Átszerkesztett újkrumpli
Avagy újkrumpli háromféleképpen: viaszos állagú krumplikocka, ropogós héj-chips és fehérboros krumplimártás az újkrumpliból kifőzött krumplialapléből. Az ötlet ehhez a falathoz múlt héten született, amikor kísérletképpen kifőztem a la ratte fajtájú újkrumpli héját és ebben az alaplében főztem meg a krumplit a püréhez. Annyira finom enyhén kukoricás és intenzív újkrumpliízű levet kaptam, hogy olyan ötletem támadt, akár mártást is lehetne főzni belőle. Az ötletet kissé továbbalakítottam, s végül ez a szerény alapanyag-igényű üdvözlőfalat született meg belőle.
A krumpli hámozásánál arra ügyeltem, hogy minél hosszabb, szélesebb és vékonyabb héjdarabokat kapjak. Ezeket a héjakat és a kockák kifaragásakor keletkező nyesedéket főztem ki. Ezután a szép héjakat kihalásztam a léből és sütőben szép ropogósra sütöttem. Rendkívül finom zsírmentes chipseket kaptam eredményül, hisz a krumpliban a legtöbb íz a héjban rejlik, s ez mind koncentrálódott a héj kiszárításakor. A krumplimártást a krumplialapléből készítettem egy kevés száraz fehérborral és salottával, melyek enyhén fűszerezték a mártást. Sűrítéshez az alaplé főzéséből visszamaradt nyesedékeket használtam fel, melyeket villával szép sima péppé törtem. Összességében egy egyszerű üdvözlőfalatot sikerült varázsolnom az újkrumpliból némi átalakítással. (recept)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése