hétfő, május 03, 2010

Lazac steak vaníliás újkrumplimártással és főtt spárgával

Bár csak idén fedeztem fel az újkrumplimártást, már sokadjára készítettem el és továbbra is kísérletezem vele, hogy hogyan finomítható tovább ill. milyen más alapanyagokkal alkot tökéletes párosítást. Egyik alkalommal feltűnt nekem, hogy az újkrumpli héja nem csak kukoricás, hanem kissé vaníliás ízű is. Ki kellett próbálnom, hogy vaníliával együtt tényleg jó párost alkot-e. Ebből kifolyólag született az alábbi receptem, ami akár a klasszikus lazac, spárga, újkrumpli és hollandi mártás négyes egyféle változatának is tekinthető.


Magát a spárgát és a lazacot hagyományosan készítettem el, azaz a spárgát spárgaalaplében al dentére főztem, a lazacot pedig serpenyőben körbepirítottam, majd átmelegedni hagytam. Főtt újkrumpli ill. hollandi mártás helyett az újkrumpliból mártást főztem és a mártáshoz felhasznált héjdarabokat a sütőben ropogósra kiszárítottam. A vaníliás ízesítés nagyon jól kiegészítette az újkrumplimártást és mind a lazaccal, mind a spárgával rendkívül jól harmonizált. Amíg a szezon tart, érdemes a spárgát hollandi mártás helyett sima újkrumplimártással is kipróbálni. Egyrészt nagyon finom a kettő együtt, másrészt pedig az újkrumplimártásban jóval kevesebb a vaj és ezáltal a zsír, mint a hollandi mártásban. (recept)

4 megjegyzés:

á la carte kulinaria írta...

Ismét egy különleges gyönyörűség! Gratulálok hozzá : )
Kellene egy Kísérleti konyha szakácskönyv... nekem legalábbis biztosan : )Tudom, tudom... itt a net... de azért egy könyv, mégis csak könyv... és olyankor is lapozza az ember, amikor nem netezik.

Unknown írta...

Köszi szépen! És köszi a biztatást is ;) Ötletem van több is szakácskönyv témára ("kísérleti konyha" csak egy közülük), de nem tudom még mikor ill. egyáltalán lesz-e belőle valami.

Hinyenc írta...

Igazan fantasztikusan hangzik ez a vanilias ujkrumplimartas!!! gondolom pont annyira finom is amennyire fantaziadus.:)

Unknown írta...

Köszi szépen, Hinyenc! A fehérbornak köszönhetően kellemes enyhén savanykás is a mártás. A vanília egyébként nagyon jól megy tengeri alapanyagokhoz és spárgához is - amíg tart a spárgaszezon, érdemes kipróbálni karamellizált spárgával is.