szombat, szeptember 26, 2009

VKF 28/1 - Vörösboros kenyér szőlőmagliszttel

Ebben a hónapban Trinity szeptember végéhez illően a szüretet írta ki a 28. vigyázz kész főzz vetélkedő témájaként, ami azt jelenti, hogy szőlős, boros ételekkel lehet pályázni. A témát olvasva nekem rögtön Richard Bertinet szőlőmaglisztes kenyere jutott eszembe. Azt a speciális igazán piros szőlőmaglisztet, amit a könyvében használt, ugyan nehéz beszerezni, de hagyományos szőlőmaglisztet szinte minden bortermővidéken készítenek - Magyarországon is. A szőlőmagliszt ugyanis a bortermelés hulladékából készül, azaz a visszamaradó szőlőmagokból előbb kipréselik a szőlőmagolajat, majd a maradékot finom lisztté őrlik. A hulladék kicsit félrevezető kifejezés rá, hiszen a szőlőmagliszt rendkívül gazdag OPC polifenolokban - vagyis magyarul azokban a rendkívül értékes antioxidáns anyagokban, amelyektől a vörösbor is olyan egészséges. Bármilyen tésztába belegyúrható, vagy műzlibe, joghurtba is belekeverhető. Mivel gluténmentes, ezért tésztáknál a felhasználandó liszt tömegének csak 5-7%-át teheti ki - ám ennyi is elég, hogy szép barna színt adjon a tésztának. Nálam eddig ravioli- ill. spagettitésztába, valamint kenyérbe került.


A cipó készítésénél elszakadtam Bertinet receptjétől és az időközben felhalmazott kenyértészta tapasztalataim alapján készítettem el a kenyeret. A kenyérhez szükséges vizet teljes egészében vörösborra cseréltem. Ezen kívül vegyesen használtam teljes kiőrlésű és sima lisztet - szőlőmagliszttel kiegészítve. A kenyéren a liszt azért tűnik sárgásnak, mert kukoricalisztet használtam a munkafelület belisztezésére. Nagyon finom és rendkívül egészséges kenyér kerekedett ki belőle. A vkf témának megfelelően vörösborral kezelt kecskesajt került a kenyérre. (recept)

15 megjegyzés:

trinity írta...

Szőlőmagliszt és vörösbor a kenyérben: megint felülmúltad a várakozásaim!! Fantasztikus-gratulálok!!! Tényleg gyönyörű barna a színe!!

Limara írta...

Gyönyörű a kenyér! Itt még nem láttam szőlőmaglisztet, de rákérdezek majd a bioboltban! :)

Flat Cat írta...

Már megint egy zseniális kenyér! :) Mennyire érződött benne a bor íze? Meg engem a kecskesajt is érdekelne kicsit bővebben... :)

Unknown írta...

trinity: Köszi szépen! A szőlőmagliszt kipróbálása már egy ideje váratott magára - most a vkf témád adta az utolsó löketet. Lesz még folytatás, vagyis próbálom még tovább felülmúlni ;)

Limara: Köszi! Éreztem, hogy Nálad is vörösboros kenyér lesz ;) Van otthon is szőlőmagliszt, viszonylag drága, de nem is kell belőle sok a süteményekbe / kenyerekbe / tésztákba, szóval sokáig elég. Júliusban bizonyos Jankovszky Sándor kitüntetésben is részesült a szőlőmagliszt magyarországi előállításáért (ld. cikk). Igaz, a cikkben írtakat nem tudom értelmezni, hisz nem találta fel a szőlőmagliszttel a spanyolviaszt.

Flat Cat: Köszi szépen! A bor csak enyhén volt érezhető benne, vagyis érezhető volt, hogy bor van benne, de ha nem tudom, hogy milyen vörösbort tettem bele, akkor a kenyér alapján azt már képtelen lettem volna meghatározni ;) Az illata is kellemes. A kecskesajt egy helyi kecsketenyésztőtől származik - szombatonként árul a piacon mindenféle kecskesajtot. Gondoltam, jó lesz a kenyérhez egy kis kecskesajt, ezért is néztem körül nála. Aztán megakadt a szemem a vörösboros kecskesajton - kívülről kezelték vöröborral, azért is olyan feketés a kérge. A boríz a sajtnál nem jön elő, de kellemesen fűszerezi.

Ági, aki főz írta...

Ez egy csoda! Tudtam, hogy megint felülmúlod magad.

Limara írta...

Érdekes a cikk, most már mindenképpen megpróbálom beszerezni ezt az örleményt. Igen, érdekes, úgy állítják be, mintha ő találta volna fel.

erős ildikó írta...

Nagyon izgalmas kenyeret találtál ki, én még sosem próbáltam a szőlőmaglisztet, épp csak hallottam róla valahol. Gyönyörű a színe és a formája a kenyerednek (az ízét csak találgatom), s kitűnő választás lehetett hozzá a kecskesajt.

Unknown írta...

Ági: Köszi szépen! Már egy ideje kipróbálásra várt a szőlőmagliszt ;)

Limara: Bármelyik barnakenyérbe tehetsz belőle 5-7%-nyit, s még egészségesebbé teszi a kenyeret.

napmátka: Köszi szépen! Akárhányszor látom a fényképemet, a kenyér formája mindig egy cipőre emlékeztet ;)

Raindrop írta...

Hát ettől a kenyértől most leesett az állam... Trinity-nél láttam, tökre gratulálok!

Unknown írta...

Köszi, Raindrop! Örülök, hogy tetszik ;) Próbáld ki a szőlőmaglisztet, ha a kezedbe kerül.

Unknown írta...

Most találtam rá az oldalra. Ki fogom próbálni a receptet. Eddig csak sütikbe kakaós, kávés és gyümölcsös muffinokba tettem liszt helyett 5-10 %-ban.Nekem nagyon bejött.Limarának: valóban nem a spanyol viaszt találta fel,csakhogy eddig 100-200 mikron közötti szemcsefinomságot tudtak elérni a szőlőmag megőrlésénél, ő pedig 1-20 mikron közötti minőséget tud. Próbáld ki a kapható német és magyar szőlőmag-mikroőrlemény között égés föld a különbség ízben és minőségben is.Lehet, hogy ez a cikkből nem derül ki...Jó főzőcskézést!

Unknown írta...

Köszi a kiegészítést, Timi! A neten olvasható cikkekben sajnos nem a szemcsék méretét hangsúlyozták ki, hanem úgy állították be mintha a spanyolviaszt találta volna fel. Így már érthető, hogy miért jobb - már csak a hozzáférhetőség a kérdés. Te tudod hol lehet ezt a finomabbra őrölt szőlőmaglisztet beszerezni?

Sissi írta...

Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy e kenyér tetején az a sárgás liszt, megsülve ropogóssá válik? A Kerek perecben láttam kenyeret, amelynek a tetején hasonló van, de ott nem tudták megmondani, hogy mi az rajta, de én szeretnék olyan kenyeret sütni, ami otthoni, és mégis azt a hatást visszaadja.
Válaszod előre is köszönöm.

Unknown írta...

Szia Sissi! A kukoricaliszt ugyanolyan porszerű marad, mint a sima liszt is, amely a kenyereken szokott lenni. Maga a kérge viszont ropogós (bár ez sütőtől ill. a sütőben lévő páratartalomtól is függ). Nem tudom, mit szórnak rá a Kerek perecben, gyanítom csak liszt vagy kukoricaliszt és az alatta lévő kenyérkéreg ropogós. Esetleg még vízzel és liszttel elkavart só is lehet, az kisütve kissé ropogós. Pékeknél párabefúvásos sütőben készítik a kenyeret, ezért lesz olyan szép ropogós a kérge.
Otthoni körülmények között még ropogósabb lesz az eredmény, ha egyrészt a nyers kenyértészta sütőbe való helyezése előtt alaposan bepermetezed vízzel a forró sütőt és gránitlapot (azonnal gőzzé válik), valamint másrészt sütés és kihűlés után vízzel enyhén bepermetezed a kenyeret és sütőben ismét megsütöd. Ha permetezőt használsz (mint pl. virágokhoz vagy vasaláshoz), akkor nem kenődik el a lisztréteg és szép marad a kenyér.

Sissi írta...

Segítő válaszod köszönöm. Igyekezni fogok, hogy eszerint süssem ki.