péntek, július 03, 2009

Paprika-sorbet ribizlimártással, fokhagymaropogóssal, bazsalikommal és fenyőmaggal

Ezen az ízkombináción még én is meghökkentem, amikor megpillantottam az ízek bibliájában. Kedvet kaptam az épp szezonban lévő kaliforniai paprikára, s emiatt azt nézegettem, hogy mivel lehetne illetve mivel ajánlott párosítani. A paprikához ajánlott hozzávalók listájában ugyan sehol sem szerepelt a ribizli, de a lista alján a következő tippet találtam: kaliforniai paprika, bazsalikom, ribizli, fokhagyma, fenyőmag, sherry ecet. Ez mind így együtt! Ez mind így együtt???


Kicsit eltöprengtem rajta, hogy mit milyen formában varázsoljak a tányérra, no meg hogy milyen arányokban fog ez az ízkombináció egyáltalán működni. Végül ezt a frissítő előételt / főétel előtti könnyítő fogást találtam ki, melynél a bazsalikommal díszített sárga kaliforniai paprikából készült és egy kevés ecettel ízesített sorbet úszik a ribizlitengerben, néhány szem ribizlivel és pörkölt fenyőmaggal övezve. A fokhagymára olyan ötletem támadt, hogy habzó vajban apró kis ropogós kockákat sütöttem belőle és a paprikafagyiba kavartam bele - amolyan hagyományos fagyik díszeként ismert cukordarabkákat utánozva. Az ízek tényleg nagyon jól harmonizáltak, úgyhogy a (közel)jövőben más formában ismét meg fogom valósítani ;) (recept)

10 megjegyzés:

Ízbolygó írta...

Nagy vagy Beatbull!!!

Gabojsza írta...

Csak ámulok és bámulok...zseniális!:-)))

Flat Cat írta...

Nem állítom, hogy ezt itthon ki fogom próbálni- pedig szeretném! :)
Ilyenkor (is) sajnálom, hogy ennyire konzervatív ízlésű a családom ...

sajtkukac írta...

Légyszíves ígérd meg, hogy ha egyszer nyitsz egy éttermet, akkor a gasztroblogger kollégák kapnak ott egy kis asztalt a sarokban, ahol csönben, meghúzódva végigkóstolhatják a műveidet!!! :-)
Zseniális vagy!
Niki

Unknown írta...

Köszönöm szépen, hölgyek!

Flat Cat: Szerintem kösd be a szemüket ;)

Niki: Gasztroblogger törzsasztal? ;) Ok, megígérem. Majd, ha egyszer úgy történne, hogy éttermem lenne ;)

trinity írta...

Ez a ribizlitenger varázslatos....meg a többi is!
Kell Neked egy étterem, komolyan!!!

erős ildikó írta...

Ez mind így együtt??!! Elképesztő vagy, de persze, hogy megkóstolnám!

Unknown írta...

Köszi szépen, trinity és napmátka! Az igazán "elképesztőek" szerintem azok lesznek, amiket Ditémmel varázsoltunk tegnap - folyt. köv. ;)

Reni írta...

Nekem összegyűlt a nyál a számban, úgyhogy biztos lehet benne valami :)

Unknown írta...

Köszi, Reni! Legfőképp ötlet és íz ;)