hétfő, január 25, 2010

Füstölt kacsamell feketegyökeres madárbegysalátával

Kicsit több feketegyökeret vettem a hétvégén, mert egy részéből egy csupa téli hozzávalókból álló salátát terveztem. Igaz salátát inkább nyári hónapokban szokás ebédre az asztalra helyezni, a madárbegysalátának mégis télen van szezonja. Az összeállítás ötletét ismételten az ízbibliából merítettem ill. kerestem össze, hisz a hosszú listák szemezgetésénél némi józan ész és szárnyaló fantázia is szükséges egy-egy új étel megálmodásához. Maga az előétel a korábbi Bock Bisztró által ihletett füstölt kacsamelles körtesalátám variációja.


Nyersen semmiképp sem akartam a tányérra helyezni a feketegyökeret, hisz rendkívül ragacsos lé folyik ki belőle, s csak összekent volna mindent. Emiatt megfőztem, majd habzó vajban karamellizáltam és félretettem langyosra hűlni. A saláta vinaigrette-jét juharsziruppal ízesítettem, hisz a kacsához egyébként is jól megy az édes íz, mint pl. méz, aszalt vagy friss gyümölcsök. A juharszirupot citrommal egyensúlyoztam, hiszen a feketegyökérrel nagyon jól harmonizálnak a citrusfélék. Mivel még egy kevés fűszeresség is hiányzott, de nem akartam túlságosan erőteljes fűszereket bevetni, ezért a vinaigrette-be egy fél salottát is beleaprítottam. Végeredményül egy könnyed és friss saláta született csupa téli szezonális hozzávalóból. (recept)

4 megjegyzés:

nokedlis írta...

nagyon szép lett! azt a feketegyökeret elöbb-utóbb muszáj kipróbálnom, annyit írtál már itt róla. csak engem kicsit elriaszt, hogy gumikesztyüben kell(ene) tisztogatni:-(

Unknown írta...

Tél van, s őshonos téli zöldségféle, ízre pedig jobban nekem tetszik, mint az egyéb téli gyökérfélék. Szóval ezért készül nálam olyan gyakran, vagyis minden hétvégén.
Ha csak fél-1 kg-ot pucolsz, akkor nem szükséges gumikesztyű, én sem használok gumikesztyűt hozzá. Miután meghámoztad mindet, forró vízzel, szappannal és körömkefe segítségével seperc alatt lejön minden. Engem sokkal jobban zavar a deszkán, késen, tálakon és lábasokon maradó ragacsos nyom, ami mosogatáskor csak nagyon nehezen jön le. A deszkát és a felhasznált késeket rögtön használat után szoktam elmosni, így gond nélkül lejön róla minden, de a lábasra csak most hétvégén találtam (véletlenül) megoldást. Következő héten írok róla ;)

szabi(O_o) írta...

Nagyon tetszik! Ínycsiklandozó!

Unknown írta...

Köszi szépen, Szabi ;)