péntek, december 04, 2009

Vaníliás báránycsülök almás paszternákpürével és gránátalmával

Az címben megnevezett ebéd Tanja Grandits Aroma Pur című szakácskönyvében található recept nyomán készült. Régebb óta szerepelt már ez a könyv a kívánságlistámon, míg egy kedves Olvasómmal folytatott könyvcsere során hozzá nem jutottam. Rendkívül tetszik a könyv felépítése, melyben Tanja Grandits 15 különböző aromát (fűszert, zöldfűszert és egyéb ízben ill. illatban gazdag és egyedi hozzávalót) mutat be sós és édes ételek, készítmények receptjein keresztül. Mindegyik aromához (pl. thai citromfű, vanília, méz, gyömbér, wasabi stb.) olvashatunk egy rövid leírást 1-2 jótanáccsal tüzdelve a kezelést vagy tárolást illetően. A receptek eltérnek a megszokott s szakácskönyvek többségében található ételektől - emiatt is tűnik ki a szakácskönyvek közül. A receptek tele vannak új, izgalmas és ötletes kombinációkkal, s épp ezért is szeretem lapozgatni. Mindezeket az izgalmas párosításokat Tanja Grandits Stucki nevű baseli éttermében meg is lehet kóstolni, ahova egyszer mindenképp el szeretnék jutni.


A recepten több helyen is módosítottam. A húst pl. előző nap kezdtem el pörkölni, így másnapra nagyon finom puha lett, s a kötőhártyák is szépen felolvadtak. Magát a levet, amiben a hús készült - ill. amiből később a mártás született -, is saját elgondolásom szerint készítettem, mindössze a vaníliás ötletet építettem bele. Nagyon szeretem sós ételekben alkalmazni a vaníliát, ugyanis a közhiedelemmel ellentétben a vaníliarúd önmagában nem édes. Rendívül jól illik pl. szárnyashoz (kacsamell, csirkemell, csirkehús stb.), halhoz, tenger gyümölcseihez, spárgához, fokhagymához, zöldborsóhoz, paradicsomhoz vagy téli gyökérnövényekhez. A pürénél csak azt az ötletet építettem bele Tanja Granditstól, hogy a paszternákhoz almát is tettem. Főzni viszont saját szokásom szerint főztem, azaz annyi tejjel öntöttem fel, amennyi éppen elfedi, majd kis lángon puhára rotyogtattam. A tejnek csak egy részét használtam fel a pürésítéshez, ugyanis a frissebb almaíz érdekében egy kevés cidert öntöttem a püréhez. Tanja Granditsnál ropogós salottadarabkák kerültek a húsra és a pürére. Mivel én viszont a paszternák édességét szerettem volna valamivel egyensúlyozni és színben is hiányérzetem volt, ezért néhány szem gránátalmával szórtam meg, ami kitűnő választásnak bizonyult. Maga a hús izgalmas ízt kapott a vaníliától, amely nagyon jól ment az almás pasztinákpüréhez, utóbbin pedig kellemesen frissítettek az üde színű ropogós gránátalmamagok. Összeségében egy szép téli, szinte kizárólag téli szezonális hozzávalók felhasználásával készült ebéd kerekedett ki, amely akár egy karácsonyi menü részeként is pompásan megállná a helyét. (recept)

7 megjegyzés:

á la carte kulinaria írta...

Huh, ez nagyon izgalmasan hangzik. A kép, vagyis a tálalás pedig gyönyörű. Gratulálok! Nem ismerem régóta a blogod, így lehet buta kérdés, de te ezen a területen dolgozol? Több igen extra ételt is felteszel, ebből gondolom : )

chriesi írta...

Akár egy festmény!

Polimer írta...

Megint egy gyönyörű tányér! Én a paszternákot általában fahéjjal és vaníliával főzöm, így kap egy érdekes ízvilágot ahol nem tolakodó, de mégis jelen van ez a két fűszer. Ha édesen használom fel akkor a vaníliát lecserélem vaníliás cukorra.

Unknown írta...

Á la carte: Köszi szépen! Nem, nem ezen a területen dolgozom - informatikus vagyok és az egyetemen oktatok ill. kutatok.

chriesi: Köszi ;)

Polimer: Köszi szépen! S köszi a tippet. Igen, jól megy a vanília a gyökérnövényekhez - itt a mártáson keresztül került össze a paszternák a vaníliával. Édes változatra van egy ötletem, de még töprengek a megfelelő kivitelezésén.

Névtelen írta...

látod erre agondoltam, amikor mondtam, hoyg szeretnék én is így tudni FÖZNI. amikor te leírsz (ill. elötte megalkotsz) egy ételt, az olyan mintha komponálnál!!! kreatív, egyedi és csodás!!!

Névtelen írta...

Ez olyan gyönyörű, hogy majd' megszólal...Gratulálok, kreatív!
üdv: Lana

Unknown írta...

nokedlis: Köszi! Korábban egyébként tényleg komponáltam - zenét ;) De az megszakadt és a főzés felé fordultam. Mindenképp kell nekem egy terület, ahol kiélhetem a kreativitásomat. Mondjuk ez a recept most nem 100%-ig saját találmány, hanem Tanja Grandits ihletett, s tapasztalataim ill. saját ízlésem és ötleteim szerint módosítottam.

Lana: Köszi szépen!