szerda, november 25, 2009

Sült sárga karfiol currys almával

Három héttel ezelőtt még nem is tudtam, hogy léteznek különböző színváltozatai a karfiolnak. Időközben találkoztam lila, zöld és múlt hétvégén narancssárga példányokkal is. Ízben mindegyik teljesen megegyezik a hagyományos karfiollal. A színük mindössze annyiban érdekes, hogy a lila karfiol vízben főve mélylilává, fehérborban rózsaszínűvé (ld. "Miért lesz rózsaszín a lila karfiol?"), a narancssárga karfiol vízben főzve pedig citromsárgává válik. A zöld karfiolnál vízben főzve nem tapasztaltam semmiféle színelváltozást. Most a narancssárga karfiolt próbáltuk ki Ditémmel, melyből az alábbi izgalmas vacsora született.

narancssarga karfiol sarga karfiol szines karfiol

narancssárga karfiol

Olyan ötletem támadt, hogy megpróbálom a karfiolt úgy felszeletelni, hogy egyben maradjon a szelet, ezáltal egy lombos fa alakját kapva. Ehhez kb. 1,5-2cm-es szeleteket vágtam, s ebből sem akart mind egyben maradni, úgyhogy legközelebb kicsit vastagabb szeleteket fogok vágni. Mivel mindkét oldalról meg akartam pirítani a szeleteket és nem hittem abban, hogy amíg megpirul, addig szépen át is sül, ezért pirítás előtt vízben megfőztem a karfiolt, ami során citromsárga színűvé vált.

narancssárga karfiol sárga karfiol pirított sült karfiol csirkemell csirkafalat madras curry alma aszalt sárgabarack narancs narancslé juharszirup gyömbér sárgarépa répa pörkölt fenyőmag
Mivel a karfiolhoz jól megy a curry, s az alma is kellemesen kiegészíti a curryt, ezért némi aszalt sárgabarackkal, gyömbérrel, narancslével és juharsziruppal ízesített curry-s almát készítettem a sült karfiolhoz. Eredetileg a karfiolhoz jól illő mandulalapkákkal akartam megszórni, de nem találtam itthon, ezért pörkölt fenyőmagot tettem rá, ami igazán jó választásnak bizonyult. Rendkívül finom íze volt a sült karfiolnak az enyhén currys almával és a fenyőmaggal együtt. A tél folyamán gyakrabban vissza fogok térni erre a kombinációra. (recept)

4 megjegyzés:

Polimer írta...

Ha már karfiol és curry akkor, próbáld ki hozzá a fésű kagylót és a fehér csokit!

Zsófi írta...

De jó, pont ilyen receptekre vadászok: idényjellegű és finomított szénhidrát mentes...

Viszont azt hittem a currytől lett sárga...

Unknown írta...

Polimer: Köszi a tippet! Akár még össze is vegyíthetnénk Heston Blumenthal és Thomas Keller ötleteit - vagyis fehér csoki + kaviár és kaviár + karfiolos panna cotta ;)

Rózsaszín pöttyök: Nem, a karfiol teljesen natúr - mindössze vaj és egy kevés fokhagyma került hozzá. Azt reméltem, hogy narancssárgás marad, s így az egész tányér a narancssárga különböző árnyalatait veszi majd fel, de sajnos citromsárgává vált főzés után.

Névtelen írta...

én sárgán is szívesen megkóstolnám. das auge isst bekanntlich mit;-)