csütörtök, június 10, 2010

Vaníliás zöldspárga fagylalt rózsavizes málnamártással

A spárgafagylalt ötlete részben abból született, hogy tavaly többször is készítettem vaníliás zöldborsófagyit málnamártással, részben pedig onnét is jött, hogy idén több helyen is olvastam (pl. a Bábel honlapján, Sajtkukac Nikinél) spárgás fagyiról vagy parféról. Igaz, utóbbi oldalakon fehér spárgából készül a fagyi, míg én zöld spárgából főztem. Nagyjából a vaníliás zöldborsófagyim receptjét követtem a zöld spárgás fagylaltom elkészítésénél is.


Kiegészítésként jött még hozzá a fagyihoz, hogy a foodpairing weblapján azt láttam, hogy a spárgához és a málnához is nagyon jól megy a rózsavíz, ill. megerősítésként olvastam, hogy a spárga és a málna is jól összeillenek. (Egyébként érdekes, hogy az igen elterjedt eper-spárga párosítást a foodpairingen nem említik.) A rózsavizet a málnapürébe kavartam bele, s - így mérséklettel adagolva - nagyon kellemesen még gyümölcsösebbé tette a málnamártást. A málna és a zöldspárga pedig - akárcsak a zöldborsó és a málna - rendkívül harmonikus párost alkottak. Érdemes lesz más formában is kipróbálni. (recept)

8 megjegyzés:

Notburga írta...

Nagyon érdekes párosítás, megkisérlem elkészíteni. Szerintem, senki nem fogja tudni a családból, mit eszik (csak a végén mondom meg ;-)

Évi írta...

A legujabb szerelmem a gorgonzola-dió páros fagyiban.Valami isteni!San Gimignanoban(Olaszország-Toscana) jártam és ott kóstoltam a világbajnok fagyikat.Ha teheted egyszer menj el maga a mennyország!!Ja!És a málna-rozmaring sem elhanyagolhato.

Unknown írta...

Notburga: Köszi! A zöldborsó-tej-vanília-málna párosból eredt az ötlet, azt is kipróbálhatod ;) A zöld spárgapürét mindenképp kend át egy finom szűrőn, mert a szálak zavarják a krémességet.

Évi: Köszi a tippet ;) Gorgonzola-dió párost még nem ettem fagyiban, de pl. roquefortfagyi és sárgadinnye is zseniális együtt! A málna-rozmaring tippedet kipróbálom ;)

Évi írta...

Ajánlom figyelmedbe a köv.oldalt:www.gelateriadipiazza.com/Ez a San-Gimignanoi Sergio mester honlapja.

És tényleg világbajnok az Ő fagylaltjai voltak 2008-2009 és 2006-ban is a világ legjobbjai.Bocs ha kicsit tul lihegem de ha egyszer kostolod...

flatcat írta...

Na jó, akkor ezt is megjegyzem magamnak és majd jövőre elkészítem. :)
Borzasztó, hogy itt már hetek óta nem lehet normális spárgát kapni.
Ja igen, természetesen nagyon tetszik a spárga fagyi a málnamártással! :)

bévé írta...

Hű, nagyon extravagáns! Szeretem az ilyen párosításokat! Magam is állandó fagyi kísérletezgetésben szenvedek mostanában, a szomszédokat szoktam az őrületbe kergetni velük. :D

Olvastam a pár évvel ezelőtti fagyigép vásárlásodat. Hát majdnem lehidaltam, a géped nálunk 60000 Ft-ba kerül!!!!

Unknown írta...

Évi: Köszi Évi, ha majd Toszkánában járok, benézek néhány adag fagyira hozzá ;)

Flat Cat: Sajnálom, hogy nem lehet spárgát kapni felétek. Hétfőn Pesten jártam és ott is csak fehéret láttam, s abból is csak rettentő vékony példányokat. A szép vastag spárgát mind kiviszik az országból???
Amíg zöld spárgára vársz, készítsd el zöldborsóval a fagyit ;)

salsa: Köszi, örülök, hogy tetszik ;) Zsenge zöldborsóval is nagyon finom - már ha extravagáns párosításokra éhezel ;)
Időközben 1-2 hónapja a Feinschmeckerben is épp az én fagyigéptípusomat mutatták be. 200 euro / 60.000 ft szerintem túlságosan sok érte, annyit nem ér meg. Én még 120 euroért vettem interneten - még most is sok helyen kapható ezen az áron.

bévé írta...

Igen, én is a 120 eurot vetettem össze a 60000 Ft-tal.

Most paradicsom fagyiban gondolkodom, mert egyik nap olyan édes datolya paradicsomot vettem, hogy paradicsomnak már túlságosan is édes volt.