hétfő, július 27, 2009

Rózsaszín gödölyegerinc kakukkfüves pecsenyelevével, lóbabbal és rókagombával

Egy véletlen folytán botlottunk bele ebbe a gyönyörű gödölyegerincbe. Ditémmel eredetileg lóbab és az épp idényben lévő rókagomba mellé bárányhúst terveztünk hétvégére. Szombaton a hentesünk viszont két szép gödölyegerinccel lepett meg minket, melyek oly gyönyörűek voltak, hogy spontán a kecskehús mellett döntöttünk. Enni ugyan már ettem kecskét, de készíteni még soha nem készítettem semmilyen formában sem. Errefelé ugyan nem lehet minden hentesnél vagy étteremben kecskehúsba botlani, viszont nem is ritka dolog pl. egy gödölyecomb otthoni vasárnapi ebédként. Hasonlóan készítettem el, mint ahogy a báránygerincet is szoktam, azaz körbepirítás után sütőben szépen lassan hagytam egységes rózsaszínűvé átmelegedni.


A gerincen kívül a hentesünk nekünk adta a gödölye bordáit is, melyekről szépen lehántottam a húst és félretettem a fagyasztóba - majd talán valami pörköltfélében fogja végezni. A bordacsontokat erőteljesen körbepirítottuk és egy kevés hagymával, fokhagymával, vermuttal, kakukkfűvel és csirkealaplével pecsenyelevet (jus) készítettük belőle. Ezzel az ízgazdag lével locsoltuk meg a sült gerincről gondosan levágott rózsaszín húst. Köretként ki szerettem volna próbálni a lóbabot. Kicsit macerás a pucolása: előbb a hüvelyétől, majd blansírozás után minden egyes szemet a héjától kellett megszabadítani. Nagyon jól ment viszont a rókagombához, s egészében is szép kerek ebéd született. (recept)

gödölye gerinc kecske gödölyegerinc kecskegerinc oldalas borda csont bordacsont lóbab bab rókagomba gomba pecsenyelé kecske jus

3 megjegyzés:

Flat Cat írta...

Hát ez jól hangzik...Szívesen megkóstolnám! :)
Nálunk a kecskehús kicsit megosztja a családot, a fiúk szerint túl édes a húsa (meg Apu vágja, és sajnálja a kecskét). Én azért kipróbálnám, hogy milyen, ha nem vastagon pörköltszaftban úszik (ahogy Apu főzi), hanem mondjuk így elkészítve... Lehet, akkor még a hús valódi ízét is érezném... :)

Lilahangya írta...

Bevallom, lobab helyett eloszor lolabat olvastam, kerekedtek is a szemeim... aztan megnyugodtam :)Gyonyoru!

Unknown írta...

Flat Cat: Örülök, hogy tetszik ;) Kár csak pörköltbe dobni a kecske húsát. Errefelé a combját szokták sütőben sütni, no meg a gerincét is lehet pl. így elkészíteni. Édesnek egyáltalán nem mondanám, egy kicsit borjúra emlékeztető, bár lehet azért is, mert gödölye volt, azaz fiatal kecske.

Lilahangya: Lóláb :D Tudod, a lúdláb rokona ;) Köszi!