vasárnap, április 11, 2010

Rizsfagylalt és rizskeksz

A jelenlegi 33. vigyázz kész főzz! vetélkedő házigazdája Limara, aki a blogjának fő témájához illően gabonák és gabonafélék tágabb körű konyhai alkalmazását írta ki feladatként. Nálam a választás a rizsre esett, hisz rendkívül sokszínű - nem csak a fajtáit, hanem a halmazállapotát tekintve is. A hétköznapi főtt / párolt és esetleg rizskoch formájában sült állapotán kívül lehet puffasztani, lisztté őrölni, sőt akár tejet, bort vagy ecetet is készíteni belőle. Ezeknek a különböző rizstermékeknek kombinálásából szültem meg az alábbi desszertet.


Miután kitaláltam, hogy fagylaltot fogok készíteni rizsből és rizstejből, fellapoztam David Lebovitz - The Perfect Scoop című könyvét, hátha készített már ő is rizsből fagylaltot. Találtam is egy receptet, amit nagyrészt követtem is. Mindössze annyit változtattam rajta, hogy tej helyett rizstejet használtam, a teljes masszát pürésítettem és nem csak a felét, ill. nem tettem bele szerecsendiót, narancshéjat és vaníliát. Helyette viszont tettem bele egy alaposan megütögetett thai citromfüvet, ami rendkívül izgalmas és egzotikus ízt adott a fagylaltnak. Érdemes hagyományos tejberizsnél is kipróbálni a thai citromfüvet ízesítőként ill. tej helyett rizstejben főzni, ami még rizsesebbé teszi az ízt. A krémes és nyúlós állagú fagyihoz ropogós ellenpólusként rizslisztből és puffasztott rizsből készítettem kekszet ennek a receptnek nyomán kisebb változtatásokkal. Sima lisztet egyáltalán nem tettem a keksz tésztájába, ami által a rizslisztes keksz a hagyományossal ellentétben porszerűen tört és nem csomósan / morzsásan. Kérdés persze, hogy kinek hogyan tetszik jobban - nekem így porszerűen is ízlett. Különösen tetszett a kekszben, hogy az édesítőként használt juharszirup és az ízesítőként bevetett narancshéj nagyon kellemesen harmonizált a rizs ízével. (recept)

7 megjegyzés:

duende írta...

Tyű azannya! Kérhetek egy tálkával?! :)
Istenien néz ki!

Ági, aki főz írta...

Nagyon tetszik ez a rizskeksz. Tényleg, a rizs is milyen hihetetlenül sokszínű. Mondjuk amikor rizstejet kellett folyton innom, nem voltam annyira boldog.

Reni írta...

rizsfagylalt nálam is favorit. tavaly is készítettem, idén is fogok egy kicsit más módszerrel. csak férne már be a fagyasztómba az a fránya tartály... :) nagyon tetszetőset alkottál!

Unknown írta...

duende: Köszi szépen! Ha a szomszédom lennél, megkínáltalak volna vele ;)

Ági: Köszi, örülök, hogy tetszik! No persze ha valamire rá van kényszerítve valaki, akkor elhiszem, hogy az úgy nem ízlik ;) Így rizsfagyihoz nagyon jó volt a rizstej, bár lehetett volna még egy kicsit rizsesebb ízű is a rizstej.

Reni: Nagyon jól néz ki nálad is a rizsfagyi. Én mindenképp rizstejet is akartam beletenni, ezért született ez a fagyi. Egyébként legközelebb én is kicsit másképp tervezem, azaz tisztítatlan rizst fogok hozzá felhasználni, abból még több ízt és sokszínűbb aromát remélek. Vanília helyett próbáld ki thai citromfűvel, nagyon izgalmas ízt kölcsönöz a fagyinak ;)

á la carte kulinaria írta...

Láttad a czifray verseny amatőr fordulójának a kiírását? Indulhatnál... : )) Nagyon szuper ez a recept, csak úgy mint a többi : )gratulálok, mindig felüdüléssel és csodálkozással tölt el az oldaladon bóklászni.

Vera írta...

Ez nagyon jól néz ki. A citromfű meg nagyon jó választás hozzá. :)

Unknown írta...

Á la carte: Köszi szépen! Örülök, hogy üdítő élmény nálam járni ;) Olvastam a Czifray kiírást. Van ötletem mindkét témára, de még nem tudom, hogy fogok-e pályázni, mert nagyon nem tetszett, hogy abszolút semmibe vették az elmúlt fordulót. Még szóbeli értékelés sem volt. Másik ok meg az, hogy (ha behívnak) a mostani főzésre kitűzött napon nem fogok tudni ott lenni.

Édes és Keserű: Köszi szépen! Igazán izgalmas ízt ad a thai citromfű a fagyinak.