csütörtök, július 22, 2010

Bodza-feketeribizli sorbet

Persze nem csak főételbe jó a bodza-feketeribizli páros, hanem tökéletes frissítő, üdítő desszertet is lehet belőle készíteni, pl. sorbet formájában. A gyümölcspürékből készült sorbet-knál eddig a legkrémesebb eredményt akkor kaptam, ha kis lángon puhára főztem cukorral és citromlével, majd utána pürésítettem és szűrőn átkentem. Az eredmény ízre, állagra és színre tökéletes, csak az nem tetszik ebben a megoldásban, hogy némely vitamin hő hatására elbomlik. Nyers gyümölcspüréknél viszont általában kissé jeges állagú sorbet-t szoktam eredményként kapni. Most a nyers feketeribizli a bodzaszörppel viszont tökéletes állagúra sikeredett. Gyanítom, hogy ennek köze van ahhoz is, hogy a cukrot nem por, hanem szirup formájában adtam hozzá. Az igazi ok viszont az lehet, hogy a ribizli elég magas pektintartalmú és a zselésítő anyagok erőteljesen elősegítik a krémesebb állagot. Már maga a nyers püré is szép sűrűn összeállt, ill. ribizlilekvár is adalék nélkül készíthető.


Az eredményként kapott fagyi kellemes savanykás és a bodzának köszönhetően igazán izgalmas ízű. Forró nyári napokra ideális hűsítő - akár üdvözlőitalként pezsgővel, vagy bodzafröccsel felöntve is. (recept)

5 megjegyzés:

nana írta...

mmmmhh, nagyon jól hangzik.. és tetszik a párosítás is!!

Puszedli írta...

Ú, ez gyönyörű!

Beatbull írta...

nana: Köszi! A bodza feketeribizli az egyik legjobb párosítás, amit idén kóstoltam ;)

Puszedli: Köszi, örülök, hogy tetszik! Ilyennek kell lennie a sorbet-nak, tiszta szín, "hígítók" nélkül és pektinnek hála nyersen is szép krémes ;) Ja és persze a vitaminok mind benne maradtak, hisz nyers.

Moha írta...

Micsoda színe van! Holnap vadászok még feketeribizlit a piacon.

Beatbull írta...

Köszi Moha! Feketeribizlinél elég maga a szűrt gyümölcspép egy kevés sziruppal, a tejszín csak fakít a színén.