péntek, augusztus 28, 2009

Ropogós pisztrángfilé ánizskapros édesköménypürével

Szinte minden hétvégén készül mostanában nálam hal, s halak közül is legfőképp helyi pisztráng vagy pataki szaibling. Egyrészt nagyon finom könnyed ebéd, másrészt pedig kiváló edzés halfilézésre. Kezdetben mindig csak az egyik filét sikerült szépen lehántanom a szálkákról, időközben átszoktam a hát felől indított, szálkák mentén haladó filézési technikára - azaz egy éles késsel a hal háta felől haladok a hasáig, szorosan a szálkák mellett. Az eredmény két szép filé, melyekből könnyen eltávolíthatóak a felső részben rejlő apró szálkák. A hal bőrét mostanában nem szoktam lehántani - jelenleg serpenyőhöz nyomva ropogósra sütve a befutó nálam.


Köretként édesköménygumóból készítettem pürét. Az ötlet a konfitált édesköménygumómból származik, ugyanis ott olyan puhára készült az édesköménygumó, hogy krumplinyomóval akár pürét is lehetett volna belőle készíteni. Sok zölddel rendelkező édesköménygumókat vettem a piacon és közvetlenül tálalás előtt felaprítottam, majd elkavartam a pürében az ánizskaport. Kinézetre teljesen kapros krumplipürére emlékeztetett, ízre viszont finom könnyed édesköményes volt. (recept)

5 megjegyzés:

lorien írta...

Nagyon jó kombináció, tetszik, az asszonynál meg tuti sikere lesz (persze a halat kivéve) :)
A halakat mindig bőrével sütöm, egyrészt lustaság, meg amit te is írsz, hogy jó ropogósra lehet sütni. Kicsit meg is szoktam karcolni éles késsel, épp csak annyira, hogy a húst már ne, és akkor nem akar összerándulni, jobban megtartja az alakját.

Unknown írta...

Köszi, örülök, hogy tetszik! Nevezhetjük lustaságnak is, persze ;) De spec. a ropogós bőr nagyon ízlik. Kivéve lazacnál, arról mindig lehántom a bőrt, hogy a bőr alatt rejlő szürke réteget leszedhessem - a bőrét pedig ugyancsak megtisztítva még mindig ki lehet sütni chipsnek.
Próbálkoztam néha a beirdalással, de nekem jobban bevált, a röviden serpenyőhöz nyomás - mindössze az elején kell csak ügyelni rá, mert akkor akar mindig felgöndörödni a hal - miután odasimítottam a serpenyőhöz, utána már sül magától is göndörödés nélkül.

trinity írta...

Izgalmas , szeretem az édesköményt! No persze a pisztrángot is....

erős ildikó írta...

Egyre jobban izgat ez az ánizskapros-halas kombináció, már a River Cottage-ban is tetszett...

Unknown írta...

Köszi szépen! Szerintem nagyon jó párosítás a hal és az ánizskapor/édeskömény.