hétfő, augusztus 31, 2009

Gödölye-derelye ratatouille mártással

Múlt hónapban a hentesem a gödölyegerincet csak a hasi bordacsontokkal és a rajta lévő hússal együtt volt hajlandó eladni. A csontokkal ugyan tudtam mit kezdeni, hisz nagyon finom pecsenyelevet készítettünk belőle Ditémmel. A csontokról lehántott hasi húsrészt, mivel egyelőre nem volt ötletem rá, befagyasztottam. A múlt heti ratatouille mártás készítése során támadt az ötletem, hogy a félretett gödölyehúst felhasználhatnám derelye / ravioli töltelékeként is ratatouille mártással meglocsolva. Most hétvégén ki is próbáltam - rendkívül jó eredménnyel.

gödölye kecske derelye ravioli házi tésztaa raviolik töltése a gödölyehússal

Sajnos nincsen húsdarálóm (bár, ha lenne, akkor se használnám sűrűn), ezért türelmesen nagyon apróra vágtam a gödölyehúst. Botmixerrel egyszerűbb lett volna, de ezt a megoldást elvetettem, mert püréként már más lett volna az állaga. A húst egy kis darab citromhéjjal és néhány zöldfűszerrel ízesítettem. A citromhéj rendkívül jó ötletnek bizonyult, nagyon kellemesen ízesítette a húst. Ezzel a masszával töltöttem meg a kis raviolikat.


A mártás ugyanúgy készült, mint a gödölyenyaknál. A tálalási formát Ramsay homár-raviolija ihlette - a 3 csillagos séf könyvből talán ismert néhány Olvasóm számára. Mártáson kívül kipróbáltam ratatouille consomméval is. Levessel együtt tálalva a gödölye került az előtérbe, a leves csak önmagában fogyasztva érvényesült - ratatouille mártással együtt a ravioli viszont teljes harmóniát alkotott. (recept)

gödölye kecske derelye ravioli házi tészta áttetsző átlátszó ratatouille leves francia lecsó leves kaliforniai paprika cukkíni padlizsán paradicsom fokhagyma kakukkfű rozmaring

8 megjegyzés:

Polimer írta...

Ne is vegyél darálót, felesleges. Inkább egy cutter-be fektess be, sokkal több mindenre fogod tudni használni és még a darálót is helyettesítheti. Egyébként az előételed jól vizsgázott! Az eddigi visszajelzések a zseniális, fantasztikus stb.. Egy picit átvariáltam, de majd a blogomon úgyis megnézheted.

Flat Cat írta...

Sokkal jobb a húsos töltelék állaga késsel vágva, mint darálva! (mondom ezt úgy, hogy nekem legtöbbször nincs türelmem késsel vagdosni. Bár a töltött káposztához azért én is csak vagdosom)
Nagyon tetszik ez a variáció is a ratatouillera! Bár most főleg a ravioli miatt! :)

Limara írta...

Fantasztikus! Szívesen beiratkoznék hozzád kóstolónak! :))

Unknown írta...

Polimer: Köszi a tippet! Örülök, hogy tetszik a vendégeknek is a kacsamájas szilvás-derelye ;)

Flat Cat: Köszi, örülök, hogy tetszik! Egy halványat még rágósnak éreztem, ezért örültem volna darálónak - de most cutter után nézek ;)

Limara: Köszi! Hmm, nem minden sikerül ilyen jól - tegnap este pl. a gyömbéres thai citromfüves édesköménygumó abszolút nem volt ínycsiklandó. Szóval a kevésbé sikeres kísérletekkel is ki kell békülnöd kóstolóként ;)

trinity írta...

Én is hálás kóstoló lennék, azt hiszem:D
De a hentesed nem akar ideköltözni? Elkelne.....

Unknown írta...

Köszi, trinity ;) Kis családi vállalkozás a hentesem. Remélem, nem sikerül meggyőznöd, hogy elköltözzön ;)

erős ildikó írta...

Micsoda ötlet! Zseniális vagy!

Unknown írta...

Köszi szépen, napmátka!