hétfő, augusztus 10, 2009

Hideg retekleves

Forró nyári napokra ideális frissítő egy jéghideg irós retekleves, mely még kellemesen pikáns is. Utóbbi ugyebár kicsit megizzasztja az embert, akár a mexikóiaknál a chili, s az elpárolgó izzadság által hűsít. Az irónak köszönhetően pedig kellemes savanykás - igaz iró híján készíthető híg tejföllel, joghurttal vagy aludttejjel is. Azt ugyan nem mondanám, hogy tipikusan bajor étel, de ennek ellenére Alfons Schuhbeck bajor szakácskönyvében (Meine bayerische Küche) találtam ezt a receptet. Nem túlságosan rajongok Schuhbeck műsoraiért és konyhájáért, de ez a modernizált (1989-ben már megjelent Schuhbecktől egy bajor szakácskönyv) bajor receptgyűjteménye igazán jól sikerült. Viszonylag kevés fényképpel, ellenben annál több jobbnál-jobb autentikus recepttel vezet végig a bajor konyha tipikus és néhol kicsit megújított fogásain. A bajor konyha kedvelőinek számára kötelező olvasmány. (recept)

iró retek hideg leves hűtött retekleves jeges leves reteklevél tej joghurt tejföl aludttej

5 megjegyzés:

Limara írta...

Retekleves?? Nagyon izgalmasan hangzik!

Vesta írta...

Szerintem is! Bár nem nagyon látok mostanában piros retket!

trinity írta...

Szerintem felénk most nincs is piros retek-de talán még lesz! Gyönyörű a színe!!!

Unknown írta...

Hmm, érdekes, errefelé áprilistól októberig van szezonja a helyi reteknek. Jelenleg itt tele van a piac kis apró szemű piros retekkel.

Unknown írta...

Kiegészítés a piros retekhez: Szüleimen keresztül úgy értesültem, hogy Pesten is roskadozásig tele vannak a zöldségesek piros retekkel - (pl. a Kékgolyó 20. alatti zöldséges is.).