péntek, december 11, 2009

Vaníliás feketegyökér kacsamellel és kelbimbós zöldalmával

Nagy léptekkel közeledik a tél és vele együtt egyre több téli zöldség lepi el a piacot. Ilyenkor jellegzetesen több sütőben sült ill. hosszan lassan pörkölt hús készül, melyek kellemesen felmelegítik a konyhát és a lakást. Gyakran kerül tartalmas és laktató étel az asztalra, mely lakomák karácsony körül érik el csúcspontjukat. A nehéz ételeken túl a téli szezonra jellemző káposztafélékben és gyökérnövényekben viszont tengernyi lehetőség rejlik. Miért ne lehetne téli hozzávalókból könnyed, üde és friss ételt készíteni? Ez a kérdés vezérelt, amikor az alábbi ebédet találtam ki.


Egyik köretként feketegyökeret karamellizáltam vajban, melybe ezúttal egy kevés vaníliát is rejtettem. Kimondottan jól illik a vanília a téli gyökérnövényekhez, s egyébként is nagyon jól harmonizál a kacsamellel, melyet szép rózsaszínűre sütöttem. Másik köretként a kelbimbó leveleit egyesével óvatosan leválasztottam, majd forró vízben rövid ideig blansíroztam és jeges vízbe dobtam, hogy megtartsa üde zöld színét. A kelbimbóhoz apró zöldalmakockákat lengettem meg egy kevés enyhén fokhagymás és kakukkfüves vajon. Rendkívül jól illett össze a kissé ropogós kelbimbólevél az enyhén ízesített almával, s kellemes friss ízt is vitt a tányérra. (recept)

5 megjegyzés:

Limara írta...

Soha nem láttam még feketegyökeret, pedig állítólag vadon is terem nálunk. Nagyon ínycsiklandó amit készítettél, megint. Kelbimbóleveleket egyesével leválasztani... :))))

Zsuzsi írta...

Ha van kedved egy jót játszani:
http://zsuzsifoz.blogspot.com/2009/12/tukrom-tukrom.html

Flat Cat írta...

Ez is jól hangzik! :) Feketegyökeret még én sem láttam, de csicsókával sem találkoztam eddig, viszont az meg egy hete halomban áll a Corában (piacon nincs továbbra sem). Szóval lehet, hogy ott lesz feketegyökér is. Mert egyre jobban érdekel. :)

trinity írta...

Én is jöttem gyönyörködni....
Nem merem rózsaszínre sütni a kacsamellet, mert épp nemrég hallottam, hogy a hazai baromfiállomány 70%-a szalmonellás...Szóval félek tőle, de amit sütöttél, azt nyugodtan megenném!
Eszméletlen türelmed van...A kelbimbóra gondolok.

Unknown írta...

Limara: Köszi! Feketegyökérről korábban írtam egy rövid bemutató leírást ill. tippeket a hámozásával, kezelésével kapcsolatban. Később a bűvös szakácson és utólag Chili & Vaníliánál is feltűnt egy cikk. Ha sikerül találnod otthon feketegyökeret, ezekkel a tanácsokkal biztos lesz a siker ;)

Zsuzsi: Köszi szépen! Körülnézek.

Flat Cat: Köszi, örülök, hogy tetszik! Ha látsz, próbáld ki - de készülj fel arra, hogy a tálak, kések, kanalak, amik a feketegyökérrel kapcsolatba kerültek, mind többé-kevésbé ragacsosak lesznek használat után.

trinity: Köszi ;) Hmm, de jó, hogy ilyenkor karácsonykor meg elárasztják a boltokat a magyar libák - remélem, azok nem szalmonellásak. A kelbimbót egyszerűbb levelenként leválasztani, ha a száránál megvágod és a szára/tönkje felől próbálod leszedni a levelet. Ugyancsak egyszerűbb, ha leforrázod - ezt a lépést viszont mellőztem, mert féltem, hogy túlságosan megpuhul, s nem fogja megtartani az alakját.