hétfő, július 12, 2010

Krumplisaláta ecetes uborkával

Csütörtök este egy különleges alkalomra jöttünk össze sörözni barátokkal az Entla's Kellerben, az egyik kedvenc sörkertemben Erlangenben. Jellemző a bajor sörkertekre, hogy a legtöbbjükbe saját ételt is lehet vinni és csak a sört veszik hozzá a vendégek. Mivel az Entla'sban viszont nagyon finom, igazán ropogós és egyben szaftos csülköt és kacsát készítenek, ezért csak köretekkel készültem. Az egyik köret hagyományos krumplisaláta volt ecetes uborkával és majonéz helyett alaplével.


Bajorországban a hagyományos krumplisaláta alaplével készül. Nekem így sokkal jobban is ízlik, mint a majonézes változat, ezért is készítettem egyik köretként. Újkrumplit használtam fel hozzá, amit héjastul erősen sós lében főztem meg. A héjában főtt krumplit ugyanis szerintem lehetetlen elsózni - akár sóban is lehet sütni és nem lesz a krumpli túl sós. A kihűlt és szeletekre vágott újkrumplihoz és ecetes uborkához került krumplival besűrített és salottával, fokhagymával, csípős mustárral, valamint sóval, borssal és ecettel fűszerezett csirkealaplé. Ez a krumplisaláta nagyon jól illik sült húsokhoz, mint pl. csülökhöz, lapockához, kacsához, no és persze a sör is jól esik hozzá ;) Úgy tűnt, hogy mindenkinek ízlett is, ugyanis maradéktalanul elfogyott. Még egyszer köszönöm szépen mindenkinek, hogy eljöttetek és ilyen jó volt a hangulat! (recept)

10 megjegyzés:

lorien írta...

Ez nagyon jóféle anyag, kissé hasonlít a bécsi krumplisalátához, kipróbálom majd így is:)

flatcat írta...

Délután el is készült a grillezett pisztráng mellé, csak éppen kovászos uborkával, mert ez volt itthon.
Hát Férj ismét el volt ragadtatva, és kinevezte a mindenkori legjobb krumplisalátának. Szóval örök hála ezért a receptért (is)! :)

Beatbull írta...

lorien: A bécsi krumplisalátáról nem sokat hallottam - abba mi is kerül pontosan? Egyébként mindenféle grillezett és sült húshoz nagyon jól megy.

Flat Cat: Nagyon örülök, hogy a férjed is rákapott az alapleves krumplisalátára ;) És köszönöm férjed megtiszteltetését is ;)
Házi majonéz még ok, de az ipari műmajonézt végképp képtelen vagyok lenyelni. Tegnap itt a menzán joghurt helyett majonézt adtak a sült csirkéhez - nem voltam képes megenni, olyan kellemetlen íze van szerintem az ipari majonéznek.

Gabah írta...

Nagyon jó ez a saláta! Nálam is épp két-három nappal ezelőtt készült valami hasonló -írtam Gabinak is. Néhány éve dolgoztam egy keveset egy közeli bajor étteremben, ott is alaplével készítették a krumplisalátát. Nyáron ők friss uborkát raktak bele, én most a savanyú uborka mellett friss, kemény húsú paradicsommal, egy kevés őrölt pirospaprikával és egy evőkanálnyi natúr joghurttal készítettem (igaz, ez utóbbi már nem túl autentikus, de nem rontotta el ;-)

Beatbull írta...

Köszi, Gabah! Próbáltam friss uborkával is - akkor viszont több ecetet kell tenni a mártásba, legalább is nekem friss uborkával nem volt eléggé savanykás. No meg a jelenlegi melegben még egy fokkal savanykásabbra is lehet készíteni ;)
Szerintem a natúr joghurt is teljesen jó bele, még mindig jobb mint a majonéz ;)

Gabah írta...

Igen, én is próbálkoztam itthon a friss uborkás verzióval, és határozottan emlékszem, hogy több, mint 2 ek. ecetet használtam az elkészítéséhez.
Azt az egy eőkanálnyi joghurtot pedig most legutóbb szinte észre sem lehetett venni, emelte viszont a saláta savasságát, ami ebben a hőségben tényleg üdítően hat.

Beatbull írta...

Elég édes a friss uborka önmagában, de persze ropogósabb is, mint az ecetes uborka.
Addig jó, amíg kellemes a savassága valaminek és nem kerül túlzottan az előtérbe ;) Túlzott ecetes ízért nem rajongok, főleg, ha annyira savas, hogy már kapar. A joghurt sokkal enyhébb ilyen tekintetből.

sattya írta...

Én egy kicsit másképp csinálom:
Adok még hozzá főt tojást, karikára vágott virslit, majonézt, uborkát, só, bors, mustár és természetesen a kockára vágott főt krumplit amit szintén héjában főzök meg. Összekeverés után állni hagyom és egy csodálatos köret.
Sattya

Névtelen írta...

Szeretnék segítséget kérni. Hol lehet beszerezni - otthoni használatra - egy vákuumcuccot?

Köszönöm


a.erenyi@gmail.com

Beatbull írta...

Sattya: Hm, itt a bajoroknál sose kerül bele virsli, még csak bratwurst sem, no meg majonéz sem - szerencsére. Szóval emiatt készült így alaplével és uborkával. Vannak itt éttermek, ahol még puritánabban készítik és az uborkát is elhagyják. Az itteni sültekhez mindig jó köret és így majonéz helyett alaplével könnyedebb is.

eá: Otthon nem ismerem ki magam a boltokban, próbáltam néhány infót összeszedni és írtam mailt.