kedd, március 09, 2010

Pisztráng vaníliás feketegyökér-pürével

Lassan csak elérkezik a tavasz, ezért erre a télre ill. erre a szezonra ez az utolsó feketegyökeres receptem. A legtöbb gyökérzöldség kitűnően harmonizál vaníliával, többek között sült feketegyökérrel is kipróbáltam már. Most püré formájában valósítottam, amihez a feketegyökeret tejben főztem puhára. Így tejjel együtt még jobban érvényesül szerintem a vanília íze és még jobb a harmónia a feketegyökérrel. Más gyökérzöldséggel, pl. petrezselyemgyökérrel vagy pasztinákkal is érdemes kipróbálni.


Másik köretként narancsos angolzellert készítettem. Ehhez az angolzellert vékony szeletekre vágtam és csak kb. 1-2 percig főztem forró sós vízben. Emiatt gyönyörű virító zöld színűek maradtak. A szín mellett azért is választottam angolzellert zellergumó helyett, mert enyhébb, kellemesebb zelleríze van és sózás nélkül is enyhén sós ízű. Naranccsal elkavarva ideális párost alkottak. A köretekhez kicsit vastagabb pisztrángot sikerült kapnom, amit jobban kedvelek, mert szebben lehet szép szaftosra sütni, mint a vékonyabb példányokat. A bőre oldalán sütve ropogósan és finom szaftosan került a tányérra. (recept)

2 megjegyzés:

csíki sándor írta...

Igazán szép étel, s fotó. Én a vaníliát főként rákhoz, kagylóhoz használom, ezért aztán feltételezem, hogy (édesvízi) halhoz is jó lehet. A fotó alapján a bőre hibátlan lett. A szárzeller elsőre talán túlzottan is egyszerű, de elhiszem Neked, hogy jó választás volt.

Unknown írta...

Köszönöm! A vanília kitűnően megy az általad felsorolt tengeri gyümölcsökhöz, de halhoz is nagyon jó, ill. gyökérzöldségekhez (itt feketegyökér). Igen, a bőre teljes egészében szép ropogós lett (és nem csak a szélein) - egy normális serpenyővel és megfelelő hővel egyáltalán nem gond ilyenre elkészíteni. A szárzellernél nem tudom milyen komplikált változatot vártál. Simán zöldségként elég ha szép friss ropogós (és nem hajlékony) példányokat szeletekre vágsz és forró vízben pillanatok alatt megfőzöd. A narancs levével elkavarva és a narancsdarabokkal együtt kellemes könnyed köret. Zellergumó szerintem túl erőteljes ízű lett volna a tányéron.