vasárnap, július 12, 2009

VKF 26/2 - Pimm's & Lemonade

Vesta az ehavi VKF forduló alkalmából arra is kérte a résztvevőket, hogy üdítő italokat is javasoljanak a könnyed nyári előételek mellé. Mi se lehetne frissítőbb egy forró napon, mint egy pohár Pimm's és limonádé!

Ditémen keresztül ismertem meg ezt az italt, hisz Ditém, mikor Londonban élt, gyakran készített Pimm's koktélt és nagyon kedveli. A képeken látható Pimm's & limonádé receptje is Ditémtől származik. Kellemes ízének és üdítő hatásának köszönhetően ez a frissítő már a 19. század óta nagy népszerűségnek örvend főleg a déli brit szigetlakók között. Nyáron szinte minden pubban kapható, nem csak pohárba töltött koktélként, hanem akár egy egész kancsóval. Maga a Pimm's No. 1 Cup egy gin-alapú keverék titkos fűszerekkel ízesítve, melynek receptjét csak hat ember ismeri az egész világon. James Pimm, egy kis londoni osztrigabár tulajdonosa 1823-ban találta fel és eleinte emésztést segítő elixírként árulta. Hamar hírnevet szerzett a londoniak között, s a 19. század közepén már nagyipari termelésbe is kezdett. Később több változata is kialakult attól függően, hogy milyen szeszt vettek alapul. Ma már csak a gin (No. 1), brandy (No. 3 / Winter Cup) és vodka-alapú (No. 6) változatokat gyártják, bár továbbra is az eredeti gines az igazi.


Meglepő, de akinek már kevés gintől is megfájdul a feje, gin-alapú Pimm's-et fogyasztva nincs semmi ilyen panasza. Valószínűleg ennek a titka is az egyedülálló fűszerkeverékben rejlik - csakúgy, mint a felülmúlhatatlan frissítő hatásának is, ha nyáron némi limonádéval öntjük fel. Hagyomány szerint citrom / lime, narancs és jég mellett eper és uborka is kerül bele. Utóbbit semmiképp se hagyjuk ki, hisz kellemesen "elsimítja" az ízeket. Ezen kívül számos más változata is létezik, mint pl. Pimm's Deuce (narancs és vörös áfonya lével), Pimm's Sundowner (tonikkal), Pimm's Royale (pezsgővel) vagy Pimm's Plus (limonádéval és plussz ginnel). Kedvelt ital nagyobb brit rendezvényeken, mint pl. a híres wimbledoni teniszversenyen, a királyi lóversenyen (Royal Ascot), krikett- és pólómérkőzéseken, valamint a királyi Henley regattán (Henley Royal Regatta). Állítólag a királynő kedvenc itala is (aki állítólag egyébként is nagy gin-kedvelő).

Egy kis hátulütője van csak sajnos ennek a csodaitalnak: Nagy-Britannián kívül nehéz beszerezni. Errefelé sem látni boltokban, csak véletlenül botlottam bele egyik kollégámon keresztül (Metroban), s rögtön be is gyűjtöttem néhány üveggel. Magyarországon is a Metroban kapható Pimm's 2600ft-ért.

A Pimm's-zel kapcsolatos információkat wikipedia-ról és luxist-ról vettem.

4 megjegyzés:

Reni írta...

Asszem meginnám :)

trinity írta...

Gyanítom, hogy én is:)))

Unknown írta...

Nagyon kellemes frissítő - az uborka pedig külön izgalmas benne ;)

Unknown írta...

Kiegészítés: Magyarországon is kapható a Metroban a Pimms No. 1 Cup, 2600ft / üveg.