péntek, augusztus 13, 2010

Könyvajánló: A főzés háború

... avagy eredeti címén: Kochen ist Krieg.

A Tetthely című sorozatból ismert színész és forgatókönyvíró Gregor Weber jócskán meghaladva a 30. életévét elszánta magát, hogy szakácsnak megy. Tanulmányait a tv-ből is ismert német szakács, Kolja Kleeberg VAU nevű berlini éttermében töltötte, majd sikeresen letette a szakácsvizsgát. Nem sokkal később olyan ötlete támadt, hogy 10 teljesen különböző konyhába látogat el Németországon belül és egy könyvben leírja élményeit, tapasztalatait, bemutatja az egyes konyhák életét, történetét, örömeit és bánatait - s mindezt nagyon olvasmányos formába öntve.

Gregor Weber - Kochen ist KriegGregor Weber: Kochen ist Krieg

A történet az 1 csillagos VAU étteremben kezdődik, ahol a precizitás mellett igen sok káromkodás hallatszik. Általános képet kapunk a szakácsokról, hétköznapjaikról, össze- és legfőképp kitartásukról. Betekintést nyerünk egy éttermi konyha hangulatába, szívós perceibe / óráiba, stresszes, bús és boldog pillanataiba. Az általános kép után kalandútra indul Gregor és különböző helyekre látogat el egyben a konyhák és a mögöttük álló emberek történetét is bemutatva. Ellátogatunk pl. Giorgiohoz, ahol több évtizedes hagyományokon alapuló pizza és pasta készül. Betekinthetünk a német hadsereg egyik hajójára, ahol rendkívül szűk helyen és több szinttel a felszín alatt, állandó mozgásban kell napi 5 ételt főzni a több száz főből álló legénység számára. Ezután egy igazán kivételes hely, a német köztársasági elnök Bellevue kastélyának személyi szakácsát és az ő életét ismerhetjük meg. Ezeken kívül betekinthetünk egy müncheni étterembe, amely szellemi fogyatékos embereket foglalkoztat; ellátogatunk vidékre, ahol tényleg csak helyi termékekből dolgozik a konyha; tanúi lehetünk a világ legrégebb óta rendszeresen megtartott díszvacsorájának Brémában; egy óriási arénában több mint 15 000 ember számára főzhetünk (minden nap friss alapanyagokból!) és végül bekukkanthatunk Christian Bau 3 csillagos konyhájába is.

Olyan hangulatosra és életszerűre sikerült az egyes helyek bemutatása, hogy egyszerűen képtelenség bármely fejezetet félbehagyni. Német nyelvű, jövő márciusban pedig puha borítással féláron is meg fog jelenni. Ajánlom mindazoknak, akik olvasták és kedvenceik közé sorolják Anthony Bourdain "A konyhafőnök vallomásai" című könyvét. Szemben Bourdain könyvével itt nem egy ember életútját, hanem 10 konyha és a mögöttük álló személyek életébe nyerünk betekintést.

5 megjegyzés:

judit magos írta...

Most mennyibe kerül?

Unknown írta...

Jelenleg a szokásos kemény borításos áron, azaz 19,95 euroért kapható. Jövő márciusban 9,95 euroért is meg fog jelenni.

PartizánOrsi írta...

Én is megvettem egy jó ideje és hihetetlen gyorsasággal ki is olvastam, rendkívül érdekes.

Névtelen írta...

Angolul elerheto?

Unknown írta...

Nem tudok angol kiadásról.