péntek, október 16, 2009

Lazacpisztráng brokkolipürével és sült-főtt burgonyával

Ismét hal, ismét brokkoli - igaz mindkettő egy kicsit más formában. Korábban is szívesen ettem brokkolit, pl. egyszerűen főzve, vagy krémlevesként, de fehérborral és fokhagymával együtt sütőben sütve igazi megvilágosodás volt. Azon gondolkodtam, hogy brokkoliból - karfiolhoz hasonlóan - miért is ne lehetne pürét készíteni?! Eddig szakácskönyvekben és éttermekben még nem találkoztam vele. Külön előny benne, hogy így a brokkoli szárát is kitűnően fel lehet használni. Igaz, mivel a brokkoli szára világoszöld és belül fehéres, ezért a püré nem lesz oly szép élénk zöld színű, mint a brokkoli rózsái. Ditémmel viszont a képen látható pasztellzöld színnel is ki tudtunk egyezni. Már csak azért is sikerült ilyen jól megbarátkoznunk a brokkolipürével, mert rendkívül finom.


A brokkolipüré egy igazán üdítő újítás, amennyiben túl szeretnénk lépni a megszokott krumplipürén. Állagra teljesen megfelel a krumplipürének, mindössze a készítésénél nincs szükség tejre/folyadékra, hisz a krumplihoz képest jóval szegényebb keményítőben, cserébe viszont több benne a víz. A keményítő hiánya miatt botmixerrel kitűnően pürésíthető, s nem kell attól félni, hogy tapétaragasztót kapnánk, mint a krumplinál, amit emiatt szigorúan csak törni szabad. A püré krémességén egy kevés creme double-val segítettem. A brokkolipüréhez ropogós bőrű lazacpisztrángfilét sütöttünk. A másik köret egy errefelé "őshonos" krumplifajtából, Bamberger Hörnchenből készült - vagyis "bambergi kifliket" főztünk, majd körbepirítottuk egy kis serpenyőben. Kicsit hagyományosabb hangvételű, ám nagyon finom ebéd kerekedett ki belőle. (recept)

2 megjegyzés:

chriesi írta...

Isteni lehetett! És az a szín...gyönyürű!

Unknown írta...

Köszi, chriesi! Igen, nagyon finom volt - meg is állapodtunk abban, hogy hétközben estére is alkalmanként be fogjuk tervezni a tél folyamán. Frissen pürésítva botmixerrel pedig kimondottan könnyedén krémes az állaga.