kedd, július 07, 2009

Zöld gazpacho

Amikor a szép zöld hideg sült uborkalevesemet készítettem, olyan ötletem támadt, hogy miért is ne lehetne a hagyományos spanyol nyári zöldséglevest, a gazpachot is zölden készíteni?! Mindössze annyira kellett törekedni, hogy minden hozzávaló zöld legyen. Paprikánál és uborkánál ez ugye nem volt gond, csak a paradicsom okozott problémát. Zöldségesemtől meg is kérdeztem, hogy megérett-e már az idei zöld paradicsom, s miután igennel válaszolt, le is beszéltem vele, hogy hétvégére próbáljon beszerezni egy szép zöld példányt. Sikerült is találni egy érett amorf zöld óriásparadicsomot és egy zöld kaliforniai paprikával, valamint egy uborkával együtt bele is került a bevásárlószatyrunkba.


Otthon megérkezve Ditémnek olyan ötlete támadt, hogy néhány garnélát is melegítsünk a leveshez. Igazából ezek a kis garnélák tették fel a pontot az i-re ennél a gazpachonál. Attól eltekintve, hogy minden hozzávaló zöld volt egyébként hagyományosan készítettük - vagyis mindössze annyi eltéréssel, hogy hagyma helyett salottát aprítottunk bele és egy friss fokhagyma zsenge zöld szárát is belepürésítettük. Nagyon finom frissítő és egészséges leves kerekedett ki belőle, mely ideális könnyed ebédként forró nyári napokon. (recept)

Kicsi Vú is épp a minap készített zöld gazpachot egy másik recept nyomán.

9 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Szia!
Én eddig csak egyszer csináltam gazpachot, a receptjét már nem emlékszem, honnan választottam. De túlságosan dominált benne a zeller és a paprika, s valahogy akkor nem esett jól (bár párom örömmel ette többször is.)
Persze lehet másképp is, ez a zöld finomság nagyon kedvemre való! A hagymaféléket ilyenkor nyáron kevésbé kívánom, viszont az uborkát nagyon. A garnéla nagyon jól mehet ebbe a levesbe, remek ötlet volt:)

Piszke írta...

Én csináltam tavaly arany (vagyis sárga) gazpacho-t is, és akármilyen színű, a legjobb nyári leves!!

Unknown írta...

napmátka: Jó, hogy felhoztad a zellertémát. Én sem szeretem a túl erőteljes zellerízt, ezért általában angolzellert használok, az sokkal kellemesebb. A gazpachonál szerintem kár recepteket követni, inkább saját kedv és ízlés szerint válaszd meg az arányokat. A hagyma, vagy legalább a salotta szerintem viszont mindenképp szükséges a kellemes pikánsság érdekében. Igen, a garnéla nagyon jó volt bele ;)

Piszke: Jó ötlet a sárga gazpachod! Majd két hét múlva, amikorra újabb kánikulát ígérnek, elkészítem az arany változatot is ;)

kicsi vú írta...

Meggyőztél, ez nagyon jól hangzik! :)Olyan ez, mint a Rote Grütze, lehet a színekkel játszani (amit én speckó nagyon szeretek:-).
Ha kapok zöld parit, kipróbálom.

Polimer írta...

Két fontos alapanyagot kihagytál a gazpachobol, az egyik a kenyér, a másik a sherry ecet. Valamint a "pihentetést" ami legalább 12 de inkább 24 óráig kell hogy tartson, ezalatt az ecet és a kenyér dolgozik és megadja a leves igazi karakterét. Ha szeretnéd még izgalmasabbá tenni a levesed akkor próbáld meg, hogy gyümölcs centrifugát használsz a botmixer helyett így még frissebb ízeket tudsz kicsalni belőle. Ha nem probléma belinkelem az én zöld gazpachomat, tavaly volt az egyik ajánlatunk előétele: http://www.hejszakacsok.hu/index.php?action=cikk&id=3708

Unknown írta...

Kicsi Vú: Örülök, hogy tetszik ;)

Polimer: Köszi a tippeket! A pihentetésről nem tudtam eddig - mondjuk önkéntelenül is pihetn, hisz egy kicsit lehűtöttem a hűtőben. Úgy tudom, hogy maga a gazpacho régebbi, mint a paradicsom és paprika történelme Európában, s ennél fogva eredetileg csak a kiszáradt kenyeret próbálták csak ehetővé tenni olajjal és vízzel. Ezért sem került bele ecet - no meg legfőképp azért, mert nem rajongok annyira az ecetekért ;) Bár spec. a sherryecettel még egész jól kibékülök, szóval kipróbálom majd a sárga gazpachonál. Gyümölcscentrifugám sajnos nincs, de más dolgokhoz is hasznos lehetne, úgyhogy lehet utánanézek.

Flat Cat írta...

Kb 5 sárga, fehér és zöld gazpacho recept vár nálam eddig posztolásra és/vagy kipróbálásra. Most már 6... :)
Nagyon szeretem ezt a műfajt!(bár én sem mindig autentikusan készítem ;) )
Hogy nem vettem észre eddig ezt a bejegyzést? :)

Unknown írta...

A fehérbe fehér paradicsomot teszel? Vagy a paradicsom leszűrt fehér levét? Kíváncsi vagyok ;)
Esetleg akkor lehet erről a gazpachováltozatomról is lemaradtál: átszerkesztett gazpacho? ;)

Flat Cat írta...

:) Nem. A legtöbb gazpacho receptemben nincs is paradicsom. A fehérbe fehér szőlő, mandula és uborka kerül, de van olyan is (ezek a kevéssé autentikusak), amelyikben mangó vagy avokádó az alap, de általában mindenféle zöldség van bennük, néha gyümölcs, és ritkán paradicsom is. :)
Fehér kenyér, olívaolaj, fokhagyma, sherry ecet a fix pontok. Végül is eredetileg sem volt benne paradicsom ;)
Igyekszem majd elkészíteni őket, és akkor posztolom.
Az átszerkesztett változatról is lemaradtam, persze, köszi a linket! Nagyon szeretném kipróbálni azt is, szerintem augusztusban, amikor már lesz jó lucullus paradicsom, elkészítem. Most végül is van elég időm rá! :)