kedd, december 15, 2009

Báránygerincfilé fahéjas sütőtökpürével és édesköményes körtével, pekándióval

Különböző magvak szorosan kapcsolódnak karácsonyhoz. Nemcsak a Mikulás zsákjában található a piros alma mellett mogyoró, hanem a diótörő is egyike a klasszikus karácsonyi díszeknek. Az itteni piacon ilyenkor nagy zsákokban kaphatóak különböző magvak, többek között pekándió is, melyet egyszer mindenképp ki akartam próbálni. Héjjal együtt egy nagyobb makkhoz hasonlít, csak ugye nincs sapkája. Belseje az alakját tekintve kissé elnyúlt dióra emlékeztet, íze pedig szerintem nehezen különböztethető meg a dióétól. Mivel a héja vékonyabb a dióénál, ezért feltöréséhez nincs szükség különösebb szerszámhoz, egyszerűen kézzel is megpucolható. Ehhez 1-1 pekándiót kell a két tenyerünkbe tenni, majd a kettőt keresztben óvatosan, de határozottan összenyomni. Ezután szépen kihúzhatjuk a héjból a pekándióbelet, s ha ügyesek vagyunk, akkor olyan szép példányokat kapunk, mint amelyek az alábbi képen láthatóak.

pekándió pekán diópekándió

A pekándiót egy inkább a könnyebb kategóriába sorolható téli ebédhez használtam fel. Fahéjat szerettem volna valamilyen formában beleépíteni a fogásba, ezért az ízbibliában néztem utána, hogy mely hozzávalókat ajánlott fahéjjal párosítani. Meglepően hosszú listára találtam, melyből a tököt, körtét, édesköményt, pekándiót és bárányt csipegettem ki.


A fahéjat a sütőtökpürében rejtettem el. A visszafogottabb fahéjíz érdekében fahéjrudakat használtam, ill. a kockára vágott sütőtökkel együtt tettem a sütőbe. A körtét édesköménygumóval akartam ízesíteni, ezért egy kis édesköménygumóból ill. sok édesköménymagból főztem alaplevet, amelyben később puhára főztem a körtét. Ehhez külön egy keményebb körtefajtát használtam, nehogy idő előtt széfőjön. A köretekhez egy szopós bárány gerincét filéztem ki és sütöttem szép rózsaszínűre. Rendkívül kellemesen harmonizált a báránnyal az enyhén fahéjas könnyed sütőtökpüré, az édesköményes körte és a pörkölt pekándió. Összességében egy könnyedebb hangvételű késő őszi, kora téli fogás. (recept)

11 megjegyzés:

trinity írta...

Az a gyönyörű báránygerinc nagyon beindította a fantáziám....A köretek pedig megint rendkívül rafináltan fűszerezettek, egyszóval:perfect!!

nokedli írta...

én is nagyon szeretem a báránygerincetfilét. csodálatos (rózsa)színe van, amelyet a sütötökpüré még külöm ki is hangsúlyoz.

a pekéndió nekem édesebbnek tünik ízében, mint a sima dió.

á la carte kulinaria írta...

Hmmm, ismét egy gyönyörűség ! :)

Reni írta...

Jajj anyám!! :)

Polimer írta...

Szép tányér! A téli étlapomon én a sütőtök pürét, bélszínhez adom. Én is hasonlóan készítem, annyi különbséggel, hogy én megtűzdelem még, szegfűszeggel is és így sütöm. A többi fűszert én csak sütés után rakom bele. Cayenne borsot és narancsot mindenképp érdemes bele tenni mert nagyon szépen kiemeli a püré ízét!

Vesta írta...

Mióta készülök báránygerincet sütni!És ez az édesköményes körte, nagyon nekem való!

Flat Cat írta...

Nagyon szép lett a tálalás! :) A recept meg különösen tetszik, sütőtök, bárány, körte, édeskömény... azt hiszem, Ponty is rajongana érte! :)
A pekándió számomra azért egy kicsit finomabb a diónál, a magasabb zsiradék tartalom nálam sajnos sokkal nyerőbb! ;)

Unknown írta...

trinity: Köszi szépen! Mihez ihlettelek a báránygerinccel? ;)

nokedli: Köszi! Hmm, túlságosan sok különbséget nem vettem észre - a pekándió kicsit kesernyés mellékízű, ha nem fújom le róla a port. (Azt nem értem, hogy hogyan kerül a dióbélre a por.)

á la carte: Köszi!

Reni: ;)

Polimer: Köszi szépen! A szegfűszeget mellőztem, mert nagyon nem szeretem az ízét. Narancs ill. citrusos íz került bele narancshéjon és egy kevés citromlén keresztül. Narancs- vagy citromlé nagyon fontos szerintem sütőtökpürébe vagy sütőtöklevesbe, mert - mint ahogy írtad - megnyitja az ízeket.

Vesta: A körtéhez bőven elég maga az édesköménymagból főzött lé is, a gumót csak azért tettem bele, mert fel kellett már használni.

Flat Cat: Köszi szépen! Örülök, hogy tetszik! Magasabb a zsiradéktartalma? Nem tudtam. Pörkölve mindkettő finom - nyersen magában annyira nem rajongok értük.

chriesi írta...

Egyszerűen isteni lehet!

Flat Cat írta...

Hát remélem nem írtam hülyeséget...Nekem kicsit olajosabbnak tűnik, de nem tudom pontosan, hogy a dió és pekándió zsiradéktartalma milyen viszonyban áll egymással.
Én csak brownieshoz szoktam venni, de sajnos nyersen is elég sokat meg tudok enni belőle. Mondjuk én a dióból is... :)

Unknown írta...

chriesi: Köszi!

Flat Cat: Utánanéztem - igazad van. 100g pekándióban kb. 72g zsiradék található, míg 100g dióban "csak" 62,5g. Wikipedia szerint a pekándióban is sok omega-6 zsírsav található, ám a dió sokkal gazdagabb omega-3 zsírsavakban.