csütörtök, április 15, 2010

Ne dobd ki! - Malacgerinc sült jégcsapretekkel és reteklevél mousseline-nel

Új témakört nyitok a blogomon "ne dobd ki" címmel, melyben különböző alapanyagok általában hulladékként kezelt részeit igyekszem felhasználni. Az elhatározás abból született, hogy az elmúlt években is, ill. az elmúlt hónapban egyre gyakrabban használtam olyan részeit különböző zöldségeknek, gyümölcsöknek, melyek gyakran kidobásra kerülnek. Ilyen pl. az újkrumpli héja, mely rengeteg csodálatos krumpliízt rejt magában, s amiből pl. alaplevet, mártást vagy chipset is lehet készíteni. Hasonlóan alkalmazható a paradicsom héja is, amely ropogós hártyákká szárítható, majd porrá őrölve pl. kenyérhez adható. Az olykor eltávolításra kerülő paradicsommagokból ill. a belső kocsonyából paradicsom-alaplevet nyerhetünk, számtalan felhasználási lehetőséggel. A megpucolt borsók héja is kifőzhető alaplévé, a kifacsart narancsok kandírozott héja pedig narancsporként kitűnő fűszer. Ezeket és további ötleteimet konyhai "hulladékok" felhasználására a ne dobd ki címke alatt gyűjtöttem össze. Az elkövetkező néhány bejegyzésemben az épp idényben lévő retekfélék gyakran piaci hulladékként kezelt leveleire adok néhány javaslatot.


Eddig csak a jégcsapretek és a kis piros hónapos retek leveleit kóstoltam. A jégcsapretek szárai erősebbek és szőrösebbek, ezeket mindenképp érdemes legalább leforrázni. A forró sós víz hatására zöldebbek is lesznek. Levelei kicsit erőteljesebbek, azaz salátában inkább a hónapos retek leveleit érdemes felhasználni. Íze nyersen enyhén retekre emlékeztető, kissé savanykás, nagyobb leveleknél kissé kesernyés. Főzés hatására hamar elveszti a retekszerű ízét, amely gondolom annak tulajdonítható, hogy az ezért az ízért felelős mustárolaj csípőssége hő hatására enyhül - akárcsak melegített mustárnál, tormánál vagy reteknél.

Maga a reteklevél felhasználása nem új a blogomon, hisz készült már pl. mártás és frittata is belőle - más blogokon pesto is. Ezúttal a jégcsapretek zöldjét használtam fel mousse formájában. A recept ötlete Heiko Antoniewicz - Fingerfood című könyvéből származik, igaz ő rukolával készíti. Tulajdonképpen bármilyen levélre alkalmazható ez a recept, azaz akár medvehagyma-mousse-t is készíthetünk ezzel a módszerrel. Másik köretként jégcsapretekből vágtam hasábokat, majd előfőzés után habzó vajban karamellizáltam. Teljesen átsütve a jégcsapretek állagát tekintve spárgára emlékeztetett, ami a hasonló magas víztartalmának köszönhető. Érdemes egyszerűen főzve is kipróbálni. (recept)

5 megjegyzés:

á la carte kulinaria írta...

Ez nagyon jó ötlet! Nagyon tetszik!

Polimer írta...

Jó ötlet ! Nekem az ételről illetve a rovatról eszembe jutott még egy rovat. A soha vagy csak igen ritkán használt alapanyagok. Ehhez az ételhez a mousseline-t nem a retek leveléből készíteném, hanem kipróbálnám az ibolya zsenge leveleit ugyanígy elkészíteni.

Flat Cat írta...

Nagyon jó ötlet ez az új címke! :)
Az étel is nagyon tetszik, a sült retek kipróbálását úgyis tervezgetem már egy ideje. :)

Unknown írta...

Á la carte: Köszi, örülök, hogy tetszik! Igyekszem a jövőben még nyitottabb szemekkel járni a piacon és körülnézni a kidobott zöldségrészek között ;)

Polimer: Köszi szépen! Jó ötlet a ritkán használt alapanyagok bevetése - bár szerintem gyakran a beszerzésen bukna el. Kezeletlen ibolyát pl. nem tudok sehol sem venni.

Flat Cat: Köszi, örülök, hogy tetszik! Nagyon lédús a retek, állagát tekintve nagyon emlékeztet a spárgára. A mousseline receptjét pedig tulajdonképpen szabadon variálhatod, pl. jelenleg medvehagymából is készülhet.

Névtelen írta...

nekem is tetszik az új sorozat ötlete. kíváncsi vagyk nagyon, mi mindenre kerül még sor;)