hétfő, július 05, 2010

Langyos kecskesajt eperkaramellel / meggykaramellel

Nem vagyok nagy salátarajongó, de a jelenlegi hőségben mégis gyakran kerül nálam a tányérra. Különösen azért is, mert az utóbbi időben nagyon rákaptam a bodzaecetre ill. a belőle készülő bodza-vinaigrette-re. Alig néhány hét alatt már el is fogyott az üveg fele. Sajnos nem saját készítmény, de cserébe a környékről származik, házilag készült és benne úszkál egy szép bodzavirág is. Könnyű előételként kecskesajtot helyeztem a bodza-vinaigrette-es salátaágyra, melyet kétféle gyümölcsös karamellel locsoltam meg.


Kecskesajtot már eleve a boltokban is lehet látni különböző lekvárokkal megtöltve. A helyi sajtszaküzletben pl. füge- ill. gesztenyelekvárral is árulják. Ebből is jött az ötlet, hogy előételként eperrel is elkészíthetném. Lekvár helyett kis tűzön lassan készítettem karamellt, ami enyhe édességével és enyhe kesernyésségével összetettebb ízt alakított ki az eper gyümölcsösségével együtt. (recept)


Az eperkaramell nagyon tetszett, ezért az épp most kezdődő meggyszezon alkalmából meggyel is megismételtem ezt az előételt. Ugyan az epres változat is finom, nálam a meggyes a befutó, hiszen a gyümölcsösebb és savanykásabb íze sokkal izgalmasabb karamellt eredményezett. Maga a karamell persze még tovább variálható és alkalmazható az épp idényben lévő gyümölcsökre. (recept)

7 megjegyzés:

Reni írta...

Hú nagyon tetszik, megindította a nyártermelésem a kombináció (pedig a kecskesajt az egyetlen, amiért nem rajongok)! Én mostanában levendula (azaz levendulás) ecetet használok sokszor, nagyon szeretem.

ehran írta...

Off: Gratulálok Beatbull a receptverseny győzelméhez! Ráadásul pont ravioli receptekre vadászok, szóval nagyon kapóra jön, pár napja vettem tésztagépet. :)

Beatbull írta...

Reni: Köszi, örülök, hogy tetszik! Jó ötlet a levendulás ecettel készült vinaigrette is - sárgabarack-karamellel szerintem kitűnő párost alkotna ilyen előétel formájában ;)

ehran: Köszi! Lentebb a blogomon megtalálod a robiolás raviolis bejegyzést is - ill. jobb oldalt kereshetsz is ravioli után, jó pár ötletet találsz a blogomon hozzá. Nekem a tintahalas ravioli citromhabbal eddig a kedvencem, de az epres robiolás is nagyon kellemes friss ízű.

Vesta írta...

Gratulálok szintén! Szerintem ezzel a recepttel is nyertél volna!

sz írta...

Honnan szerzel te Németországban meggyet? Én eddig bárkitől érdeklődtem sauerkirsche felől, nézett rám mint ufóra.

Beatbull írta...

Vesta: Köszi szépen! Szerintem azért elég sok jó recept gyűlt össze az epres fordulóra - nem hiszem, hogy egy ilyen szimpla salátával esélyem lett volna.

sz: Piacon vettem a törzszöldségesemnél. 2-3 hete még csak olasz meggy volt kapható nála, most hétvégén már saját termést árult. A szomszédos Hetzles nevű faluból származik, bár itt a környéken egyébként is rengeteg a meggy és a cseresznye.

sz írta...

Hát jó, akkor még nem adom fel, köszi.