hétfő, augusztus 03, 2009

Csőben sült pisztráng zöldbabbal és koktélparadicsommal

Ditémmel az egyik kedvenc pisztrángsütési módszerünk a hal csőben való sütése. Ilyenkor egy nagy sütőben való sütésre alkalmas tálat rakunk tele zöldségekkel, erre az ágyra helyezzük a befűszerezett pisztrángot és mehet is be a sütőbe 20-30 percre. A bőre persze ennyi sütéstől nem lesz ropogós, de nem is ez a cél, hanem a hal húsának szép szaftosra készítése. Azon kívül, hogy hamar megsül és így nem kell kifilézni a halat, az is előnye ennek a zöldségágyon történő csőben sütésnek, hogy a hallal együtt a köret is elkészül egyszerre. Mellesleg ugyanabban a tálban, szóval még a mosogatást nemkedvelők számára is barátságos.


A köret idény szerint variálható: készítettük pl. citromos angolzellerrel, narancsos édesköménygumóval és cideres vegyes gombával is már. Ezúttal az épp szezonban lévő zöldbab és koktélparadicsom alkotta a pisztráng ágyát. A zöldbabnál ugyebár nagyon fontos, hogy rendesen megfőzzük, hisz csak a főzés során bomlik le benne az emberek számára mérgező anyag (phytohemagglutinin). Mivel a zöldbab a sütőben töltött 20-30 perc alatt nem főtt / sült volna puhára, ezért előtte sütöttem / pároltam meg, s így került a tálba. Összességében egy kellemes könnyed nyári ebéd kerekedett ki belőle. (recept)

2 megjegyzés:

Angyal írta...

Kedves Beatbull! nem kötözködésből, detöbb gasztroszótár elolvasása után sem értem mitől csőben sütött a pisztráng.

Unknown írta...

Kedves Angyal! Nem értettem, hogy miért nem érthető, ezért guglin körülnéztem, hogy mit is írnak a gasztroszótárak a csőben sütésre. Úgy látom többnyire a gratinírozás szinonímájaként értelmezik. Számomra ez két külön fogalom. A gratinírozás gyors rápirítás erős felülső hőforrással, ropogós kéreg érdekében. Ez történhet csőben (sütőben) s történhet pl. szalamanderben is vagy grill alatt. Gratinírozáshoz mártásnak nem is kell mindig jelen lennie. A csőben sütés nálam a sütőben való sütés szinonímája (cső a sütő szinonímája, németül is pl. "im Rohr backen" (csőben sütni) teljesen ugyanaz, mint "im Ofen backen" (sütőben sütni) - sőt, németül még létezik az Ofenrohr kifejezés is (magyarul kb. "csősütő", ami így nem létezik, de remélem érthető az összefüggés)). Szóval nálam innét ered a csőben sült elnevezés, s ezért sült ez a pisztráng is csőben (azaz sütőben).