csütörtök, szeptember 17, 2009

Pisztráng hagymás-szalonnás ceruzababbal

Szezonális zöldségekből finomat - ilyen egyszerű ennek a fogásnak a receptje. A piac továbbra is tele van vajbabbal, zöldbabbal és friss paradicsommal. Múlt hétvégén fekete paradicsomot is láttam egy árusnál. Ehhez a fogáshoz a megszokott piros paradicsomot a sütőben puhítottam meg némi olivaolajjal és sóval. A babnál olyan ötletem támadt, hogy a hagyományos hagymás-szalonnás zöldbab köretet fel lehetne dobni azzal, ha a zöldbab felét vajbabra váltom. Így született ez a kimondottan színpompás tányér, melyet a hal szép színes bőre tovább fokozott.


Olyan gyönyörű volt ez a pataki pisztráng, hogy vakkóstolásban akár egy kisebb termetű lazaccal is össze lehetett volna téveszteni. A különbség mindössze annyi, hogy nem volt annyira zsíros, mint a lazac szokott lenni. Egyébként valahol a pataki szaibling és a lazacpisztráng közé osztható be ez a példány. A bőrén ropogósra sütve, belül tökéletes üvegesre átmelegítve tálaltam a zöldségekhez. Színét és üdeségét tekintve igazán nyáridéző őszi fogás. (recept)

8 megjegyzés:

lorien írta...

LOL :) "Ma" nálam is nagyon hasonló a menü az alapanyagokat tekintve, de sajnos pisztráng nem jutott :)

Már maga a kompozíciód is nagyon szépen néz ki, szinte műalkotás.

Polimer írta...

Hihetetlen, hogy milyen tökéletesre tudod sütni a halat! Már a képről is lejön a ropogós bőr és a szaftos hús. Ha profi konyhán szeretnél dolgozni, keress meg!! ;)

Vesta írta...

Épp azt akartam kérdezni, hogy ez vajon lazachúsú pisztráng? Annyira szép színű a húsa! Két hete ettem Szilvásváradon, még jobb volt, mint legutóbb Lillafüreden, és azóta is csak sóvágok egy újabb adag után ;)Nem ér, hogy a Te konyhádon mindig van!

erős ildikó írta...

Nagyon szeretem, hogy sokszor van Nálad hal, talán a jövő héten nálunk is lesz.
A ceruzabab ritkán jut eszembe, pedig szeretjük.
Kérdezted: Van még vajbab is itt a piacokon, de az már nem "vaj", mert öregecske, nincs kedvem hozzá. Legalábbis, amerre én jártam, már nem láttam olyan szépet, mint egy hónappal korábban.

Kata írta...

Mindent imádok, ami a tálon (a receptben) van, szenzációsan állítottad össze, ráadásul gyönyörű!

Unknown írta...

lorien: Kár, hogy Magyarországon, ahol annyi folyó és tiszta vizű patak van, nem lehet ill. igen nehéz friss pisztránghoz jutni...
Köszi! Jobban szeretek a tányérra öszpontosítani, mint a tányér körüli csecsebecséken babrálni. Bár szerintem a többi fényképemről is látszik, hogy nálam a tányéron van a hangsúly ;)

Polimer: Köszi! A receptjeimben is mindig írom - a halat le szoktam mosni hideg vízzel, hogy a nyálkás réteg eltűnjön, majd alaposan szárazra törlöm konyhapapírral. Csak így lehet ropogósra sütni a bőrét. No meg megfelelő magas hőmérséklet is kell hozzá. Egyébként rájöttem, hogy nem kell a sütés alatt végig a serpenyőhöz nyomni a halat, hogy sima legyen a bőre, hanem elég az elején kb. fél percig odanyomni - utána megtartja a formáját és szép sima marad a bőre, s ezáltal szép ropogósra is süthető. Köszi az ajánlatot, valószínűleg vissza fogok térni rá jövőre, mert meg szeretném tudni, hogy fekszik-e nekem a főzés éttermi szinten. Azaz 1-2 hónapon át minden nap ugyanazt főzni, naponta többször és mindig ugyanolyan minőségben, s egyszerre többfogáshoz készíteni elemeket. Szóval, ha nem gond, akkor jövőre (szabimtól függ sajnos...) valószínűleg megkeresnélek egy 1-2 hetes gyakorlat erejéig.

Vesta: Igen, vagyis félig. A bőre alapján pataki szaibling felé húz, a húsa viszont nagyon lazacos. Sőt, ennek a példánynak még lazacosabb állaga volt, mint a sima lazacpisztrángnak. Csak persze nem olyan zsíros (nem is márványos), mint a lazac. "Bachforelle" néven árulta a piaci halasom. Amúgy otthon is teljesen jól megélne - nem értem, miért nem tenyésztik...

napmátka: Sajnálom, hogy otthon nehéz halhoz jutni - nem is értem, miért... A halas receptjeim szinte mind folyami vagy tavi halakból készülnek és helyi tenyészetből származnak. Lillafüreden nagyon szép pisztrángokat tenyésztenek, különböző fajtákat és szaiblingot is. Miért nincs ilyen tenyészetekből több?
Kár, hogy múlófélben van a vajbab otthon - itt is kezd öregedni, de még mindig van szép helyi termés.

KataKonyha: Köszi, örülök, hogy tetszik! ;)

Polimer írta...

Szívesen látlak! Szállás, kaja, jó társaság és rengeteg munka, ez az amit tudok nyújtani! :) Addig kell a hal bőrét a serpenyőhöz nyomni amíg az összes nedvesség el nem párolog a bőrből, utána már nem húzza össze a bőrt és a gőz nem emeli fel a halat.

Unknown írta...

Köszi, jövőre mindenképp betervezem ;)
Köszi a magyarázatot a halhoz is!