péntek, május 28, 2010

Lazacsteak vadspárgával és rózsavizes rebarbara mártással

Idén talán ez lesz az utolsó rebarbarás receptem, hisz rebarbarán kívül sok más gyönyörű zöldség és gyümölcs is kapható most a piacon. Egy kísérletet viszont mégis kellett még tennem egy rózsavizes rebarbaramártásra. A rebarbarakrém készítésekor próbáltam ki spontán a rebarbara és rózsavíz párosítását és annyira jól bevált, hogy nálam ezentúl minden rebarbarás ételben ott lesz a helye néhány csepp rózsavíznek is. Most lazachoz és vadspárgához próbáltam ki egyszerű mártásként. A mártás annyira jól sikerült, hogy a juharszirupos birsmártásommal és a zöldborsos epermártásommal vetekszik a legjobb gyümölcsmártás címért.


A vadspárgát véletlenül láttam meg egyik nap a piacon és vettem egy köteggel (200g), hogy kipróbáljam. Ízben szerintem kimondottan a zöld spárgára hasonlít, viszont szerencsére egyáltalán nem kell meghámozni (nem is maradna semmi belőle hámozás után). Próbáltam blansírozva és habzó vajon átforgatva - akárcsak Chili és Vaníliánál, nálam is az utóbbi volt a nyerő. Mivel édeskés is, ezért a rebarbaramártáshoz is igen jól ment - csakúgy mint az eper is a spárgához. A lazac is finom volt a rebarbaramártással, bár a mártás szerintem még tökéletesebb lenne rózsaszín kacsamellhez. (recept)

5 megjegyzés:

á la carte kulinaria írta...

Ismét nagyon jól nz ki. Én is nemrég készítettm lazacot rebarbarával, a Gasztrotippen lesz fent hétfőn. Bár az nem lett ilyen szép :)
Ezt a rózsavizes megoldást ki fogom próbálni, imádom az ízét.
Neveztél végül a Czifray versenyre?

Unknown írta...

Kíváncsi vagyok a Te változatodra ;) Elég egy kevés rózsavíz bele, épp annyi, hogy ne kerüljön az előtérbe, de gyümölcsösebbé tegye a rebarbarát.

Czifray versenyre most nem neveztem. Egyrészt elég sűrűek voltak az elmúlt heteim (s a következők is sűrűk lesznek). Másrészt május 30-án pedig nem tudtam volna elmenni - pláne nem ilyen rövid távú értesítéssel. Harmadrészt meg zokon is vettem, hogy az előző fordulót, amire sokat készültem és sok mindent küldtem, annyira semmibe vették... Nem volt se főzés, se beszámoló, csak ígérgetés, hogy majd, majd, majd - amiből végül semmi nem lett.

ORsi írta...

fantasztikus! szem-szájnak ingere! vadspárgát még sosem láttam, de igyelem majd, hátha beleszaladok...
a rebarbarát pedig ma fogtam a kezembe megint, hogy aztán visszategyem, mert a hétvégén nem lesz idöm fözni. illetve dehogynem: hamburg kocht - blogger-találkozó lesz holnap.

ORsi írta...

fantasztikus! szem-szájnak ingere! vadspárgát még sosem láttam, de igyelem majd, hátha beleszaladok...
a rebarbarát pedig ma fogtam a kezembe megint, hogy aztán visszategyem, mert a hétvégén nem lesz idöm fözni. illetve dehogynem: hamburg kocht - blogger-találkozó lesz holnap.

Unknown írta...

Köszi szépen, Orsi! A vadspárgának még szűkebb a szezonja, legalábbis itt a piacon csak most tűnt fel. Remélem, jó volt a hamburgi bloggertali.