péntek, szeptember 04, 2009

Pataki szaibling ciderben főtt céklával, édesköményes zsázsahabbal

Nem véletlen, hogy egybeesik az alma és a cékla szezonja - rendkívül jó párost alkotnak. Ezt a klasszikus kombinációt továbbgondolva támadt az ötletem, hogy víz helyett akár ciderben is lehetne főzni a céklát. Nagyon tetszett ebben az elkészítési módban, hogy a cider kellemesen enyhített a cékla földes ízén, s azon a jellegzetes ínycsiklandó hatásán is, ami miatt sokan undorodnak a céklától. Utóbbit én sem kedvelem a céklában, ezért ilyen formában kimondottan tetszett. Mivel a cider önmagában nem adott eléggé friss ízt a céklának, ezért a frisseséget egy kis darab almával pótoltam.

pataki szaibling halpataki szaibling

Nem, a hal nem rádióaktív anyagokkal szennyezett vízből származik. A pataki szaiblingnak egyik jellegzetessége, hogy a bőrén vörös pöttyök találhatóak, melyeket kék körök öveznek. Ennél a gyönyörű példánynál ez különösen jól látszik. Szaibling híján persze pisztráng is használható. A bőrén sült sziablinghoz és a cideres céklához zsázsás habos mártást készítettem, melyet édesköménnyel ízesítettem. Nagyon jól ment a céklához és a halhoz is, s így felhabosítva igazán könnyed is volt. (recept)

4 megjegyzés:

Flat Cat írta...

Nocsak, cékla! :)
Nagyon tetszik ez a ciderben főtt változat! Ez is olyasmi, amit feltétlenül ki kell próbálnom!
Bár szaiblingot nálunk nem kapni, így marad mellé a pisztráng. De jelen esetben úgyis a cékla a lényeg! :)

Unknown írta...

Szerintem az egyik legjobb dolog, ami céklával történhet, hogy ciderben főzzék meg. Nem fogsz csalódni az eredményben! ;)
Szaiblingot lehet otthon is kapni, pl. Lillafüreden a pisztrángkeltetőben. Elvileg minden pisztrángtenyészeten kellene találni szaiblingot is.

Márkaséf írta...

Szia,

gratulálok, nagyon jó a blogod. A cider-cékla párosítás ötlete nem véletlen, a cékla + alma klasszikus ízpárt alkotnak! A hideg céklaleves (šaltibarščiai) a litván tradicionális konyha nyári kedvence, nos, egy vilnius-i séf egyszer órákon át fejtegette nekem, hogy az ő levesének titka az, hogy almalében főzi meg a céklát hozzá.

Unknown írta...

Köszi szépen, Márkaséf!
Rögtön a bejegyzés elején említettem, hogy tulajdonképpen klasszikus kombináció az alma és cékla. Ennek ellenére eddig még nem találkoztam almalében vagy ciderben főtt céklával. Ajánlom a litván szakácsismerősödnek, hogy tegyen egy próbát ciderrel is ;)