szerda, augusztus 26, 2009

Ratatouille variációk

Nyáron nemcsak rengeteg édes érett gyümölcsből van túltengés, hanem friss finom zöldségekből is. Két klasszikus nyári zöldséges étel a hideg spanyol gazpacho és a meleg francia ratatouille. Gazpachot viszonylag gyakran készítettem idén nyáron, vacsorára nagyon kellemes, s kevés munkával összedobható. Nagyon jól variálható is: lehet hagyományos, zöld, sárga, epres, átszerkesztett, vagy akár fagylalt is. No s a ratatouille? Eddig csak szépen elrendezve tálban sütve, vagy serpenyőben pirítva találkoztam vele. Miért ne lehetne ratatouille-ból levest, mártást vagy akár fagylaltot is készíteni?


Eleinte csak a ratatouille mártás ötlete járt a fejemben. Egy nagy lábasban megpirítottam a zöldségeket úgy, mint ahogy barna marhaalaplénél is meg szoktam pirítani a csontokat és zöldségeket. Utána került hozzá a paradicsom, egy kevés csirkealaplé, valamint a kakukkfű és a rozmaring, majd fedő alatt szép puhára főztem mindent. Ezalatt szépen összeért a paradicsom, paprika, padlizsán és cukkíni által alkotott jellegzetes ratatouille íz. Egy passzírozó malmon nyomtam át ezután, ami által megszabadultam az összes héjtól. Kicsit sűrűbb masszára számítottam a passzírozás után, de cserébe így - véletlen folytán - megszületett a ratatouille leves. Azóta is újra főztem már ratatouille levest, ugyanis rendkívül egyszerű elkészíteni és nagyon finom, gazdag ízű. Ízlés szerint passzírozás után botmixerrel át lehet rajta futni. Így kizárólag passzírozva kicsit halászlére emlékeztet a textúrája. (ratatouille leves recept)


A leves egy részét kicsit hagytam elfőni, majd botmixerrel elsimítottam és xantánnal besűrítettem. Természetesen használható étkezési keményítő is erre a célra. Eredetileg bárányt terveztem a mártáshoz, de gyönyörű gödölyét kaptam a piacon, így szépen lassan készült gödölyenyakot sütöttem hozzá. A püré a háttérben vajbabpüré némi creme fraiche-sel finomítva - nagyon finom köret-alternatíva, főleg most, vajbabszezon idején. Összességében egy igazán kellemes nyári főétel. (ratatouille mártás recept)


A gazpacho-fagylalt ötletét követve egy kevés ratatouille mártást félretettem, hűtőben jól lehűtöttem, majd fagyigépben elkészítettem. Ilyen formában egy gombóc ratatouille sorbet egy frissítő ízelítő szerepét töltheti be a menü elején, vagy közvetlenül a főétel előtt. (ratatouille sorbet recept)

9 megjegyzés:

Piszke írta...

Én meg mártogatós krémnek csináltam meg, de nem találtam nagyon fotogénnek,így még nem tettem fel, viszont baguettel szuper volt! (Kicsit több padlizsán kell bele, hogy legyen teste)

nana írta...

tetszik a mártás ötlete! majd kiókumulálom, h mihez tudnám felhasználni!

Flat Cat írta...

Mindhárom nagyon tetszik, de leginkább a sorbet. Sajnos elég nagy itthon az ellenállás a sós fagylaltfélékkel kapcsolatban, de azért még nem adtam fel. :) Szerintem remek ötlet, miért pont ezt ne lehetne sós változatban készíteni? ;)
De összességében mindhárom változat jobban tetszik nekem, mint a hagyományos ratatouille! (pedig azt is szeretem... ):D

trinity írta...

Egyik szebb, mint a másik. Nem is tudok választani....

Beatbull írta...

Piszke: Jó ötlet a mártogatós is! Talán inkább száraz kennyérrel, vagy kenyérmorzsával sűríteném.

nana: Köszi, örülök, hogy tetszik! A vajbabpüréhez finom volt. Amúgy szerintem padlizsánhoz, cukkínihez jól megy ;)

Flat Cat: Köszi, örülök, hogy tetszik! Hmm, sós fagyiból persze nem lehet olyan nagyon sokat enni - ebből is 1 gombóc elég.

trinity: Köszi szépen ;)

ősi homár írta...

most már csak gödölyenyakat kell szereznem:))))
vajbabpüré köszi! családban 1dül én szeretem a vajbabot, talán most...

amitől nagyon beindultam, hogy beugrott: ratatouille leves jégszűrten, valami betéttel
ha valaki: http://www.foodandwine.hu/2009/06/08/jegszures-a-tiszta-leves-titka/

(Captcha ez: "bilipor" - ez valami molekuláris khmm..., hehehe)

Beatbull írta...

Bárányhoz is jól megy szerintem. A pürénél ne áruld el, hogy miből készült - szerintem maradék nélkül el fog fogyni ;) Esetleg egy finom szűrőn is átkenheted, mert a bab hüvelyéből benne maradnak apró hajszálszerű szálacskák (ahol a hüvely két fele összeilleszkedik, borsónál is van ilyen), amiket hajszálnak lehet nézni.

Köszi a tippet, ez a jégszűrés nagyon jól hangzik!

napmátka írta...

Nagyon izgalmas ötleteid vannak, nekem most a mártásos variáció tetszett a legjobban, de azt hiszem, mindet szívesen kóstolnám.

Beatbull írta...

Köszi szépen, napmátka! A leves nagyon egyszerű - onnét pedig már csak egy lépés a mártás ;)