vasárnap, február 28, 2010

Paprika-vérnarancs sorbet szójaszószos földimogyoró-karamellel

Ebben a hónapban Maimoni hívta játékra a magyar gasztroblogosokat a vigyázz kész főzz vetélkedő keretén belül. Az immár 32. vkf forduló kiírásában elsősorban a hétköznapitól eltérő, szokatlan, néhányak által "őrültnek" nevezett párosítást megvalósító receptek után érdeklődött. Véleményem szerint az "őrültség" kizárólag hozzáállás kérdése, vagyis, hogy ki mennyire nyitott az "új" megismerése felé. Csak a megszokott dolgokba kapaszkodva szerintem nem lehet haladni és fejlődni, viszont az új dolgok - legyenek azok ízpárosítások, vágási vagy elkészítési módszerek (alapokat is beleértve) - kipróbálásával rengeteg új ismeretre lehet szert tenni. Még akkor is (sőt, leginkább akkor), ha elsőre nem sikerülnek, hisz ezekből a próbálkozásokból lehet a legtöbb tapasztalatot szerezni. Számomra pl. pusztán hallás után semmilyen kombináció sem elképzelhetetlen. Viszont mindenre meg kell találni a megfelelő módszert, arányokat, állagokat, hőmérsékleteket - s ez olykor nem egyszerű vagy kézenfekvő. Ha minél többféle módszert és ízpárosítást megismertünk már és saját magunk is megpróbáltuk elkészíteni, akkor erre a tudásra alapozva sokkal egyszerűbb lesz új kombinációkra is megfelelő megvalósítási formákat találnunk ill. eleve új ételeket kitalálnunk. Az alábbi receptnél abból a - sajnos eléggé elterjedt - hiedelemből indultam ki, hogy zöldségből nem lehet édeset (vagy süteményt, fagyit) készíteni, ill. a só és gyümölcs keverése nem vezet jó eredményhez. Számos receptet valósítottam már meg ill. találtam ki, amelyek ezeket a tévhiteket cáfolják meg - akárcsak ez a receptem is.


Az első meleg napsugarak hatására idén először üzemeltem be a fagyigépemet. Kaliforniai paprikát társítottam vérnaranccsal és szójaszószos földimogyorós karamellt készítettem hozzá. A paprikánál és a vérnarancsnál 1-1-es aránynál véltem legjobbnak az egyensúlyt. Több vérnarancs esetén a paprika szerintem túlságosan a háttérbe szorul, kevesebb vérnarancs esetén viszont inkább csak friss ízű paprikasorbet-t kapunk. Egy paprikára egy vérnarancsot számolva viszont az eredmény egy rendkívül üdítő és frissítő sorbet. A sült paprikából készült krémhez nagyon jól illik minden dió- és mogyoróféle, legyen az kesudió, földimogyoró, hagyományos dió vagy mogyoró. A vajkaramella és csoki mousse jól eltalált sómennyiséggel pedig sokkal intenzívebb ízű a só ízfokozó hatásának köszönhetően. Így született az ötlet, hogy szójaszósszal és földimogyoróval készítek némi ropogós karamellt a fagylalthoz. A paprika-vérnarancs-sorbet önmagában is nagyon finom, viszont a sós mogyorós karamell kitűnően egészítette ki. Ezt az ételt főétel előtti frissítő fogásként is ajánlom. (recept)

8 megjegyzés:

chriesi írta...

Micsoda remek állaga van a sorbetnak! Izgalmas recept!

Polimer írta...

Érdemes a különböző színű paprikákat, más-más gyümölccsel kipróbálni. Ilyen jó párosítás, a pirossal az eper, a narancssárgával a sárgabarack. Portugáliában, Spanyolországban, ezek mindennapos párok.

Unknown írta...

chriesi: Köszi szépen! Szerencsére most még nincs annyira meleg, hogy pillanatok alatt szétfolyjon ;)

Polimer: Eperrel már próbáltam a piros paprikát - ld. epres gazpacho. Sárgabarackkal nem emlékszem, hogy kóstoltam volna, de köszi a tippet, nyárra betervezem ;)

nokedli írta...

már a színétöl is teljesen odavagyok! hát még az ízek milyen jók lehetnek!

á la carte kulinaria írta...

Nagyon izgalmasan hangzik!Ha nincs fagyigépem mivel tudom megfelelő álagúra készíteni a sorbet?

Unknown írta...

nokedli: Köszi szépen! Üdítően friss ízű volt, különösen az erkélyen a meleg napon kanalazgatva ;)

Á la carte: Köszi! A megfelelő állagnál az a lényeg, hogy nem szabad túl nagy jégkristályoknak kialakulniuk. Ezt pl. úgy is elérheted, ha beteszed a fagyasztóba a masszát és 20-30 percenként botmixerrel alaposan átkavarod.

Flat Cat írta...

Nagyon tetszik a paprika-vérnarancs páros, és a szójaszószos földimogyorós karamell is! A fagyigép nálam egyelőre esélytelen, hogy beférjen a mélyhűtőbe, de talán valamilyen más halmazállapotban kipróbálom majd ezt is! :)

Unknown írta...

Köszi, örülök, hogy tetszik! Ez a saját hűtővel rendelkező fagyigépek előnye ;) Szobahőmérsékleten kicsit paprikásabb ízűnek véltem, mint jéghidegen sorbet állapotban. Melegen pl. mártásként nem tudom, hogy tovább tólódik-e el a paprika felé az íze - majd esetleg ki kell egyensúlyoznod.