérlet után rájöttem a trükkjére és két réteg átlátszó fólia segítségével megoldottam. Az eredmény rendkívül tartalmas, ám legalább ugyanannyira finom is volt. Szépen kényelmesen elszopogattuk Ditémmel egy szép szombat délután. (recept)

8 megjegyzés:
Hát, ez pazar. És nem kicsit! Gratulálok!:)
hű, de jól ki van ez találva! :-) szóval a mousse-ba végül csak tojásfehérje került? és még így sem folyt ki a süteményedből? ejha!
És ezt csak így rögtön éhgyomorra-nézem-nézem és máris jól kezdődik a napom!!!
Ez megint nagyon ott van!!!
Nee! Ez így korán reggel felér egy merénylettel. Istenien néz ki. Kérek!
Ez már művészet! Gyönyörű! :))
A legígéretesebb házi marcipán recept, amit valaha olvastam! (=vagyis biztosan ki fogom próbálni!) :)
A fehércsoki-mák kombó pedig Férj abszolút kedvence, bármikor, bármekkora mennyiségben! :) Szóval az egész recept meg van véve! :D
Megint elkápráztattál, külön-külön is szeretem minden alkotóelemét, de így együtt valóban nem mindennapi ízélmény lehet!
Köszi szépen mindenkinek!
édesem: A mousse-ba tojássárgája és fehérje is került. Mivel 70g csokira ment 1 tojás, így eléggé krémes mousse lett belőle.
Flat Cat: Ilyen dolgokra jók a régi könyvek ;) Kicsit azért émelyítően édes a tortácska a fehér csokival és a marcipánnal - szóval mindenképp valami savanykásat tegyél mellé.
ui.: Az első torony, mint ahogy a képen is látható, kicsit szétcsúszott. A tanulság annyi volt belőle, hogy elég csak óvatosan a mousse-ra helyezni a marcipánrétegeket - a mousse elég ragacsos ahhoz, hogy ne csússzon el a marcipánkör, amikor lehúzom róla a fóliát. Emiatt sikerült szebbre a második tortácska. Az első addig a hűtőbe került tányérostul, ezért is képződtek rajta apró cseppecskék (no meg mert jó meleg is volt aznap, lecsapódott a pára rajta seperc alatt).
Megjegyzés küldése