hétfő, október 12, 2009

Borsikafüves pisztráng fokhagymás-fehérboros brokkolival

Gyakran kerül nálunk hal a tányérra. Ditémmel nagyon szeretjük, hisz egyszerűen és gyorsan elkészíthető - mindössze 20-25 perc elég neki a sütőben. Kár a halat egészben a sütőben csak a ropogós bőre miatt tovább és ezáltal szárazra sütni. A bőre ugyanis 20 percig sütve nem lesz ropogós, de cserébe a húsa rendkívül szaftos marad. A hal alatti köretágyat idény szerint variálgatjuk. Most brokkoli került alá, mely ugyan egész éven át kapható, de errefelé júniustól október végéig van igazából szezonja. A brokkolit néhány percig blansíroztuk forró sós vízben, mert a sütőben nem lett volna elég ideje megpuhulnia. Mindössze olivaolaj, száraz fehérbor és sok friss fokhagyma került a brokkolihoz. Ugyan eléggé egyszerű ízesítés és elkészítés, de nagyon finom eredményhez vezetett. A hal is finom lett, de valójában a brokkoliért folyt a harc tálaláskor.


Ezúttal is borsikafűvel tömködtük meg a hal hasát. Gondolkodtunk 2 kisebb szaiblingban is, de végül inkább egy nagyobb pisztrángot hoztunk haza, amiből ketten bőven jóllaktunk. A fehérboros fokhagymás brokkolinak olyan sikere volt, hogy kicsit átalakítva megismételtük. (recept)

5 megjegyzés:

Flat Cat írta...

Pont a hétvégén kaptam cserepes borsikafüvet meg egy tiszai süllőt (igaz, azt lefagyasztották), szóval ezt (is) ki fogom majd próbálni. A brokkolit azt nem szeretjük, de feltételezem, karfiollal is finom lesz! :)
(és végre kaptam cserepes zsályát is, úgyhogy a kandírozott zsálya is sorra kerülhet végre! :) )

Unknown írta...

Örülök, hogy tetszik! Ha nem szeretitek a brokkolit, akkor ez ideális recept lesz arra, hogy megszeressétek ;)

Névtelen írta...

Helló,
nézegettem a pisztrángos receptjeidet, van belőle tényleg gazdagon :)
Próbáltad már úgy hogy körbepirítod és bedobod forró sütőbe 10 percre? Talán így ropogós is lesz a bőre, meg szaftos is marad ;)

Unknown írta...

Köszi a tippet! Így egész hallal nem próbáltam még, ezt a módszert csak szeleteknél szoktam alkalmazni, mivel azoknak simább az oldaluk, jobban érintkeznek a serpenyő felületével és ezáltal szebben meg tudom pirítani. Lehetne persze fordítva is, azaz sütőből kivéve még gyorsan körbepirítani - vagy akár forró olajjal meglocsolgatni, ami egyben levinné a bőrről a sok sót és borsot is ;)

Névtelen írta...

Na majd elmondom milyen lett - ha jó lesz :) -, most vettem három szép darabot ;)