hétfő, október 05, 2009

Juharszirupos sütőtök-sorbet kandírozott zsályalevéllel

Ugyanabban a könyvben (Sandler / Acton: Eingemacht), mint amelyikben a szilvabőrről olvastam, találtam egy olyan receptet is, melynél sütőtököt és juharszirupot párosítottak lekvárként. Gondoltam, hogy egy kis csavarral át lehetne alakítani a receptet, s így végül juharszirupos sütőtök-sorbet-t készítettem. Az utolsó tavalyi sütőtökkel ki is próbáltam, s rendkívül intenzív ízű fagylaltot kaptam. Lekvárként is nagyon finom: kb. olyan az ízhatása, mintha sütőtök ízű mézet ennénk. Egyben kiváló őszi ajándék is.


A sorbet-hoz néhány zsályalevelet kandíroztam, hogy a krémes fagylalthoz ropogós ellenpólust teremtsek. A leveleket ugyanúgy kandíroztam, mint a mentaleveleket is, azaz tojásfehérjén áthúztam, majd cukorral megszórva sütőben kiszárítottam. A zsálya egyébként is nagyon jól megy a sütőtökhöz, s így kandírozva is kitűnő párost alkottak. (recept)

16 megjegyzés:

Limara írta...

Legszívesebben azonnal rávetném magamat!Ezt muszáj megcsinálnom.:)) sajnos a zsályám kipusztult (miután a férjem ráengedte a fűnyírót) és sehol nem kapok, ismét a kisváros örömei! :(

napmátka írta...

Már megint egy nagyon eredeti ötlet Nálad (ide járunk álmélkodni...:)
De komolyan: egyre jobban hajlok rá, hogy a sütőtök ehető (korábban az édeskés íze miatt nem tartozott a kedvenceim közé, de most olyan jó recepteket látok!)

lorien írta...

Ez nagyon jó, eszembe sem jutott volna sütőtökből fagyit készíteni, igaz ilyenkor feledésbe merül a fagyigép. Pedig belegondolva a tökpüré textúrája nagyon is megfelelő alap lehet. Nincs is még annyira hideg .. :)

Flat Cat írta...

Nagyon tetszik! És ebből lekvárként már Ponty Úr is ehet! :)

Beatbull írta...

Limara: Köszi szépen! Itt is megszenvedtem már egyszer a zsályáért - a fél várost bejártam, mire találtam friss zsályát. Rozmaring és bazsalikom minden boltban kapható, de zsálya tényleg gond néha. Ehhez az erkélyen növesztett zöldfűszerkertemből vettem.

napmátka: Köszi szépen! Korábban én sem voltam sütőtök rajongó. A legjobb változat eddig mézes szójaszósszal, szezámmaggal és újhagymával készült.

lorien: Örülök, hogy tetszik! Lekvárnak és fagyinak is kitűnő alap. Lekvárként persze elhagyható a pürésítés. Amúgy a hétre 25°C-ot mondanak, szóval miért ne ;)

Flat Cat: Örülök, hogy tetszik! Arra azért ügyelj, hogy a juharszirup miatt eléggé édes - ezért is írtam fentebb, hogy az íze olyan, mintha tökízű mézet ennél.

trinity írta...

Épp a napokban gondoltam fagyira-mert mi is vagyunk olyan elvetemültek, hogy ilyenkor is megesszük:)) Szuper az ötlet!! Az én zsályám is elpusztult. Fűnyíró sem kellett hozzá. Pedig öntöztem:(((

Polimer írta...

A kandírozás helyett van egy egyszerű trükk. Fogsz egy mély tányérat ás folpackot feszítesz rá, megkenegeted egy csepp olívaolajjal, majd rásimítod a friss fűszer leveleket és a mikróba vastagságtól függően 30-40 mp.-ig sütöd. A végeredmény egy ropogós intenzív ízű levél.
Ha már juharszirup és ősz akkor próbáld ki a birssel is egy kis vaníliával.

Zsuzsi írta...

Küldtem neked egy kis meglepit!
(http://zsuzsifoz.blogspot.com/2009/10/and-oscar-goes-to.html)

Beatbull írta...

trinity: Kiskoromban nővéremmel és apukámmal egyszer Bécsben jártunk télen. Nagyon hideg volt, de ennek ellenére ki akartuk próbálni az akkor Magyarországon még ismeretlen Calippo-t. Gondolom, el tudod képzelni, milyen nehéz -10°C-nál meglvasztani a kéz melegével a fagyit, hogy ki tudd nyomni ;) Szóval mi is ilyen elvetemültek vagyunk.
A zsálya tavaly nálam is kipusztult, ellepte valamilyen tetűfajta, s egyszerűen nem tudtam a zsályáról kipusztítani őket. Idén a borágót lepték el...

Polimer: Köszi szépen az ötletet! Nincsen mikrohullámú sütőm, de észben tartom ezt a szárítási módszert. A tojásfehérjés módszerben az tetszik, hogy egy vékony cukorréteg fedi így be a levelet - no s a Gastronomique étteremben kóstolt mentalevélre emlékeztet, hisz az is így készült.
Köszi a tippet, a juhar-birs kombinációt már felírtam magamnak, de csak most vasárnap láttam az első birsalmákat a piacon. Tokaji aszúval, mézzel és babérlevéllel imádom a birsalmát, kíváncsi vagyok, juharsziruppal milyen.

Zsuzsi: Köszi szépen ;)

Notburga írta...

Hát ez valami csuda finom lehet, hátvégén feltétlenül kipróbálom! Hülye kérdés, a zsályát meg is eszi az ember hozzá, vagy csak deko?

Beatbull írta...

Köszi, örülök, hogy tetszik!
A zsálya szerves része ennek a desszertnek, izgalmas ízt ad a sütőtöknek. Akár több levél is kerülhet rá, hogy minden kanál sorbet-ra jusson egy kis darab ropogós levél.

lorien írta...

Annyi zsálya már nincs az erkélyen, mostanában sűrűn használtam :)

Limara írta...

Birsalma, Tokaji aszú, méz és babér??!! Hú, micsoda íz, recept is van hozzá?:)
Oszkárt küldtem én is neked! :))

Beatbull írta...

Köszi szépen, Limara!
Igen, van hozzá recept, pl. tavaly őszről aszúban párolt birsalma malacpofival és pasztinákpürével. Próbáld ki, nagyon finom aszúval a birsalma ;)

Névtelen írta...

Egy kérdés: A kandírozott levél(féle) eláll, ha egyszerre többet megcsinálnék és egy üvegben v. vászonzacsaiban tárolnám?
medvedr

Beatbull írta...

Igen, eláll. Hamar megszívja magát a levegőben lévő párával és nyúlós / fogbaragadós lesz, szóval légmentesen elzárva tárold, esetleg zsírpapírral elválasztva a leveleket. Egyébként készen is kapható pl. itt, de ezeket még nem próbáltam, eddig csak házilag készítettem.