péntek, szeptember 11, 2009

Gyömbéres thai citromfüves nektarin szeder sorbet-val

A szedernek és a nektarinnak is épp most van idénye, s tele van a piac szebbnél példányokkal. Sőt, alig kell néhány km-t kerékpárral tekerni és a környező erdőkben rendkívül intenzív ízű vadszederre is lehet ilyenkor itt bukkanni. A szederből a hagyományos sorbet receptem alapján készítettem szeder-sorbet-t. A nektarinra olyan ötletem támadt, hogy gyömbéres és thai citromfüves cukorszirupba tettem marinálódni. A vékony nektarinszeletek ezáltal egyrészt megpuhultak, másrészt pedig magukba szívták a thai citromfű és a gyömbér fűszeres ízét. Az így ízesített nektarin pürésítve és fagyigépben elkészítve fagylaltként is rendkívül frissítő hatású. (recept)

3 megjegyzés:

Reni írta...

Szeder sorbet az egyik kedvencem! És szeretem nagyon a nektarin és a szeder kombinációt is. Most megtelt a szám nyállal :)

Vesta írta...

Remek, ilyen nektarin fagyit csinálok gyorsan, jól fog esni még ezeken a viszonylag meleg nyári délutánokon!

Unknown írta...

Reni: Örülök, hogy tetszik! Nagyimnál egész augusztusban és szeptemberben minden nap szedret ettem. Egyik kedvenc gyümölcsöm - de csak ha tényleg érett édes.

Vesta: Attól függően, hogy mennyi ideig hagyod a gyömbért a szirupban, variálhatod a fűszerességét. A gyömbérdarabokat viszont mindenképp távolítsd el pürésítés előtt, mert különben kellemetlenül csípős lesz. Egyébként szilvával is nagyon finom a gyömbér-thai citromfű kombináció, s a szilvának is most van szezonja.