csütörtök, február 11, 2010

Narancsos sült sertésnyak thai citromfüves basmati-vadrizzsel

Kb. azóta volt megjelölve ez a recept, amióta először átlapoztam Tanja Grandits - Aroma pur című könyvét. Most, hogy túlléptünk a narancsszezon közepén, végre kipróbáltam. A receptben eredetileg borjúcsülök szeletekkel készült a fogás, amihez sajnos nem sikerült hozzájutnom, ezért sertésnyakra cseréltem. Nem volt tökéletes a választásom, hiszen a sertésnyak egy kicsit zsírosabb a borjúcsülöknél, s mint a képen látszik, a könyvi receptben szereplő idő alatt nem is olvadtak szét a kötőhártyái. Utóbbi hátránnyal mondjuk már a recept olvasásakor tisztában voltam, a borjúcsülök kötőhártyáinak sem elég ennyi idő. Nagy gond nem volt belőle, ugyanis a zsályás-narancsos mártás íze gyönyörűen összeért és a húst is nagyon finoman ízesítette. Friss gyümölcsös, s annak ellenére, hogy ennyi zsálya és narancshéj került bele, nem volt se szappanos, se kesernyés mellékíze.


Köretként basmati-vadrizs keveréket készítettem hozzá, de ezúttal nem csak egyszerűen vízben főztem meg. Tanja Grandits receptje nagyim rizsére emlékeztetett, hisz nagyim is zsiradékkal készítette ill. épp annyi vízzel, amennyi a rizsnek szükséges volt. Először egy kevés vajon enyhén pirítgattam a rizst, majd sima csapvíz helyett fokhagymás, kumquatos, thai citromfüves "infúzióval" öntöttem fel - éppen annyi lével, amennyit a rizs fel is szívott. Annyira tetszett az eredményben az enyhe fokhagymás, citromfüves és friss citrusos íz, hogy ezentúl mindig így fogom készíteni a rizst. (recept)

6 megjegyzés:

duende írta...

Hm.... jól hangzik! És a fotó is szuper! :)

Reni írta...

Anyám :)

Unknown írta...

Köszi duende és Reni! Érdemes kipróbálni, amíg még tart a narancsszezon.

Névtelen írta...

hú, milyen finom lehet!! mindig elámulok, hogy micsoda finom dolgokat készítesz, milyen csodás tálalással!!

Unknown írta...

Köszi szépen, nokedlis! Annyi ízvilág és kombináció vár még felfedezésre. Minden egyes főzéssel egy-egy újat lehet kipróbálni - akárcsak a tálalásnál is, minden főzéssel lehet gyakorolni és újat is kipróbálni. Szerintem emiatt mindenképp érdemes minden héten egy kicsit eltöprengeni azon, hogy mit is főzzünk (s nem csak a hűtőt kinyitni és improvizálni), ill. tálaláskor is megéri 2-3 perccel többet rászánni és a főzés előtt, közben vagy spontán kigondolt elrendezést kipróbálni ill. gyakorolni. Csak így lehet tanulni és ismereteket bővíteni. Néha persze nem sikerül úgy valami, mint ahogy elgondoltam - pl. itt a hús. Ezekből a hibákból viszont rengeteget lehet tanulni, s csak próbálgatással fogjuk ezeket az értékes hibákat elvéteni, ezekből tanulni, s ezáltal még jobbak lenni.
No, szóval csak arra akartam kilyukadni, hogy érdemes rászánni az időt új dolgok kipróbálására és a tálalást is megtervezni. Engem is ez indított el 7,5 éve, s eleinte többminden odaégett, nem úgy sikerült, de épp ezekből tanultam a legtöbbet.

Unknown írta...

Hmm, visszaolvasva elmenne kis ars poeticának is ;)